1EUR = 4.8332 RON | Bucureşti 19 º

Companii

ANRE: Liberalizarea pieței energiei electrice a avut o influență de 1-2% în prețul final

Liberalizarea pieței energiei electrice începută în urmă cu un an a avut loc fără efecte negative importante, iar influența a fost de 1-2% în prețul final, a declarat, marți, la o conferință pe tema efectelor liberalizării pieței energiei asupra economiei președintele Autorității Naționale de reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileț.

24 sep, 2013 | Agerpres

În zona gazelor naturale, impactul a fost de 8% atât pentru consumatorii casnici cât și pentru cei industriali, a precizat președintele ANRE.

'Sperăm să avem și elemente pozitive, cum ar fi creșterea PIB și creșterea veniturilor la producători care vor duce, prin suprataxarea prevăzută de lege la venituri bugetare suplimentare care vor fi direcționate în zone de interes social, cum ar fi educația și sănătatea. Într-un an de zile se vor resimți și efectele benefice', a spus Havrileț.

Președintele ANRE a menționat etapele liberalizării pieței energiei electrice și gazelor naturale și a apreciat că noua etapă de dereglementare pe piața gazelor naturale de la 1 octombrie nu va avea un impact mai mare de 2% pentru consumatorii industriali și 1% pentru consumatorii casnici în prețul final, astfel că impactul pe întregul an 2013 va fi de 10% la consumatorii industriali și de 9% la consumatorii casnici.

La gazele naturale procedura este cea a convergenței prețurilor gazelor naturale din producția internă și gazelor naturale din import la acest moment raportul fiind de 1 la 2. Calendarul de liberalizare ar trebui să se încheie în decembrie 2014, dar dacă va exista încă o diferență semnificativă de preț între gazele naturale din producția internă și cele din import poate fi prelungit cu un an până în 2015.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO