ANRE: Investiţii totale de peste 1,6 miliarde de lei în reţelele de gaze, pentru anul 2021

Operatorii de transport şi distribuţie a gazelor naturale vor realiza investiţii totale de peste 1,6 miliarde de lei aferente anului 2021, potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), remis, luni, AGERPRES.
AGERPRES - lun, 12 apr. 2021, 14:43
ANRE: Investiţii totale de peste 1,6 miliarde de lei în reţelele de gaze, pentru anul 2021

În vederea îndeplinirii obligaţiilor ce le revin în conformitate cu prevederile legale, operatorul de transport şi de sistem şi operatorii de distribuţie a gazelor naturale au transmis, iar ANRE a aprobat, planurile anuale de investiţii pentru anul 2021 în valoare totală de 1,3 miliarde lei, care cuprind lucrările ce au ca scop îmbunătăţirea indicatorilor de performanţă a serviciului, a siguranţei în funcţionare, a eficienţei energetice a sistemelor, precum şi reducerea costurilor de operare şi mentenanţă.

Având în vedere noile obligaţii legale, pentru anul 2021, operatorii au prevăzut suplimentar faţă de planul anual de investiţii iniţial întocmit sume destinate realizării lucrărilor de extindere şi racordare în valoare totală, până la această dată, de peste 365 milioane lei, ceea ce reprezintă o suplimentare cu circa 26% a efortului investiţional anual.

Astfel, Transgaz are în plan investiţii de 825 milioane de lei în reţea şi alte 13 milioane suplimentar în racordări şi extinderi.

În cazul Delgaz Grid, este vorba de 198 milioane de lei plan de investiţii şi 72 milioane de lei investiţii suplimentare. E.ON şi-a planificat 226 milioane de lei şi 238 milioane de lei investiţii suplimentare.

În plus, pentru dezvoltarea sistemelor de distribuţie a gazelor naturale pe teritoriul naţional, prin Ordonanţă de urgenţă nr. 128/2020 aprobată prin Legea nr. 214/2020, a fost instituit Programul naţional de racordare a populaţiei şi clienţilor noncasnici la sistemul inteligent de distribuţie a gazelor naturale, în valoare totală de circa 3,872 miliarde lei pentru perioada de programare 2021-2027, care poate fi accesat de unităţile administrativ-teritoriale individual sau în parteneriat, precum şi de asociaţiile de dezvoltare intercomunitară, pentru înfiinţarea/extinderea/transformarea reţelelor de distribuţie inteligentă a gazelor naturale pentru racordarea consumatorilor casnici şi a clienţilor noncasnici.

Sursele de finanţare pentru acest program sunt fondurile externe nerambursabile în cadrul axei prioritare 8 „Sisteme inteligente şi sustenabile de transport al energiei electrice şi gazelor naturale” din cadrul POIM.

Te-ar mai putea interesa și
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie. ...
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...