Annemarie Fabian, cofondator SOLO Fintech – aplicaţie de contabilitate pentru PFA-uri: Suntem aproape de a închide o rundă de 600.000 de euro. Vrem să ne extindem serviciile și la SRL-uri și să ajungem la break-even

Startup-ul local SOLO Fintech, care a lansat în toamna anului trecut o aplicaţie de contabilitate pentru PFA-uri, se apropie de închiderea unei runde de finanțare de 600.000 de euro. Cea mai mare parte din sumă este destinată pentru dezvoltare și pentru a ajunge la break-even pe modelul de business actual, a declarat, într-un interviu pentru Economica.net, Annemarie Fabian, Head of Growth & Co-founder SOLO Fintech.
Lidia Neagu - lun, 14 nov. 2022, 22:20
Annemarie Fabian, cofondator SOLO Fintech - aplicaţie de contabilitate pentru PFA-uri: Suntem aproape de a închide o rundă de 600.000 de euro. Vrem să ne extindem serviciile și la SRL-uri și să ajungem la break-even

Ideea de a lansa SOLO Fintech a apărut în urmă cu doi ani, când Alexandru Anghel, fost consultant în management la Boston Consulting Group, Annemarie Fabian, fost consultant Colliers International, și Bogdan Georgescu, fondator Bookster și fost Managing Partner Colliers International, și-au dat seama cât de complicată este interacțiunea cu statul pentru cineva care dorește să înființeze o afacere.

SOLO se adresează liber-profesioniștilor (arhitecți, medici, avocați), freelancerilor, creativilor, dar și curierilor sau șoferilor de UBER și Bolt.

”Fiecare dintre noi s-a izbit, la un moment dat, de birocrația de a înființa și gestiona o activitate de afaceri, ca freelancer sau ca antreprenor, și acesta a fost un bun punct de plecare. Totodată, în ultimii ani am observat că piața de freelancing din România prinde avânt, un trend care se va menține și pe viitor, tot mai mulți profesioniști alegând să lucreze pe cont propriu, în diferite domenii, precum IT&C, consultanță, industrii creative etc.”, explică Annemarie Fabian.

În prezent, aplicaţia SOLO se adresează exclusiv PFA-urilor, oferindu-le acestora suport încă de la înfiinţare. Aplicația generează lunar venituri, abonamentul actual fiind de 89 de lei/lună

CITEȘTE ȘI:

Reprezentantul companiei spune că platforma are mai multe direcții de dezvoltare pentru a atrage și mai multe PFA-uri. Una dintre ele este adăugarea mai multor funcționalități, precum facilităţi de finanţare, asigurări, abonamente medicale şi servicii bancare. Însă, planurile de dezvoltare ale startup-ului includ și extinderea serviciilor sale către SRL-uri.

”În plus, vom lucra și la construirea unui MVP pentru SRL-uri, către care să oferim aceleași servicii de înaltă calitate și automatizate pentru o mai bună gestionare a afacerilor”, explică Annemarie Fabian.

Ea a adăugat că în momentul acesta, SOLO poate crește în două direcții, respectiv aprofundarea pieței locale, prin a deservi mai mulți freelanceri și antreprenori, și extinderea în alte țări, precum Spania sau Italia. ”Ambele direcții sunt pe masă și nu se exclud una pe cealaltă”.

Tânăra companie se pregătește să încheie o nouă rundă de finanțare, în valoare de 600.000 de euro. Cea mai mare parte din sumă este destinată pentru dezvoltare și pentru a ajunge la break-even.

”Suntem aproape de a închide o rundă de 600.000 de euro. Banii îi vom folosi în două direcții: 400.000 de euro îi alocăm creșterii și ajungerii la break-even – pe modelul de business actual. Banii merg în creșterea echipei, marketing și vânzare și dezvoltarea produsului. Iar 200.000 de euro îi alocăm în ceea ce numim „proiecte speciale”, ce pot duce la o creștere accelerată a SOLO. Un astfel de proiect este un MVP pentru SRL-uri”, explică Fabian destinația finanțării.

Cum arată produsul la un an de la înființare

De la lansarea aplicaţiei în noiembrie anul trecut şi până în prezent, echipa SOLO a dezvoltat continuu soluţia şi a adăugat o serie de noi funcţionalităţi.

