ANI: Director Transgaz, în conflict de interese după ce a semnat contracte de sponsorizare pentru Gaz Metan Mediaş

Un director din cadrul Transgaz Mediaş se află în conflict de interese administrativ şi penal, întrucât, în perioada în care a fost director general al societăţii, a semnat contracte de sponsorizare pentru clubul Gaz Metan Mediaş, unde ginerele său este antrenor secund de baschet, a anunţat, vineri, Agenţia Naţională de Integritate (ANI), potrivit News.ro.
Economica.net - vin, 25 mart. 2016, 14:40
ANI: Director Transgaz, în conflict de interese după ce a semnat contracte de sponsorizare pentru Gaz Metan Mediaş

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de ANI, instituţia a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă şi indicii privind posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese de către Ioan Rusu, director la Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale Transgaz S.A. Mediaş.

Conform sursei citate, Ioan Rusu, „în perioada exercitării funcţiei de director general al societăţii menţionate, a semnat mai multe acte având interese personale de natură patrimonială care i-au influenţat îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi reveneau”.

ANI precizează că Ioan Rusu a semnat hotărârile Consiliului de Administraţie al Transgaz din 19 iulie 2012 şi 2 aprilie 2013, privind aprobarea sponsorizării activităţii Clubului Sportiv Gaz Metan Mediaş.

„În cadrul clubului sportiv, persoana evaluată deţine funcţia de membru în Consiliul Director, iar ginerele său deţine funcţia de antrenor secund de baschet. De asemenea, Ioan Rusu a semnat, la aceleaşi date, şi contractele de sponsorizare, în valoare totală de 4.200.000 lei, încheiate de Transgaz S.A. Mediaş în calitate de sponsor cu clubul sportiv. Prin semnarea actelor în baza cărora a fost sponsorizat clubul sportiv, ginerele persoanei evaluate a încasat de la asociaţia sportivă, în perioada 2011-2015, venituri în sumă totală de 102.806 lei”, se arată în comunicat.

De asemenea, potrivit ANI, în perioada exercitării funcţiei de director general al Transgaz, Ioan Rusu „a participat la luarea unor decizii în cadrul procedurii de atribuire a unui contract de achiziţie publică în beneficiul societăţii S.C. BAT Mediaş S.A., în condiţiile în care Ioan Rusu şi acţionarul majoritar al acestei societăţi comerciale s-au aflat în raporturi de muncă în ultimii cinci ani”.

În baza contractului încheiat, S.C. BAT Mediaş a încasat de la Transgaz suma de 994.690,86 lei, fără TVA.

„Persoana evaluată a încălcat, astfel, legislaţia privind conflictul de interese atât în materie administrativă în raport cu dispoziţiile art. 70 şi 71 din Legea nr. 161/2003 cât şi în materie penală, în raport cu dispoziţiile art. 301 din Codul Penal al României”, se mai arată în comunicatul ANI.

Reprezentanţii ANI anunţă că au sesizat Parchetul Judecătoriei Mediaş, pentru verificarea indiciilor privind săvârşirea de către Ioan Rusu a infracţiunii de conflict de interese.

Te-ar mai putea interesa și
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Exodul din Rusia a corporaţiilor străine începând din 2022, după ce aceasta a invadat Ucraina, a dus la pierderi ale companiilor străine de peste 107 miliarde de dolari din deprecieri de active......
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistra ...
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. Industria solicită de urgență remedierea situației
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. ...
Proiectul de OUG de modificare a legislației referitoare la plafonarea prețurilor la energie și gaze, care ar urma să ...
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Activităţile NATO din Europa de est şi din regiunea Mării Negre sunt concentrate pe pregătirea aliaţilor săi pentru ...