1EUR = 4.8590 RON | Bucureşti 28 º

Companii

ANRE: 21 de furnizori de energie nu şi-au îndeplinit cota de certificate verzi pentru trimestrul IV al anului trecut

Un număr de 21 de operatori economici care au licenţă de furnizare a energiei nu şi-au îndeplinit cota obligatorie de certificate verzi aferentă celui de-al patrulea trimestru al anului trecut, potrivit unui document al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

09 feb, 2017 | Agerpres

În total, cei 21 de furnizori, care sunt fie companii, fie persoane fizice autorizate, nu au achiziţionat 41.109 de certificate verzi.

Cele mai mari restanţe le are traderul Transenergo Com, care a intrat în insolvenţă la mijlocul lunii ianuarie şi care nu a achiziţionat un număr de 27.093 de certificate. Urmează Complexul Energetic Hunedoara, cu un deficit de 6.311 de certificate verzi, iar pe locul trei este OMV Petrom, cu 4.794 de certificate în lipsă.

Producătorii de energie regenerabilă primesc gratuit certificate verzi, pe care le vând pe aceste pieţe specializate, pentru un câştig suplimentar faţă de energia propriu-zisă. Furnizorii de energie sunt obligaţi să achiziţioneze o cotă proporţională cu cantitatea de energie pe care o comercializează. Costul cu certificatele verzi este apoi transferat în factura consumatorilor.

Furnizorii de energie vor plăti 539 de lei pentru un certificat neachiziţionat în 2016, de două ori mai mult decât preţul maxim de tranzacţionare pe piaţa certificatelor verzi, potrivit unui ordin al preşedintelui ANRE. Preţul minim avizat de ANRE pe piaţa certificatelor verzi este de 132,4045 lei pe certificat, iar preţul maxim este de 269,7247 lei.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO