1EUR = 4.8730 RON | Bucureşti 11 º

News

ANRE: Numărul certificatelor verzi pentru energia regenerabilă ar trebui redus, chiar şi la jumătate

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) apreciază că numărul certificatelor verzi acordate producătorilor de energie din surse regenerabile ar trebui redus, în unele cazuri chiar şi la jumătate.

29 mar, 2013 | Mediafax

Această concluzie a rezultat din analiza pieţei de energie regenerabilă din 2012, potrivit ANRE.

Cea mai mare reducere a numărului de certificate verzi acordate pe MWh de energie produsă este propusă de ANRE pentru centralele fofotoltaice, respectiv înjumătăţirea de la 6 la 3 certificate.

Pentru turbinele eoliene noi, ANRE recomandă scăderea numărului de certificate verzi de la 2 pe MWh de energie la 1,5, iar pentru centralele eoliene refolosite reducerea ar fi de la 2 la 1,3.

În cazul microhidrocentralelor, unităţi cu putere instalată de până la 10 MW, ANRE consideră că ar fi oportună scăderea numărului de certificate verzi de la 3 la 1,3.

"Precizăm că reducerea numărului de certificate verzi, aşa cum rezultă din concluziile raportului de monitorizare, urmează a fi aplicată pe bază de hotărâre de Guvern, în conformitate cu prevederile legale", arată ANRE.

Zoltan Nagy Bege, membru al Comitetului de Reglementare din ANRE, a firmat în urmă cu câteva zile că instituţia pe care o reprezintă, alături de premierul Victor Ponta şi ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, discută diverse posibilităţi de diminuare în acest an a efectelor în facturi a schemei de sprijin a energiilor regenerabile.

Directorul general adjunct al companiei de stat Transeletrica, Octavian Lohan, a declarat miercuri că valoarea sprijinului prin certificate verzi acordat producătorilor de energie din surse regenerabile ar putea ajunge în acest an la o valoare aproape dublă faţă de 2102, spre 600 milioane de euro, ca urmare a majorării producţiei şi a ponderii tot mai ridicate în consumul naţional a energiei din surse alternative.

Cerificatele verzi sunt tranzacţionate la preţul maxim admis de lege, întrucât cererea depăşeşte cu mult oferta.

Energia produsă din surse regenerabile este sprijinită de guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.

Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

În prezent, energia regenerabilă acoperă aproximativ 8% din consumul final.

Reprezentanţii investitorilor în energie regenerabilă au spus de mai multe ori că orice scăderea a ajutorului acordat de stat prin schema certificatelor verzi va atrage pierderea unor investiţii de miliarde de euro.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO