ANRE a convocat azi la discuţii toţi importatorii de gaze din România – surse

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a convocat azi toţi importatorii de gaze la o întâlnire, la sediul instituţiei, potrivit unor surse convergente. Discuţiile vor viza importurile pentru această iarnă.
Mihai Nicuţ - mar, 15 oct. 2019, 04:05
ANRE a convocat azi la discuţii toţi importatorii de gaze din România - surse

ANRE a convocat la o întâlnire toate firmele improtatoare de gaze azi, potrivit unor surse din piaţă, confirmate de surse din cadrul Autorităţii. Întâlnirea este una informală.

Potrivit surselor noastre, ANRE ar fi convocat această discuţie pentru a se lămuri în legătură cu contractele pe care firmele importatoare le au pentru a aduce gaze în România în această iarnă. Autoritatea doreşte să vadă dacă există contracte pe termen lung ale acestor importatori cu producătorii externi de gaze (Gazprom), ceea ce ar conferi o anumită stabilitate a preţurilor gazelor importate pentru iarnă, sau dacă există şi politica unor achiziţii de gaze, pentru piaţa românească, de pe o zi pe alta, de pe piaţa spot, care ar putea creşte foarte mult preţurile pentru consumatorii români (sau furnizorii lor), în această iarnă.

Pe de altă parte, în acelaşi context, discuţiile ar putea viza şi un alt aspect: cine a rezervat capacitate de transport pentru la iarnă pe ruta Ungaria-România, folosită intens pentru importuri în acest an, are şi gazele pentru care a licitat rezervarea?

Ieri, la Profit Energy Forum, directorul executiv al MET România Energy (unul dintre importatorii de gaze), Petre Stroe, a făcut o afirmaţie interesantă. El a spus că există importatori care dețin gaze și care nu le pot aduce în țară pentru că, în același timp, capacitățile de import sunt rezervate de traderi care nu dețin gaze.

“Transgaz ar trebui să ia în calcul dacă participanții la licitațiile de rezervare de capacități au resurse, și anume gazele”, a afimat Petre Stroe.

Stroe a refuzat să spună la ce firmă s-a referit

Afirmațiile directorului MET România Energiy referitoare la traderi care au rezervat capacități, dar nu dețin gaze, par a fi însă o aluzie la enigmatica firmă Valahia Gaz SRL, care a devenit un mare jucător pe piaţa gazelor din România, deşi a primit licenţă de furnizare pe piaţa locală cu doar un an în urmă. Iarna trecută, Valahia Gaz a fost al doilea importator de gaze al României, după Engie, potrivit datelor ANRE.

Or, potrivit surselor noastre, Valahia Gaz ar fi una dintre firmele care ar fi rezervat capacitate însemnată pe conducta dinspre Ungaria, şi în această iarnă.

Detalii despre Valahia Gaz puteţi citi AICI

Te-ar mai putea interesa și
ONRC: 14.265 de firme au fost dizolvate în primele șase luni ale anului
ONRC: 14.265 de firme au fost dizolvate în primele șase luni ale anului
Numărul de firme dizolvate a crescut cu peste 18,4% în primele şase luni din 2021, la 14.265, faţă de 12.046 în perioada ianuarie - iunie 2020, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional......
Aproape trei sferturi dintre angajații din Covasna sunt plătiți cu salariul minim pe economie
Aproape trei sferturi dintre angajații din Covasna sunt plătiți cu salariul minim pe economie
Aproape 75% dintre angajaţii din judeţ sunt plătiţi cu salariul minim pe economie şi doar o parte dintre aceştia beneficiază ...
Iohannis: România trebuie să fie pregătită să facă față valului patru al pandemiei. Îi îndemn pe cei care nu s-au vaccinat să meargă să se vaccineze
Iohannis: România trebuie să fie pregătită să facă față valului patru al pandemiei. Îi îndemn pe cei care nu s-au ...
România trebuie să fie pregătită pentru a face faţă valului patru al pandemiei de COVID-19, iar cea "mai sigură" cale ...
Nissan estimează că va reveni pe profit în 2021, după trei ani de pierderi
Nissan estimează că va reveni pe profit în 2021, după trei ani de pierderi
Nissan Motor estimează că va reveni pe profit în anul fiscal 2021, după trei ani de pierderi, în urma măsurilor de ...