Anghel (BVB): Peste 16% din tranșa de acțiuni Romgaz aferentă retailului a fost subscrisă în prima zi

Economica.net
22 10. 2013
lucian_anghel_19834600_72560800

Investitorii de retail au depus ordine pentru a cumpăra 1,4 milioane de acțiuni.

‘Este o oportunitate unică pentru populație pentru că se acordă un discount de 5% față de prețul pentru investitorii instituționali’, a explicat Lucian Anghel.

Suma minimă necesară investiției trebuie să acopere costul a 100 de acțiuni, respectiv cel mult 3.200 de lei.

Lucian Anghel a declarat că acesta este un eveniment istoric, fiind cea mai mare ofertă de pe piața de capital.

‘Este cel mai mare producător de gaze din Europa Centrală și de Est (Romgaz — n.r.), compania de stat cu cel mai mare profit, de peste un miliard de lei. Este o companie cu o bază solidă de creștere în viitor și sunt convins că va atrage interes atât din partea populației, cât și din partea investitorilor locali și din partea celor internaționali. Ne pune pe harta internațională și aceasta nu poate să fie decât benefic pentru piață. Din moment ce achiziționează acțiuni Romgaz se vor gândi să cumpere și alte titluri dacă nu sunt deja prezenți pe piață’, susține Lucian Anghel.

Oferta publică inițială prin care statul vrea să vândă 15% din acțiunile Romgaz a început marți și este planificată să se încheie pe 31 octombrie 2013.

Prețul orientativ de vânzare a fost stabilit între 24 și 32 de lei pe acțiune, ceea ce reprezintă un interval de preț între 7,38 și 9,84 dolari SUA pentru un Certificat Global de Depozit (GDR), fiecare GDR reprezentând o acțiune.

Oferta publică inițială include acțiuni și Certificate Globale de Depozit pentru publicul din România și acțiuni și GDR-uri pentru investitorii instituționali din afara României.

Ministerul Economiei oferă până la 57.813.360 de acțiuni reprezentând între 1,39 miliarde de lei și 1,85 miliarde de lei (426,66 milioane de dolari SUA până la 568,88 milioane de dolari SUA), incluzând 13% fond de stabilizare.

Prețul indicativ implică o capitalizare de piață pentru companie între 9,25 și 12,33 miliarde de lei ( între 2,84 și 3,79 miliarde dolari SUA).

După ofertă, Ministerul Economiei va deține cel puțin 70% din acțiunile companiei, iar Fondul Proprietatea își va menține pachetul existent de 15% din acțiunile companiei, restul fiind reprezentat de acțiunile tranzacționate liber pe piață.

Tranzacțiile de GDR pe Bursa de la Londra sub simbolul ‘SNGR’ și tranzacțiile de acțiuni pe Bursa de la București, sub simbolul ‘SNG’, sunt planificate să înceapă pe 12 noiembrie.

Goldman Sachs International și Erste Group Bank acționează în calitate de coordonatori globali comuni pentru ofertă. Banca Comercială Română și SSIF Raiffeisen Capital & Investment SA au fost numiți lead manageri pentru piața locală.