”Chiar în luna noiembrie sărbătorim un an de la lansare. Ca freelancer sau liber profesionist, grija contabilității și a birocrației în relația cu statul poate fi apăsătoare, așadar, noi ne-am asumat misiunea de fi un one-stop-shop pentru PFA-uri și de a le face viața mai ușoară. Feedback-ul clienților noștri ne confirmă că facem acest lucru cu succes.

La un an de la înființarea SOLO, putem spune că durează două minute să îți înființezi un PFA, iar acum lucrăm să automatizăm și alte procese, adaugăm constant funcționalități noi, dezvoltăm interfața și creștem echipa pentru a deservi și mai bine clienții. Am lucrat mult la relația cu statul și am adaptat soluția pentru a ușura interacțiunea cu instituțiile, în funcție de nevoile clienților noștri și cerințele din partea autorităților”, povestește cofondatorul SOLO Fintech. 

În prezent, SOLO Fintech gestionează peste 2.800 de clienți lunar, iar în luna mai, a depus Declarația Unică la ANAF în mod automat pentru peste 1.000 de clienți.

Majoritatea utilizatorilor aplicației (30% lucrează) în IT&C, 25% sunt livratori și șoferi, 20% sunt consultanți de credite, 7% sunt oameni de marketing, content creators, graphic designers, iar 18% au alte profesii liberale.

Planuri pentru următorul an

Chiar dacă aplicația nu va ajunge până la finele anului la 10.000 de utilizatori, cât au estimat reprezentanții companiei la momentul lansării, SOLO are o rată de creștere accelerată.

”Am preferat să oferim clienților noștri un serviciu excelent și fără compromisuri, astfel că am investit mai mult timp la dezvoltarea produsului, cu accent pe calitate, iar acum, pentru că aproape am construit în mod solid aceste procese, turăm motoarele pentru a ajunge la numărul propus de clienți.

Asta înseamnă că în perioada următoare creștem capacitatea de atragere a clienților SOLO prin mărirea echipei de marketing și vânzări și prin targetarea unor categorii noi de clienți (medici, avocați etc.). Am petrecut ultimul an înțelegând mai bine cine sunt clienții SOLO (existenți și potențiali) și suntem într-un punct în care trebuie să scalăm capacitatea de atragere și servire”, continuă Fabian.

Ea a adăugat că soluția pe care SOLO Fintech dezvoltat-o până în acest moment este foarte ușor de scalat, fiindcă multe dintre procese sunt automatizate.

”Oportunitatea pe care o sesizăm este de a ne desfășura activitatea într-o piață în care statul încă nu are capacitatea de a automatizat procese. Provocarea vine tot de aici, fiindcă lucrurile sunt în continuă schimbare în legislația locală și de la an la an apar modificări care trebuie luate în considerare, lucru care necesită mult dinamism și flexibilitate la nivel de soluție”, a mai completat reprezentanta companiei. 

La nivelul anului 2022, aceasta a mai estimat un ARR de 500.000 de euro. ”Pentru 2023, plănuim să ajungem la breakeven. Activăm motoarele de creștere accelerată, pentru planurile enumerate mai sus, fie că este vorba despre adresarea unei categorii mai mari de clienți sau de extinderea în alte piețe”.

Te-ar mai putea interesa și
Israel Hamas: Egiptul va susține plângerea Africii de Sud împotriva Israelului la CIJ pentru genocid
Israel Hamas: Egiptul va susține plângerea Africii de Sud împotriva Israelului la CIJ pentru genocid
Egiptul a anunţat duminică oficial că va sprijini formal la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) plângerea formulată de Africa de Sud împotriva Israelului pentru presupuse crime de......
europarlamentare 2024: Polonia dorește noul post de comisar european pentru apărare, afirmă fostul premier Ewa Kopacz
europarlamentare 2024: Polonia dorește noul post de comisar european pentru apărare, afirmă fostul premier Ewa Kopacz
Polonia va încerca să obţină în viitoarea Comisie Europeană postul de comisar european pentru apărare, dacă va fi ...
Impactul alegerii lui Trump președinte: cresc tarifele în SUA, UE și România. O majorare cu 10% a tarifelor ar conduce la o apreciere de 4%-5% a dolarului
Impactul alegerii lui Trump președinte: cresc tarifele în SUA, UE și România. O majorare cu 10% a tarifelor ar conduce ...
Indiferent de câștigătorul alegerilor din SUA, riscurile economice se vor resimți la nivel global. Alegerea lui Trump ...
Sindicatul polițiștilor își face magazin online
Sindicatul polițiștilor își face magazin online
Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, cel mai mare sindicat din Romania, își va deschide ...