ANRE clarifică o lege: preţul de distribuţie a energiei electrice poate doar să crească. Ce impact are în facturile noastre

Economica.net
27 11. 2015
factura_curent_812904001_63856900

Agenţia de Reglementare în Energie a publicat pe site-ul propriu o completare la un Ordin mai vechi, care stabileşte cum se pot modifica anual tarifele de distribuţie pentru operatorii acestui sistem, în cea de-a treia perioada de reglementare a pieţei consumatorilor casnici 2014-2018. Pe scurt, doar în creştere, cu până la 7% pe an, adică un impact anual de circa 2% în preţul final la consumator.

În Ordinul 72/2013, Alineatul 105, se precizează că „începând cu cea de-a treia perioadă de reglementare, tarifele de distribuţie pot varia de la un an la altul în termeni reali cu cel mult 10% pentru fiecare dintre tarifele specifice de distribuţie şi cu 7% în medie ponderată”. Acum, ANRE înlocuieşte „pot varia” cu sintagma „pot varia în sensul creşterii”. Adică, dacă în perioada 2014-2018, se fac modificări ale tarifului de distribuţie, acestea vor fi doar în sensul majorării lor.

Când tariful de distribuţie se majorează, de obicei şi preţul final al curentului la consumator creşte, pentru că acest tarif reprezintă circa 30% din preţul final al energiei. Astfel, dacă o scumpire a distribuţiei nu este anulată de o ieftinire proporţională a preţului energiei, a componentei de cogenerare, a tarifelor de transport sau a accizei, la noi acasă vin facturi mai mari.

În Ordinul 72/2013, se mai precizează şi că ANRE poate impune limitări valorice ale nivelurilor preţurilor/tarifelor ce compun coşul de tarife. În acelaşi timp însă, orice limitare dintr-un an se regularizează în anii următori de până la sfârşitul celei de-a treia perioade de reglementare, “în limita plafonului stablit de creştere a tarifelor”. Cu alte cuvinte, dacă în anul X, de referinţă, creşterea tarifelor de distribuţie a fost plafonată sau chiar au fost diminuări de tarife, în anii următori acestea se vor recupera.

În 2015, energia electrică pentru consumatorii casnici s-a ieftinit cu circa 3%, exact ca urmare a unei diminuări a tarifului de distribuţie. De la 1 ianuarie, curentul se va ieftini cu încă 5%, ca urmare a unei noi scăderi a distribuţiei, cu 10%, a micşorării taxei pentru cogenerare şi a scăderii TVA cu 4%, potrivit preşedintelui ANRE Niculae Havrileţ. Dacă de uităm însă la completarea din ordinul ANRE, amintită mai sus, nu există motive de bucurie, poate doar temporare. Ce am câştigat la tariful de distribuţie în acest an, am putea pierde în 2016, 2017 şi 2018, pentru că distribuitorii sunt acoperiţi de lege să li se recunoască tarife de distribuţie mereu mărite.

Potrivit unei Note de Fundamentare publicată de ANRE, veniturile distribuitorilor amânate pentru încasare în următorii trei ani ar fi de 255 de milioane de lei, circa 75 de milioane de lei pe an.

La sfârşitul actualei perioade de reglementare, adică din 2018, piaţa energiei pentru casnici va fi liberalizată, adică fiecare consumator îşi va putea alege ce furnizor doreşte, la un preţ negociat în comun. De asemenea, nu va mai exista un preţ reglementat, după cum nici tarife reglementate.

Distribuţia de energie electrică este, în România, asigurată de patru mari firme: Enel, E.ON, CEZ şi Electrica.

Citeşte şi Curentul este mai scump decât gazul. Ce plăteşti în factura la utilităţi