ANM: Rezerva de umiditate a grâului de toamnă va fi în limite optime în majoritatea zonelor de cultură

Rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă, pe profilul de sol 0-100 centimetri, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură, arată prognoza agrometeorologică valabilă pentru intervalul 17 - 23 aprilie, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
AGERPRES - sâm, 17 apr. 2021, 11:21
ANM: Rezerva de umiditate a grâului de toamnă va fi în limite optime în majoritatea zonelor de cultură

Conform specialiştilor, în cea mai mare parte a Crişanei, local în centrul Dobrogei, vestul, centrul, nordul, estul şi sudul Moldovei, izolat centrul Transilvaniei, nord-estul Munteniei şi nord-vestul Banatului se vor înregistra deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată.

În ceea ce priveşte aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor), aceasta va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a ţării. Conţinutul de umiditate din sol se va situa în limite scăzute (secetă pedologică moderată), pe suprafeţe agricole extinse din Crişana şi izolat în nord-vestul Banatului.

„Pe ansamblu, regimul hidric din aer şi sol va fi în general favorabil desfăşurării normale a proceselor de creştere şi dezvoltare ale culturilor de câmp şi speciilor pomi-viticole, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Totodată, ritmurile vegetative ale plantelor vor putea fi intensificate, în special pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului din zonele de câmpie”, susţin specialiştii ANM.

Astfel, orzul şi grâul de toamnă se vor afla la înfrăţire (60-100%) şi alungirea paiului (10-80%). În semănăturile tardive se vor înregistra fazele de formare a frunzei a treia (75-100%) şi înfrăţire (10-100%). Cultura de rapiţă va parcurge înfrunzirea (10-18 frunze), alungirea tulpinii (10-70%) şi butonizarea (10-20%), la nivelul întregii ţări.

În plantaţiile pomicole, speciile de sâmburoase (cireş, piersic, vişin, cais) îşi vor continua înflorirea, legarea rodului şi Înfrunzirea, iar seminţoasele, înmugurirea, dezmugurirea şi începutul înfloririi (măr). La viţa-de-vie se vor semnala fazele de „plâns” şi local, înmugurirea, în cea mai mare parte a podgoriilor.

Citește și: Prima prognoză pentru anul agricol 2021 în România. Grâul rămâne pe roșu (economica.net)

Sub aspect fenologic, sfecla de zahăr din principalele bazine de specialitate se va afla la germinare şi răsărire, iar la soiurile timpurii de cartof va fi posibilă declanşarea încolţirii. Culturile de floarea-soarelui şi porumb înfiinţate până la această dată vor parcurge germinarea şi izolat, începutul răsăririi, extinzându-se totodată lucrările de semănat.

Potrivit sursei citate, în intervalul menţionat, în zilele cu precipitaţii, lucrările agricole specifice campaniei de primăvară se vor desfăşura cu dificultate sau vor fi sistate temporar.

Specialiştii ANM recomandă continuarea lucrărilor de semănat/plantat la culturile de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof), administrarea de îngrăşăminte minerale complexe la speciile de toamnă, efectuarea lucrărilor de combatere a buruienilor, bolilor şi dăunătorilor la culturile de câmp şi aplicarea tratamentelor fito-sanitare în vii şi livezi.

Din punct de vedere meteorologic, în această perioadă va predomina un regim termic al aerului în general normal, la nivelul întregii ţări. Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 3 – 13 grade Celsius, limite apropiate de normele climatologice, în majoritatea regiunilor.

Citește și: Importurile de produse agroalimentare trec de pragul de 10% din total (economica.net)

Temperatura maximă a aerului se va situa între 7 şi 17 grade Celsius, pe întreg teritoriul, iar cea minimă va fi cuprinsă între -2 şi 9 grade în aproape toate zonele agricole, izolat fiind condiţii de producere a brumei. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va încadra între 4 şi 13 grade Celsius, optimă parcurgerii proceselor vegetative la culturile de primăvară înfiinţate până în prezent, precum şi continuării însămânţărilor la speciile de prăşitoare.

În perioada menţionată, sunt posibile ploi locale, izolat sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în cea mai mare parte a ţării. De asemenea, cantităţile de apă prognozate pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...