ANIS: Piața IT&C din România a atins pragul de 20 miliarde de euro, în 2022

Industria de IT și Comunicații a atins pragul de 20 de miliarde de euro ca cifră de afaceri în 2022, arată cel mai recent studiul al Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS) prezentat miercuri în cadrul International Summit & Gala Award 2024.
Lidia Neagu - mie, 08 mai 2024, 14:43
ANIS: Piața IT&C din România a atins pragul de 20 miliarde de euro, în 2022

”În 2022, cifra de afaceri totală a companiilor din sectorul IT&C a ajuns la 20 miliarde de euro în 2022, din care 60% provine de la companiile care realizează software la comandă și a celor care oferă servicii wireless”, a spus Corina Vasile, director Executiv ANIS.

În 2022, erau înregistrare 43.956 de companii, din care 60% erau de dezvoltare software. Companiile care oferă servicii wireless, adică al doilea factor de creștere al pieței, reprezintă 1% din totalul companiilor.

”Structura industriei de IT este diferită de cea a telecomuncațiilor pentru că telecomul a început mai devreme cu jucători mari internaționali care au investit mult în infrastructură, și acum este un sector matur cu rate de creșteri nu la fel de dinamice, în timp ce sectorul IT a început mai târziu, a fost antreprenorial, cu companii mici, dar multe și dinamica din ultimii 10-15 ani a fost impresionantă”, a explicat Corina Vasile, director Executiv ANIS.

Potrivit acesteia, sectorul IT-ul a crescut în ultimii cinci ani, unele subsectoare au avut creșteri mai mari față de altele, dar creșterea medie a fost de 89%. Nu au existat scăderi în timpul pandemiei, ci o creștere semnificativă în 2022.

”Aceste creștere între 2021-2022 arată că poate IT-ul a avut un moment bun in pandemie, dar creșterea continuă. A fost un boost de la pandemie, dar apoi toate industriile servite de IT au dat seama că au nevoie de digitalizare și să adopte tehnologii noi pentru binele lor”, a mai spus Corina Vasile.

Cea mai mare contribuție a avut-o regiunea București-Ilfov, celelalte regiuni fiind la distanță uriașă, următoarele fiind zona Nord-Vest și Vest, reprezentate de Cluj și Timișoara, Centru și Nord-Est, a explicat Cătălina Chinie, profesor asociat la Academia de Studii Economice.

Studiul a fost realizat în colaborare cu Academia de Studii Economice din București.

Înfiinţată în anul 1998, ANIS reprezintă interesele companiilor IT româneşti şi sprijină dezvoltarea industriei locale de software şi servicii, creşterea atât a companiilor implicate în proiecte de externalizare, cât şi a celor care generează proprietate intelectuală, prin crearea de produse. În cadrul ANIS sunt peste 170 de membri, fiind reprezentate atât companii cu capital românesc cât şi străin, companii mici sau multinaţionale, cu sedii în toate marile centre IT din ţară.

Membrii ANIS generează un număr semnificativ de locuri de muncă înalt calificată în societate. Cu o reprezentare de peste 65% din totalul veniturilor generate de industria IT la nivel naţional şi aproximativ 42% din totalul angajaţilor industriei IT din România, ANIS îşi măreşte an de an amprenta economică în plan local.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Sunt așteptate averse, grindină și vijelii
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Sunt așteptate averse, grindină și vijelii
Ciclonul care a lovit Europa se apropie de România. Sunt anunțate ploi torențiale, descărcări electrice, vijelii şi grindină, potrivit Digi24....
Seceta pedologică la grâul de toamnă se va menţine pe suprafeţe extinse din Moldova şi Oltenia
Seceta pedologică la grâul de toamnă se va menţine pe suprafeţe extinse din Moldova şi Oltenia
Seceta pedologică moderată şi puternică la grâul de toamnă se va menţine pe suprafeţe extinse din Moldova şi Oltenia, ...
Venitul mediu lunar obţinut de un operator telecom de la un utilizator este de 73,9 de lei. Cum și-au împărțit piața de 3,42 mld. euro Orange, Vodafone, Telekom și Digi în 2023
Venitul mediu lunar obţinut de un operator telecom de la un utilizator este de 73,9 de lei. Cum și-au împărțit piața ...
Veniturile din sectorul telecom românesc s-au menținut anul trecut la 16,9 miliarde de lei în anul 2023, adică 3,42 miliarde ...
Viata premierului slovac Fico nu mai este în pericol
Viata premierului slovac Fico nu mai este în pericol
Viaţa premierului slovac Robert Fico nu mai este în pericol, la patru zile după atentatul la viaţa sa, a declarat duminică ...