1EUR = 4.8278 RON | Bucureşti 25 º

Companii

ANIS:România are nevoie de 300.000 de specialişti IT până în anul 2020, în creştere cu 150% faţă de nivel actual

România are nevoie de o creştere cu 150% a numărului de specialişti IT, de la 120.000 în prezent până la 300.000 în anul 2020, potrivit estimărilor realizate de Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii IT (ANIS).

10 noi, 2014 | Agerpres

Cu o piaţă actuală de 120.000 de specialişti şi sectorul tehnologiei informaţiei (IT) în plină creştere, România trebuie să aibă în vedere dezvoltarea acerbă a acestui domeniu şi să susţină în următorii cinci ani dezvoltarea profesională a încă 180.000 de specialişti IT care să se poată angaja atât în companiile de software, cât şi în departamentele de specialitate ale firmelor din alte domenii de activitate, se arată într-un comunicat al asociaţiei patronale.

În aceste condiţii, ANIS şi Facultatea de Automatică şi Calculatoare din Universitatea Politehnică din Bucureşti susţin găsirea soluţiilor sustenabile pentru obţinerea rezultatelor scontate.

'Dacă ne raportăm la nevoia de specialişti în piaţă, rezultă că avem nevoie de o creştere a numărului de locuri de şcolarizare la nivel naţional cu cel puţin 50%. Nevoia de specialişti trebuie însă calibrată în funcţie de gradele de specializare. Spre exemplu, absolvenţii de licenţă şi masterat din facultăţile cu profil informatic vor fi cel mai probabil recrutaţi de companiile de software şi departamentele IT din companiile mari care oferă poziţii specializate. Cererea suplimentară, care include poziţii cu specializare medie, poate fi acoperită inclusiv prin reconversie profesională şi atragerea în domeniul IT a absolvenţilor din alte facultăţi prin cursuri accelerate cu certificare internaţională', a declarat preşedintele ANIS, Andrei Pitiş.

Provocarea pentru universităţi este să susţină creşterea accelerată a cifrelor de şcolarizare în domeniul Calculatoare şi Tehnologia Informaţiei şi acest lucru este facilitat de o colaborare cu ANIS şi companiile din industria de software pentru dezvoltarea de programe comune.

'În momentul de faţă, companiile din industria de software din România atrag studenţi pentru numeroasele programe de internship. Având o bază teoretică şi făcând practică încă din facultate, aceştia vor putea deveni specialişti sau antreprenori în doar câţiva ani de la terminarea studiilor', a adăugat Andrei Pitiş.

Potrivit ANIS, participarea la cursurile extracurriculare, la programe de tip 'şcoala de vară' sau interacţiunea directă cu activităţile din companii sunt doar câteva modalităţi de bază la care studenţii şi chiar elevii de liceu trebuie să aibă acces. Astfel, cei care sunt atraşi de software, programare, creare de produs sau chiar antreprenoriat în acest domeniu pot să îşi dezvolte abilităţile care, mai târziu, să îi transforme în specialişti.

De asemenea, este esenţială implicarea companiilor în procesul educaţional, dincolo de programele de practică. Universităţile îndeamnă mediul privat să creeze un fond prin care să susţină tineri valoroşi cu posibilităţi financiare reduse şi care, deşi sunt admişi la facultate, refuză să intre pe locurile cu taxă din acest motiv.

'Referindu-ne la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din UPB, vorbim de tineri cu medie de admitere la facultate de peste 9,5. Sunt talente care nu trebuie irosite. Ne-am dori ca firmele să se solidarizeze şi să ne ajute să creştem împreună aceşti tineri, bineînţeles în beneficiul industriei de software în cele din urmă', a spus decanul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti, Adina Magda Florea.

ANIS consideră că numai cu susţinere de către cei trei factori (companii, studenţi, sistemul educaţional), piaţa de specialişti IT din România 'poate şi trebuie să atingă minimum 300.000 oameni până în anul 2020'.

ANIS reprezintă interesele companiilor IT româneşti şi sprijină dezvoltarea industriei româneşti de software şi servicii IT şi creşterea atât a companiilor implicate în proiecte de externalizare, cât şi a celor care generează proprietate intelectuală, prin crearea de produse software.

Asociaţia a fost înfiinţată în 1998 şi numără în prezent aproximativ 100 de membri, care includ companii cu capital românesc sau străin, mici sau multinaţionale, cu sedii în toate marile centre IT din ţară, ceea ce asigură asociaţiei reprezentativitate la nivel naţional.

Cu o tradiţie de peste 45 de ani, Facultatea de Automatică şi Calculatoare din Universitatea Politehnică din Bucureşti are ca misiune realizarea unui mediu fertil pentru educaţie, cercetare şi inovare, factori cheie în dezvoltarea economiei bazate pe cunoaştere. Facultatea pregăteşte ingineri specialişti în domeniile Calculatoare şi Tehnologia Informaţiei şi Ingineria Sistemelor pe baza unor programe de studii moderne, în care aspectele teoretice sunt îmbinate cu excelenţa practică.

Facultatea oferă programe de studiu la nivel de licenţă, master şi doctorat, compatibile cu sistemul european de credite transferabile, unui număr total de peste 3.500 de studenţi.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO