Anghel, BVB: Dacă aş fi în locul Guvernului, aş urgenta listarea Hidroelectrica la bursă

Guvernul ar trebui să urgenteze listarea Hidroelectrica, proces care va avea acelaşi succes pe care îl înregistrează acum oferta Romgaz, a declarat miercuri Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, în cadrul unei conferinţe pe tema privatizărilor pe piaţa de capital.
Economica.net - mie, 30 oct. 2013, 12:08
Anghel, BVB: Dacă aş fi în locul Guvernului, aş urgenta listarea Hidroelectrica la bursă

El spusese anterior că cererea din oferta publică pentru Romgaz, care se derulează în aceste zile, a depăşit toate aşteptările, până marţi fiind depuse ordine ferme în valoare de 1,8 miliarde de lei din partea investitorilor de retail.

‘Oferta Romgaz a depăşit toate aşteptările, nimeni n-a crezut că va exista o asemenea cerere în România. Erau estimări că piaţa locală poate atrage maximum 200 de milioane de euro. Până ieri (marţi – n.r.), doar pe segmentul persoanelor fizice subscrierile erau de 1,8 miliarde de lei. Scriem istorie în momentul de faţă’, a spus Anghel.

El a arătat că, mai departe, Guvernul ar trebui să urgenteze listarea la bursă a Hidroelectrica, o companie cu potenţial, care va atrage un interes similar cu cel din oferta Romgaz.

‘Acesta este un moment istoric pentru bursă. Eu mai departe aş încerca, dacă aş fi în locul Guvernului, să urgentez listarea Hidroelectrica, să securizez o companie care ne-a costat ca imagine foarte mult, dar s-au luat măsuri de curăţare. Aceste lucruri lasă memorii în mintea investitorilor. Sunt convins că Hidroelectrica va atrage interesul investitorilor în mod similar cu Romgaz. Listarea Hidroelectrica este fezabilă în prima jumătate a anului viitor’, a completat Anghel.

Oficialul BVB a mai spus că alte listări care ar aduce beneficii pieţei de capital ar fi Electrica, Salrom şi pachetele pe care le mai deţine statul la Romtelecom, Petrom şi Rompetrol.

‘Nu trebuie să descoperim apa caldă, trebuie să ne uităm ce au făcut Polonia sau Turcia. În Turcia au fost listate întâi companii de stat de top, apoi au urmat şi companiile private’, a mai afirmat Anghel.

El a precizat că efectele benefice maxime ale succesului Romgaz pe bursă se vor vedea peste 5-10 ani: ‘În acest moment, piaţa de capital arată aşa pentru că nu s-au luat măsuri acum 5-10 ani’, a arătat Lucian Anghel.

Oferta publică iniţială prin care statul vrea să vândă 15% din acţiunile Romgaz a început pe 22 octombrie şi este planificată să se încheie pe 31 octombrie 2013.

Preţul orientativ de vânzare a fost stabilit între 24 şi 32 de lei pe acţiune, ceea ce reprezintă un interval de preţ între 7,38 şi 9,84 dolari SUA pentru un Certificat Global de Depozit (GDR), fiecare GDR reprezentând o acţiune.

Oferta publică iniţială include acţiuni şi Certificate Globale de Depozit pentru publicul din România şi acţiuni şi GDR-uri pentru investitorii instituţionali din afara României.

După ofertă, Ministerul Economiei va deţine cel puţin 70% din acţiunile companiei, iar Fondul Proprietatea îşi va menţine pachetul existent de 15% din acţiunile companiei, restul fiind reprezentat de acţiunile tranzacţionate liber pe piaţă.

Tranzacţiile de GDR pe Bursa de la Londra sub simbolul ‘SNGR’ şi tranzacţiile de acţiuni pe Bursa de la Bucureşti, sub simbolul ‘SNG’, sunt planificate să înceapă pe 12 noiembrie.

Goldman Sachs International şi Erste Group Bank acţionează în calitate de coordonatori globali comuni pentru ofertă. Banca Comercială Română şi SSIF Raiffeisen Capital & Investment SA au fost numiţi lead manageri pentru piaţa locală.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ministrul Agriculturii: România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului şi a transportului animalelor vii; ar afecta grav fermierii
Ministrul Agriculturii: România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului şi a transportului animalelor vii; ar afecta ...
România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului şi a transportului animalelor vii iar aceste preocupări stranii ...
Ministerul Muncii: Vârsta de pensionare nu va fi majorată, iar stagiul complet de cotizare nu va fi modificat
Ministerul Muncii: Vârsta de pensionare nu va fi majorată, iar stagiul complet de cotizare nu va fi modificat
Proiectul legislativ de reformă a legii pensiilor nu va majora vârsta de pensionare şi nu va modifica durata actuală ...
Opt retaileri online, printre care şi eMAG, cer UE să regândească definiţia „utilizatorului final activ”
Opt retaileri online, printre care şi eMAG, cer UE să regândească definiţia „utilizatorului final activ”
Un grup de opt companii cu afaceri online au cerut miercuri guvernelor din Uniunea Europeană să regândească ceea ce poate ...