Anghel, ANPC: Producătorii români de măşti medicale au introdus pe piaţă produse sigure şi de calitate

Producătorii români de măşti medicale şi echipamente individuale de protecţie au introdus pe piaţa naţională produse sigure şi de calitate, care îndeplinesc cerinţele de securitate şi de protecţie împotriva Covid-19, susţine directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Paul Anghel.
Economica.net - joi, 28 ian. 2021, 08:48
Anghel, ANPC: Producătorii români de măşti medicale au introdus pe piaţă produse sigure şi de calitate

Acesta recomandă achiziţionarea măştilor medicale sau chirurgicale fabricate de producătorii români, în locul unor produse tip „mască” venite din import, dar care sunt de fapt doar „acoperitoare faciale de utilizat în colectivitate”.

„În cadrul acţiunilor tematice de control privind respectarea prevederilor legale la comercializarea măştilor, în urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că producătorii autohtoni de dispozitive medicale şi echipamente individuale de protecţie (CN Romarm SA – Bucureşti, Valrom Industrie SRL, Inox SA – Ilfov, Global Treat SRL – Galaţi, Secor Ppbags SRL – Prahova, Alison Hayes Romania SRL – Ialomiţa, Techtex SRL – Bihor) au introdus pe piaţa naţională produse sigure în conformitate cu legislaţia în vigoare, care îndeplinesc cerinţele de securitate generală a produselor. Asta nu înseamnă că nu mai sunt şi alţi producători români, care fac echipamente de protecţie sigure şi de calitate, dar care nu au verificaţi, încă, de ANPC”, a precizat Anghel pentru AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în timp ce măştile chirurgicale şi cele care sunt dispozitive de protecţie respiratorie sunt clar reglementate de Directiva 93/42/CEE, respectiv de Regulamentul UE/2016/425 şi trebuie să respecte cerinţe obligatorii pentru a putea fi puse pe piaţă, cele care intră în categoria „acoperitoare faciale de utilizat în colectivitate” nu sunt reglementate armonizat şi ar trebui să respecte nişte cerinţe minime de marcare/utilizare, care să asigure consumatorilor dreptul de a fi protejaţi împotriva riscului de a achiziţiona un produs, care ar putea să le prejudicieze sănătatea şi securitatea sau să îi inducă în eroare.

Pentru reglementarea acestei situaţii, ANPC a pus în dezbatere publică naţională şi la nivelul Comisiei Europene, un proiect de Ordin privind stabilirea condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească operatorii economici care comercializează pe piaţa naţională „acoperitoare faciale de utilizat în colectivitate”.

„Prin emiterea acestui proiect de Ordin nu se intenţionează interzicerea comercializării acestui tip de măşti, ci doar vânzarea acestora cu elemente de marcare corespunzătoare şi însoţite de instrucţiuni de utilizare, întrucât consumatorii au dreptul legal de a fi informaţi complet, corect şi precis asupra caracteristicilor esenţiale ale produselor, astfel încât decizia pe care o adoptă în legătură cu acestea să corespundă cât mai bine nevoilor lor”, a adăugat directorul general al ANPC.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a efectuat, încă de la începutul lunii martie a anului 2020, acţiuni de verificare a respectării prevederilor legale la comercializarea măştilor, iar în urma acestor acţiuni de control au fost notificate 21 de produse tip „mască” chirurgicală/medicală sau de protecţie pe portalul Uniunii Europene – Safety Gate – sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase (RAPEX).

Te-ar mai putea interesa și
Uniunea Europeană a blocat exportul a 250.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 AstraZeneca din Italia spre Australia
Uniunea Europeană a blocat exportul a 250.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 AstraZeneca din Italia spre Australia
Uniunea Europeană s-a folosit pentru prima dată de interdicţia de export de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru a opri transferul din Italia spre Australia a 250.000 de doze de ser de la...
Aproape un miliard de tone de alimente au fost risipite în 2019 – Raport ONU
Aproape un miliard de tone de alimente au fost risipite în 2019 – Raport ONU
O cantitate estimată la 931 milioane de tone de alimente sau 17% din totalul alimentelor puse la dispoziţia consumatorilor ...
Bucureştenii se implică în digitalizarea Capitalei
Bucureştenii se implică în digitalizarea Capitalei
Un număr din ce în ce mai mare de bucureșteni folosesc AmParcat, cea mai rapidă, civilizată și ușoară metodă ...
Ministerul Finanțelor a împrumutat 461,2 milioane de lei de la băncile comerciale
Ministerul Finanțelor a împrumutat 461,2 milioane de lei de la băncile comerciale
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 461,2 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de ...