1EUR = 4.8738 RON | Bucureşti 11 º

Companii

ANRE a aprobat tarifele reglementate pentru consumatorii casnici, de la 1 martie. Sunt identice cu cele de azi

ANRE a aprobat tarifele reglementate pentru consumatorii casnici de energie electrică, valabile de la 1 martie, şi ele sunt identice cu cele de acum. ECONOMICA.NET a scris încă de săptămâna trecută că preţurile reglementate valabile de la 1 martie vor fi aceleaşi cu cele actuale

25 feb, 2019 | ECONOMICA.net

Iată integral comunicatul ANRE

“Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat astazi, 25.02.2019, tarifele reglementate de energie electrică pentru clienții finali casnici, care se vor aplica începând cu data de 1 martie 2019.

Tarifele reglementate au fost stabilite în urma analizei datelor și informațiilor transmise de furnizorii de ultimă instanță, cu respectarea prevederilor Metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate și a prețurilor aplicate de furnizorii de ultimă instanță clienților finali aprobate prin Ordinul ANRE nr. 11/2019.

Tarifele reglementate de energie electrică aprobate pentru clienții finali casnici valabile începând cu data de 1 martie 2019 nu se modifică față de cele care sunt, în prezent, în vigoare”.

Iată preţurile sunt pentru joasă tensiune, şi nu conţin contribuţia pentru cogenerare, accizele, certificatele verzi şi TVA, componente care nu se schimbă, valabile pentru perioada 1 martie 2019-31 decembrie 2019, pentru FUI Enel şi Electrica:

Enel Energie Muntenia: 416 lei/MWh

Enel Banat: 453 lei/MWh

Enel Dobrogea: 364 lei

Electrica Muntenia Nord: 470 lei/MWh

Electrica Transilvania Nord: 469 lei/MWh

Electrica Transilvania Sud: 458 lei/MWh

Explicaţii

De fapt, re-reglementarea pieţei a fost necesară pentru ca, în această perioadă, statul a vrut să nu se transfere în facturi preţurile în creştere de pe piaţa de energie. ANRE a tăiat din preţurile producătorilor şi a recunoscut furnizorilor o parte din costurile mari cu achiziţia de energie mai scumpă din trecut, pe baza unui mecansim de reglementare care este contestat de toată piaţa.

Se pune aşadar întrebarea: de ce a fost nevoie de întoarcerea la reglementat, în perioada 2019-2022, când, după mulţi ani, România a trecut în 2018 la piaţă 100% liberă, în condiţiile în care factura populaţiei nu scade?

Răspunsul scurt este: pentru că preţurile ar fi putut creşte şi mai mai mult, iar puterea politică a ales cea mai simplă soluţie, pe care ANRE o transpune acum în metodologii, bulversând toată piaţa, dar protejând, cel puţin teoretic, populaţia. 

Citeşte mai multe explicaţii în articolul Noile preţuri reglementate la energie pentru populaţie. De ce a reintrodus Guvernul piaţa reglementată prin OUG 114 şi ce a pus ANRE în facturi

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO