ANRE: Investiţiile în contoarele inteligente sunt profitabile, pentru că se economiseşte o cantitate mare de e

Economica.net
11 12. 2013
bec_curent_energie_dailycaller_70523200_73540600_65974800

Instituţia precizează că a aprobat, în şedinţa de miercuri a Comitetului de Reglementare, ordinul nr. 91/2013 privind implementarea sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice.

‘Scopul ordinului este acela de a stabili funcţionalităţile obligatorii şi opţionale pe care le vor îndeplini sistemele de măsurare inteligentă a energiei electrice care vor fi implementate în România, modul de realizare a implementării sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice în perioada 2014 – 2020, precum şi integrarea cu planurile de investiţii ale responsabililor cu implementarea. Responsabilii cu implementarea sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice sunt operatorii de distribuţie concesionari’, se arată în comunicat.

În vederea evaluării implementării sistemelor de măsurare inteligentă din punctul de vedere al costurilor şi beneficiilor pe termen lung pentru piaţă, al rentabilităţii, precum şi al termenelor fezabile de implementare, ANRE a solicitat sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care, la rândul ei, a contractat un studiu de fezabilitate privind implementarea contoarelor inteligente, inclusiv o analiză cost-beneficiu, pentru a evalua posibilităţile de introducere a contoarelor inteligente pe pieţele de energie electrică, gaze naturale şi energie termică din România.

‘Studiul de fezabilitate şi rezultatele analizei cost-beneficiu pentru energie electrică au indicat că implementarea contorizării inteligente în sectorul energiei electrice are potenţialul de a fi o investiţie profitabilă, datorită beneficiilor provenind din reducerea pierderilor din reţea şi reducerea costurilor de exploatare la utilităţi’, mai spun oficialii ANRE.

De asemenea, beneficiile rezultate ca urmare a implementării unor sisteme de măsurare inteligentă se vor reflecta la consumatorul final, prin posibilitatea managementului consumului de energie, ceea ce conduce la eficientizarea consumului şi la economisirea de energie, acces la sisteme de tarife avansate, facilitatea procesului de schimbare a furnizorului, în contextul deschiderii pieţei de energie electrică.