ANRE a adoptat noul regulament privind cadrul organizat de contractare a energiei electrice de către clienţii finali mari

Comitetul de reglementare din cadrul Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, joi, Regulamentul privind cadrul organizat de contractare a energiei electrice de către clienţii finali mari, se arată într-un comunicat al instituţiei, relatează Agerpres.
AGERPRES - joi, 31 mart. 2022, 19:15
ANRE a adoptat noul regulament privind cadrul organizat de contractare a energiei electrice de către clienţii finali mari

Ordinul are în vedere simplificarea cadrului organizat de contractare a energiei electrice pentru clienţii finali mari de energie electrică, noile reguli aducând un beneficiu pieţei de energie electrică, prin crearea unui cadru de tranzacţionare simplificat şi eficientizat, care răspunde nevoii marilor consumatori finali de a încheia contracte de energie electrică pe termen lung.

La nivelul anului 2020, consumul clienţilor finali mari, în număr de 65, a reprezentat aproximativ 36% din consumul anual al clienţilor finali noncasnici.

Principalele reguli care se aplică pieţei marilor consumatori potrivit noului regulament sunt următoarele: participanţii la piaţa clienţilor finali mari în calitate de vânzători de energie electrică sunt producătorii, precum şi operatorii de servicii de stocare care vând energie electrică stocată, care pot participa direct sau prin agregare, iar în calitate de cumpărători sunt clienţii finali mari de energie electrică, care pot participa direct sau prin agregare, operatorul de transport şi de sistem şi operatorii de distribuţie, participarea acestora la piaţă fiind destinată exclusiv achiziţionării consumului propriu tehnologic.

De asemenea, operatorul pieţei de energie electrică pentru clienţii finali mari se poate constitui opţional ca şi contraparte pentru participanţii la piaţa de energie electrică pentru clienţii finali mari; puterea medie pe interval de decontare diminuată de la 10 MW la 5 MW, pentru o profilare mai bună a ofertelor clienţilor finali durata minimă de livrare fiind redusă la o lună.

Contractul de vânzare – cumpărare a energiei electrice poate fi un contract propus de iniţiator sau un contract-standard sau tip EFET, agreat în urma unei consultări publice a operatorului pieţei de energie electrică pentru clienţii finali mari cu participanţii la piaţă.

În plus, garanţiile de participare la licitaţie sunt eliminate şi introduse prevederi referitoare la plata unor sume penalizatoare şi suspendarea participantului pentru o perioadă determinată sau revocarea participării acestuia la piaţă, măsuri similare cu cele din cadrul mecanismelor de tranzacţionare la termen.

Regulile mai prevăd că verificarea îndeplinirii condiţiilor de participare revine operatorului pieţei de energie electrică pentru clienţii finali mari, precum şi actualizarea şi publicarea de către operatorul pieţei de energie electrică pentru clienţii finali mari, în termen de 30 zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, a procedurilor operaţionale necesare punerii în aplicare a regulamentului.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...