UPDATED ANPC a amendat Engie cu 50.000 de lei pentru nereguli care pot prejudicia consumatorii de gaze. Ce spune Engie

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a amendat furnizorul de gaze din regiunea Centru-Braşov cu 50.000 de lei pentru nereguli care ar fi putut crea prejudicii beneficiarilor, a scris, pe pagina sa de Facebook, Sorin Claudiu Susanu, şeful ANPC Braşov. UPDATED: Engie va contesta amenda.
Economica.net - lun, 07 dec. 2020, 11:41
UPDATED ANPC a amendat Engie cu 50.000 de lei pentru nereguli care pot prejudicia consumatorii de gaze. Ce spune Engie

UPDATE 17.05: Poziția Engie

„ENGIE Romania aduce următoarele precizări cu privire la amenda aplicată de Autoritatea pentru Protecția Consumatorului Brașov:

 -ENGIE Romania prezintă, atât în Ofertă, cât și în Contract, informații complete și corecte referitoare la prețul final al produsului de furnizare de gaze naturale, precum și la toate costurile care intră în componența acestuia, conform obligațiilor care îi revin (Ordinul 29/2016 și Ordinul 106/2014).

-Toate informațiile necesare, inclusiv cele referitoare la tarifele reglementate stabilite de ANRE, sunt aduse la cunoștința potențialilor clienți anterior perfectării Contractului, prin oferta care le este prezentată, cât și prin toate canalele offline și online puse la dispoziția acestora.

-Date fiind aceste considerente, ENGIE Romania a inițiat demersurile de contestare a amenzii.

 ENGIE Romania își reafirmă angajamentul de a informa clienții săi, în mod transparent, cu privire la toate ofertele din portofoliu, precum și la prețul acestora”

––––––––-

Știrea inițială

Acesta nu menţionează numele companiei, însă furnizorul tradiţional de gaze în judeţul Braşov este Engie, iar ofertele menţionate sunt cele ale acestei companii

Agerpres a solicitat un punct de vedere al Engie, pe care îl vom publica de îndată ce îl vom primi.

„Aşa cum am declarat zilele trecute, verificările agenţilor economici care oferă utilităţi consumatorilor sunt în atenţia noastră şi, din păcate, am identificat noi probleme, care pot prejudicia beneficiarii. Pentru neregulile descoperite, societatea care furnizează gaze a fost sancţionată cu amendă în valoare de 50.000 lei şi a primit măsură de remediere a problemelor descoperite”, a precizat Susanu, comisar-şef pentru regiunea Braşov în cadrul ANPC.

El a adăugat că vor continua controalele în acest domeniu.

„S-au analizat următoarele tipuri de contracte de furnizare a gazelor naturale, încheiate de operatorul economic cu consumatorii : ––GAS START (cu abonament), –– e-CELSIUS (cu abonament), ––GAS 4U, –-CELSIUS 4 U (cu abonament), ––CELSIUS DUO (cu abonament), ––‘ CELSIUS PLUS (cu abonament) şi ––GAZ CONTROL (cu abonament). Din analiza acestora, se constată că beneficiarii, în calitate de consumatori, nu sunt informaţi complet şi corect asupra tarifului pe care trebuie să-l plătească pentru cantitatea de gaze naturale consumată şi facturată. Astfel, în contracte se indică o valoare, exprimată în „lei/kwh”, ce reprezintă „preţ gaze naturale cu servicii de transport incluse”. La art.3, din contracte, alin.3) şi alin.4) privind „Preţul Contractului”, se menţionează „preţul final va include preţul gazelor naturale cu servicii de transport şi costuri de echilibrare incluse, tarif de distribuţie, costuri de înmagazinare” şi „orice alte tarife şi taxe ce vor fi introduse de autoritatea de reglementare competentă”. Totodată, preţul de furnizare „nu include TVA, accize şi tarif de distribuţie”, tarif care diferă, funcţie de operatorul de distribuţie şi categoria de consum, consumatorii neavând nicio informaţie în acest sens”, precizează Susanu.

De asemenea, conform alin.1) de la art.3) din contracte, preţul de furnizare „se completează , după caz, cu un abonament”, dar consumatorii nu sunt informaţi ce reprezintă acest abonament. Perioada de valabilitate a preţului indicat în contracte este de 12 sau 24 de luni, respectiv ” preţ fix al gazului natural pe 12/24 luni”, funcţie de tipul de contract, dar conform acestor contracte „preţul se poate actualiza ori de câte ori intervine o modificare a tarifelor reglementate „.

Potrivit reprezentantului ANPC, toate aceste menţiuni înscrise în contractele încheiate cu consumatorii nu reprezintă o informare clară şi completă asupra tarifului final plătit de consumatorul mediu, acesta fiind definit, conform Legii 363/2007, privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor, că „acel consumator considerat că este rezonabil informat, atent şi precaut, ţinând seama de factorii sociali, culturali şi lingvistici”.

Deşi în toate contractele se stipulează că tarifele reglementate de ANRE pentru serviciile de distribuţie/transport se regăsesc actualizate pe o adresă de site (indicată în contracte), această informaţie este dificil sau chiar imposibil de accesat de către consumatorul mediu, mai arată Susanu.

„Astfel, prin modul de informare al consumatorilor şi prin omisiunile existente în contractele de furnizare a gazelor naturale, se constată că aspectele descrise sunt susceptibile să inducă în eroare consumatorul mediu, determinându-l să ia o decizie de tranzacţionare (încheiere contract) pe care altfel nu ar fi luat-o, şi reprezintă o practică comercială înşelătoare. Având în vedere cele menţionate, se constată că operatorul economic a încălcat prevederile art.6, alin.1, lit.d) din Legea 363/2007 şi se sancţionează conform art.15, alin.1, lit.b) coroborat cu art.17, alin.2, lit.c) din Legea 363/2007”, se menţionează în postarea reprezentantului ANPC.

Te-ar mai putea interesa și
MApN: Trei aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor fi aduse la baza de la Borcea
MApN: Trei aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor fi aduse la baza de la Borcea
Încă trei aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor fi puse la dispoziţia Centrului european de instruire F-16, în cadrul programelor dedicate piloţilor pentru......
Cod galben de furtună pentru 23 de judeţe, până miercuri după-amiaza. Instabilitate atmosferică în toată ţara, până joi seara
Cod galben de furtună pentru 23 de judeţe, până miercuri după-amiaza. Instabilitate atmosferică în toată ţara, până ...
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată ...
CASS aplicată indemnizaţiilor de concediu medical pentru boală obişnuită, carantină sau reducerea duratei de lucru – OUG 34 publicată în Monitorul Oficial
CASS aplicată indemnizaţiilor de concediu medical pentru boală obişnuită, carantină sau reducerea duratei de lucru ...
Contribuţia de asigurări de sănătate (CASS) se va aplica doar pentru indemnizaţiile de concediu medical în cazul bolilor ...
Atacul Iranului asupra Israelului a fost un ”eşec spectaculos” – Casa Albă
Atacul Iranului asupra Israelului a fost un ”eşec spectaculos” – Casa Albă
Atacul fără precedent pe care Iranul l-a efectuat în noaptea de sâmbătă spre duminică cu drone şi rachete asupra ...