1EUR = 4.8375 RON | Bucureşti 37 º

Companii

ANPC a sancţionat comercianţii cu peste 7,5 milioane lei pentru neregulile referitoare la preţuri

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au sancţionat în 2011 abaterile cu privire la preţuri prin amenzi în cuantum total de peste 7,5 milioane lei (circa 1,9 milioane euro), a declarat marţi, în cadrul unui simpozion de specialitate, vicepreşedintele ANPC, Imola Tullia Balla.

17 apr, 2012 | Agerpres

'În peste 7.000 de cazuri, anul trecut, au fost sancţionate abaterile referitoare la preţuri, cele mai frecvente fiind neafişarea preţului, diferenţa între preţul de la raft şi cel de la casa de marcat, cel mai adesea în defavoarea consumatorului', a afirmat vicepreşedintele ANPC.

În legătură cu cele mai probabile cauze ale unor asemenea practici comerciale incorecte, la solicitarea AGERPRES, oficialul ANPC a declarat că nu este vorba despre 'o intenţie de a înşela consumatorul ci, mai ales, despre neatenţia angajaţilor'.

'Consumatorul trebuie să fie şi el foarte atent. Pur şi simplu trebuie să urmărească la casă dacă preţul scanat este acelaşi cu cel de la raft şi să sesizeze pe loc reprezentanţii magazinului. Recomandăm deci vigilenţă şi verificarea bonului, în primul rând. Consumatorul poate sesiza şi Autoritatea naţională, respectiv un comisariat judeţean, iar după verificare magazinul poate fi sancţionat. (...) Plaja sancţiunilor este de la 5.000 lei la 50.000 lei, iar nerespectarea măsurilor dispuse de ANPC este sancţionabilă cu amendă de la 10.000 lei la 100.000 lei', a adăugat vicepreşedintele ANPC.

Experienţa grupului Carrefour România a pus în evidenţă utilitatea unui sistem de gestiune a preţurilor, prin intermediul codurilor de bare, cum este sistemul promovat de asociaţia GS1 România.

'Rezultatele implementării sistemului GS1, care s-au adăugat procedurilor deja introduse de Carrefour odată cu venirea sa în România, sunt cuantificabile în primul rând în satisfacţia clientului, acesta fiind sigur că o eventuală diferenţă între preţul dela raft şi cel plătit reprezintă doar un accident (...) Noi ne asumăm greşelile, fie tehnice, fie umane. Explicăm clientului natura erorii şi-i dăm posibilitatea să plătească preţul corect (...) Cele mai frecvente, de regulă, sunt neconcordanţele de origine informatică, rezultate din căderi de tensiune sau din bug-urile pe care respectivele programe le mai au. Oamenii greşesc şi ei, au şi ei un procent acolo, dar nu la fel de semnificativ', a declarat, pentru AGERPRES, Sorin Căpăţână, Corporate Affair şi Director Calitate al grupului Carrefour România.

Marţi, GS1 România şi Carrefour România SA au lansat oficial ediţia 2012 a Codului de bune practici în domeniul scanării pentru companii de vânzări en-gros şi en-detail. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul şi participarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO