ANRE obligată să plătească despăgubiri de 291 de milioane de lei către GDF Suez; Autoritatea va face recurs

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei este obligată, printr-o decizie a Curţii de Apel Bucureşti, din data de 24 aprilie, să plătească GDF Suez despăgubiri de 291,39 milioane lei, însă reprezentanţii autorităţii au anunţat că vor formula recurs împotriva acestei hotărâri, transmite Agerpres.
Economica.net - lun, 04 mai 2015, 20:04
ANRE obligată să plătească despăgubiri de 291 de milioane de lei către GDF Suez; Autoritatea va face recurs

‘Prin sentinţa civilă nr. 1173/24.04.2015, pronunţată în dosarul nr. 3874/2/2011, Curtea de Apel Bucureşti a dispus următoarele: Respinge capetele de cerere privind obligarea ANRE la publicarea valorii actualizate a sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achiziţie a gazelor naturale şi obligarea ANRE la emiterea unui ordin pentru aprobarea preţurilor finale reglementate aplicabile de către GSER, pentru furnizarea reglementată de gaz natural, ca fiind rămase fără obiect. Admite în parte acţiunea. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 291,39 milioane lei, reprezentând contravaloarea prejudiciului cauzat acesteia până la data de 31.12.2010.(…) În momentul comunicării sentinţei civile nr. 1173/24.04.2015, ANRE va formula recurs împotriva acestei hotărâri’, se arată într-un comunicat al ANRE remis luni AGERPRES.

Conform sursei citate, potrivit dreptului administrativ, cererea de despăgubire pentru vătămarea produsă prin emiterea unui act administrativ nelegal, formulată în temeiul art. 19 din Legea 554/2004, este condiţionată de îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii: existenţa unui act administrativ nelegal anulat de instanţă, producerea unui prejudiciu şi dovedirea legăturii de cauzalitate între actul administrativ nelegal şi prejudiciul suferit de reclamant. În lipsa unui act administrativ constatat nelegal de către instanţa de judecată, răspunderea patrimonială a autorităţii publice nu poate fi angajată.

Potrivit preşedintelui ANRE, Niculae Havrileţ, autoritatea a recunoscut aceste cheltuieli în anul 2012, însă procesul intentat de compania GDS Suez în 2011 a continuat.

„În 2011, GDF Suez a introdus o acţiune pentru recunoaşterea unor cheltuieli din perioada 2008-2010, dar din 2012 ANRE le-a recunoscut şi s-au recuperat până la 1 ianuarie 2015. În schimb, procesul a continuat”, declarat, luni, pentru AGERPRES preşedintele ANRE.

La data prezentului comunicat, sentinţa civilă menţionată nu a fost redactată, prin urmare nu cunoaştem considerentele pentru care instanţa de judecată, deşi a respins capetele principale de cerere ca fiind rămase fără obiect, a admis, totuşi, capătul subsidiar privind obligarea ANRE la plata unor despăgubiri. „ANRE consideră că, prin Ordinele nr. 31/2012 şi nr. 22/2014 de aprobare a preţurilor reglementate prin care au fost majorate preţurile finale reglementate, societatea GDF Suez şi-a recuperat costurile realizate şi neacoperite prin preţurile practicate şi la care se referă instanţa de judecată’, se arată în comunicat.

Reprezentanţii companiei declarau la acea dată, pentru AGERPRES, că preţul final la gazele naturale nu reflectă realitatea costului de achiziţie a gazului, diferenţa de peste 25% dintre costul real al gazului şi preţul de vânzare generând distorsiuni masive pe piaţa de resort.

Potrivit acestora, preţul moleculei de gaz rusesc a evoluat, în perioada octombrie 2009 – februarie 2011, de la 79 lei/MWh la 120 lei/MWh şi această creştere reflectă majorarea continuă a preţului petrolului în ultimele 12 luni şi deprecierea ratei de schimb leu/dolar în aceeaşi perioadă.

În plus, în afară de creşterea intrinsecă a costului gazului rusesc, ponderea gazului importat era în continuă creştere, atingând un nivel record în februarie 2011, când coşul de gaze publicat de ANRE era de 41,2% (adică ponderea gazului rusesc în aprovizionarea globală cu gaz a României), comparativ cu procentul de 32% din ianuarie 2011 şi 22% în decembrie 2010.

„Constatăm că preţul final la gazele naturale nu a fost modificat în ultimele 20 de luni şi nu reflectă deloc realitatea costului de achiziţie a gazului. Diferenţa dintre costul real al moleculei de gaz şi preţul de vânzare este astăzi de peste 25%, generând distorsiuni masive pe piaţa gazelor”, menţiona sursa citată.

Tags:
Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc......
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...