ANIF a cumpărat energie la preţul de 167,74 lei/MWh de la BRM, cu 27% mai mic faţă de anul trecut

Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) a cumpărat de pe platforma specializată a Bursei Române de Mărfuri (BRM) o cantitate de energie electrică de 88.319 MWh, la un preţ de 164,74 de lei pe MWh, cu 27% mai mic faţă de preţul de achiziţie din 2013 de 225 de lei/MWh, a declarat, pentru AGERPRES, Adi Florinel Barbu, directorul general al instituţiei.
Economica.net - mie, 05 mart. 2014, 09:00
ANIF a cumpărat energie la preţul de 167,74 lei/MWh de la BRM, cu 27% mai mic faţă de anul trecut

‘Am achiziţionat de la compania Tinmar circa 88.319 MWh de energie electrică necesară pentru sistemele de irigaţii şi de desecare la un preţ foarte bun, de 164,74 lei pe MWh, comparativ cu anul trecut când preţul de achiziţie a fost 225 lei pe MWh. Energia va fi folosită în toate punctele noastre de consum, în jur de 1.100 de unităţi’ a precizat Barbu.

Acesta a subliniat că în cel mai scurt timp va începe rezilierea vechilor contracte de furnizare a energiei electrice pentru a putea intra în cel mult 30 de zile cu noul contract. Achiziţionarea energiei electrice pentru irigaţii la un preţ mai mic va aduce şi o reducere a preţului final al apei pentru irigaţii cu 20-25% faţă de valoarea anului trecut.

În ceea ce priveşte contractarea suprafeţelor pentru irigat, şeful ANIF a spus că în prezent se desfăşoară şi contractarea suprafeţelor pentru irigat în 2014, care se ridică la 290.000 hectare.

Tinmar Ind, cel mai mare trader privat de energie electrică din România, care nu este consumator, alimentează cu energie companii precum Dacia sau combinatele din grupul Interagro.

Potrivit datelor publicate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în primele nouă luni ale anului 2013 Tinmar Ind a avut o cotă de piaţă pe segmentul concurenţial de 8,17%. Compania estimează pentru 2014 o creştere a cifrei de afaceri de 25%, până la 2,13 miliarde de lei şi un profit net de 90 de milioane de lei, în creştere cu 12,5% faţă de 2013. Compania furnizează energie pentru 350 de clienţi consumatori finali cu peste 3.000 de locuri de consum.

Deşi ANIF a fost acreditată din 2 august 2013 să cumpere energie de pe bursa de energie OPCOM, şeful instituţiei a subliniat că preţul la BRM este mai bun în momentul de faţă decât pe OPCOM. În funcţie de condiţiile climatice, energia va fi folosită fie pentru irigaţii, în cazul în care va fi un an secetos, fie pentru lucrări de desecare care sunt tot în atribuţia ANIF.

Şedinţa de tranzacţionare pe platforma electronică a BRM s-a desfăşurat în data de 24 februarie, iar cantitatea totală solicitată a fost de 90.350,78 MWh pentru o valoarea maximă de 34 de milioane lei fără TVA. Valoarea estimată a achiziţiei a inclus şi preţul propriu de furnizare la care se adaugă tarifele reglementate de ANRE, accize, contribuţia pentru cogenerare, contravaloarea certificatelor verzi, mai puţin TVA.

Perioada de livrare este 1 aprilie 2014 – 31 martie 2015.

Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) a fost acreditată din 2 august 2013 să cumpere energie de pe bursă, după ce MADR a solicitat Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) licenţă de furnizare de energie pentru ANIF, în vederea achiziţionării energiei necesare irigaţiilor la preţuri mai mici.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...