Anghel, BVB: Succesul ofertei Transgaz demonstrează potenţialul de finanţare al pieţei de capital

Succesul ofertei publice secundare Transgaz demonstrează că piaţa de capital din România are un real potenţial pentru finanţare, a declarat miercuri preşedintele Bursei de Valori Bucureşti /BVB/, Lucian Anghel, într-un comunicat remis AGERPRES.
Economica.net - mie, 17 apr. 2013, 11:46
Anghel, BVB: Succesul ofertei Transgaz demonstrează potenţialul de finanţare al pieţei de capital

Oferta publică secundară de vânzare a 15% din acţiunile Transgaz s-a desfăşurat în perioada 4-16 aprilie 2013 şi a fost suprasubscrisă. Acţiunile companiei Transgaz se tranzacţionează pe piaţa reglementată administrată de Bursa de Valori Bucureşti din data de 24 ianuarie 2008.

‘Este un început încurajator, care arată că, atunci când există o ofertă atractivă, piaţa de capital din România dispune de suficientă lichiditate. Piaţa de capital românească avea nevoie de o poveste de succes, iar oferta Transgaz a venit la momentul potrivit, ca o gură de aer proaspăt. Cred, totuşi, că efectele pozitive le vom simţi mai bine odată cu următoarele oferte – sper ca acestea vor descătuşa energiile latente de pe piaţa locală de capital şi vor reda încrederea că Bursa de Valori este o alternativă viabilă de finanţare’, a afirmat Lucian Anghel.

‘Gradul înalt de customizare al acestei oferte a reflectat capacitatea BVB de a răspunde cerinţelor clienţilor în ceea ce priveşte diversificarea mecanismelor de piaţă. Bursa de Valori Bucureşti a colaborat permanent cu intermediarii ofertei în vederea asigurării suportului necesar. Oferta a dispus de particularităţi utilizate pentru prima dată în România, conform practicilor internaţionale’, se spune în comunicat.

SSIF Raiffeisen Capital & Investment în calitate de Lead Manager al Sindicatului de Intermediere – din care mai fac parte Wood & Company Financial Services a.s şi SSIF BT Securities S.A. – pentru oferta publică secundară de vânzare a 15% din acţiunile Transgaz, a transmis miercuri BVB notificarea privind alocarea şi stabilirea preţului de ofertă.

Prin aplicarea algoritmului descris în prospectul de ofertă, preţul de ofertă pe acţiune este de 179 lei pentru tranşa investitorilor instituţionali şi pentru tranşa subscrierilor mari şi de 170,05 lei pentru tranşa subscrierilor mici – pentru investitorii care au subscris în primele trei zile lucrătoare ale perioadei ofertei, respectiv de 173,63 lei – pentru investitorii care au subscris începând cu cea de a patra zi lucrătoare a perioadei ofertei.

Alocarea acţiunilor oferite către investitorii care au subscris valid se va realiza pe baza indicilor de alocare de 0,389715 pentru tranşa subscrierilor mari, respectiv de 0,288253 pentru tranşa subscrierilor mici.

Oferta pentru Transgaz a fost suprasubscrisă cu 347% pentru segmentul de retaileri mici şi cu 257% pentru investitori mari. ‘Per total, investitorii de retail au subscris 299% din acţiunile oferite acestora. 70% din investitorii instituţionali sunt străini şi 30% sunt români’, a precizat, miercuri, Dana Mirela Ionescu, reprezentant al Raiffeisen Capital&Investment, care face parte din sindicatul de intermediere a ofertei.

Suma totală atrasă a fost de 315 milioane lei (72 milioane euro), potrivit Raiffeisen Capital&Investment.

Te-ar mai putea interesa și
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului din Ucraina, într-un interviu în care a vorbit despre perspectivele......
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment ...