ANOFM este pe Facebook şi Twitter

Economica.net
19 07. 2013
anofm_01658700_59931700_02898900

Potrivit rezultatelor intermediare ale proiectului, până la 17 iulie, pagina de Facebook (www.facebook.com/fiiinformat) a fost urmărită de aproape 18.000 de persoane şi avea 131 de like-uri, iar cea de Twitter (www.twitter.com/fiiinformat), lansată în 2 iulie, are deja câteva zeci de mesaje postate (locuri de muncă vacante în România, informaţii pentru cei care vor să muncească în Spania, servicii acordate absolvenţilor etc).

Pagina de web (www.fii-informat.ro) a înregistrat circa 4.000 de vizitatori unici, în doar câteva luni de la lansare.

Proiectul POSDRU are la bază o campanie de informare (‘Mai informat, mai multe şanse’) orientată în special către românii din Spania, referitoare la serviciile oferite de ANOFM, accesul lucrătorilor pe piaţa muncii din UE, riscurile muncii nereglementate, indemnizaţia de şomaj, formularele europene, drepturile şi obligaţiile lucrătorilor pe piaţa muncii din UE.

‘Un studiu întreprins printre potenţialii beneficiari ai serviciului public de ocupare ne-a arătat că întrebările românilor din Spania, respectiv ale celor din regiunea Castilla-La Mancha, sunt legate, în principal, de ceea ce se-ntâmplă pe piaţa muncii, de locurile de muncă vacante, inclusiv în România: dacă o piaţă merge mai bine decât cu un an în urmă, dacă sunt investitori pe piaţa muncii din România şi se creează locuri de muncă şi ce oportunităţi există pentru a reveni în România. Un alt subiect de interes, formularele europene pentru valorificarea perioadelor lucrate în statele membre UE, pentru totalizarea perioadelor lucrate, când apare riscul de a nu mai avea loc de muncă şi ca să poată primi o indemnizaţie de şomaj (…) Alte solicitări s-au referit la recunoaştere diplomelor, la cursurile de formare profesională, dar principalul interes s-a îndreptat către locurile de muncă vacante, nu numai în România dar şi în alte state europene’, a declarat vineri, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al ANOFM, Liliana Bogdan.

Studiul a indicat că românii din Castilla-La Mancha înclină mai degrabă spre luarea în considerare a revenirii definitive în ţară, ‘procentul celor care declară acest lucru fiind semnificativ mai mare (44,7%) decât cel al emigranţilor care doresc să rămână definitiv în Spania (30,4%)’.

După cum a precizat preşedintele Asociaţiei Hispano-Română din Castilla-La Mancha, Daniel Comăniţă, în provincia menţionată trăiesc aproximativ 110.000 de români din cei aproape un milion aflaţi în Spania. Studiul a fost realizat pe un eşantion reprezentantiv de 2.389 de persoane, cu o marjă de eroare de plus sau minus 2%, la un nivel de încredere de 95%. Au fost cuprinse toate cele cinci provincii (Albacete, Ciudad Real, Cuenca, Guadalajara şi Toledo) ale regiunii spaniole.

Proiectul ‘Fii informat’ este cofinanţat de Fondul Social European prin POSDRU şi este implementat de către ANOFM în parteneriat transnaţional cu Asociaţia Hispano-Română din Castilla-La Mancha, Institutul de Formare Integrală SLU şi Departamentul pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Economie din Castilla-La Mancha. Valoarea totală a proiectului este de peste 14,264 milioane lei, iar asistenţa financiară nerambursabilă europeană se ridică la mai mult de 10,202 milioane lei.