Anghel, BCR: România poate repeta povestea de succes a Poloniei

Lucian Anghel, economist-şef al Băncii Comerciale Române (BCR) şi, din luna februarie a acestui an, preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a declarat într-un interviu publicat miercuri de cotidianul austriac Wirtschaftsblatt că îşi doreşte repetarea poveştii de succes a Poloniei în ceea ce priveşte piaţa de capital.
Economica.net - mie, 25 apr. 2012, 11:48
Anghel,  BCR: România poate repeta povestea de succes a Poloniei

‘Din câte ştim, în Polonia piaţa de capital este o sursă bună de finanţare şi cred că şi în România se poate face acelaşi lucru’, a afirmat Lucian Anghel.

Companiile controlate de stat trebuie listate la noi (BVB), iar apoi, în viitorul apropiat, trebuie menţinut un ritm constant al noilor listări. Dacă procedăm astfel, Bursa de Valori Bucureşti poate să devină un lider în Europa de Sud-Est, a declarat preşedintele BVB, subliniind în acelaşi timp importanţa condiţiilor cadru internaţionale, economice şi politice.

În ceea ce priveşte strategia preşedintelui BVB pentru următorii cinci ani, acesta a afirmat că prioritatea este reprezentată de consolidarea pe plan local, urmată de listarea la bursă a firmelor româneşti private.

BVB trebuie să devină o adevărată sursă de finanţare şi pentru actorii privaţi. Acesta este planul meu pe următorii cinci ani, a spus Lucian Anghel.

Economia românească are nevoie de susţinere financiară, a subliniat preşedintele BVB. Investiţiile externe au fost întrerupte în perioada crizei. Fondurile europene nu sunt uşor de exploatat. În vremuri ca acestea, creditele bancare sunt supuse unor nenumărate limitări. Din acest motiv este nevoie de alternative – iar Bursa de Valori poate îndeplini acest rol, a declarat Lucian Anghel pentru Wirtschaftsblatt.

Anghel a calificat oferta Transelectrica (la sfârşitul lunii martie) drept prima ofertă publică din ultimii patru ani încheiată cu succes şi un ‘semnal puternic’, care a atras atenţia asupra bursei de valori ca alternativă de finanţare. Dacă se urmează aceeaşi proceduri şi în cazul listării Transgaz şi Romgaz la bursă şi aceste oferte vor înregistra succes, a subliniat preşedintele BVB.

Întrebat dacă acest semnal ar fi suficient de puternic pentru a da uitării eşecul Petrom din luna iulie a anului 2011, Lucian Anghel a răspuns că acest lucru este de domeniul trecutului. Succesul Transelectrica va atrage investitorii care vor dori să ia parte şi la următoarele poveşti de succes, ale Romgaz şi Transgaz.

Întrebat dacă pe viitor va veni momentul şi unei noi listări la bursă a Petrom, Lucian Anghel şi-a exprimat certitudinea că, în cazul în care statul s-ar decide pentru o asemenea măsură, atunci listarea la bursă a Petrom ar avea succes.

În ceea ce priveşte revenirea post-criză a BVB, Anghel este de părere că Bursa de Valori Bucureşti a cunoscut o recuperare puternică, şi că, în prezent, performanţa BVB este una dintre cele mai bune din lume. O contribuţie a preşedintelui BVB la recuperarea instituţiei pe care o conduce este reprezentată de reducerea birocraţiei, lucru vizibil în oferta Transelectrica.

Lucian Anghel nu a exclus o posibilă colaborare între BVB şi alte burse de valori din regiune, dar a dorit să sublinieze că, pe moment, dezvoltarea locală reprezintă o prioritate.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...