ANRE: Obligaţii de eficienţă energetică să revină şi distribuitorilor, nu doar producătorilor

Furnizorii de energie trebuie să aibă o atitudine mai flexibilă faţă de consumatori şi să preia, împreună cu distribuitorii din domeniu, o parte din obligaţiile privind eficienţa energetică de la producători, a declarat Emil Calotă, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie.
Economica.net - joi, 14 mart. 2013, 13:28
ANRE: Obligaţii de eficienţă energetică să revină şi distribuitorilor, nu doar producătorilor

„Strategia energetică a României se concentrează prea mult pe sectorul producţiei, ar trebui să vedem dacă nu cumva avem deja suficientă capacitate de generare a energiei. Să încercăm să transferăm de pe producători un pic de obligaţie şi pe distribuitori şi furnizori. Interfaţa cu consumatorul este furnizorul, nu producătorul. Ar fi bine (ca furnizorii – n.r.) să aibă o atitudine mai flexibilă şi mai atentă faţă de consumatori”, a afirmat joi Calotă, într-o conferinţă de presă pe tema înfiinţării Asociaţiei Române pentru Promovarea Eficienţei Energetice (ARPEE).

Printre membrii fondatori ai ARPEE se numără companiile Energobit Group, GDF Suez România, Lafarge România, OMV Petrom, PwC România, ABB, Alstom, Dalkia România şi Elcomex IEA. Din asociaţie nu face parte nicio companie de stat.

România consumă de 2,5 ori mai multă energie pentru producerea unei unităţi de Produs Intern Brut (PIB) faţă de media Uniunii Europene. Alături de alte state europene, România s-a obligat să scadă cu 20% consumul final de energie în 2020, faţă de 2005.

Potrivit asociaţiei, România ar putea să crească eficienţa energetică, până în 2020, cu 24%, deci peste nivelul asumat faţă de UE, însă pentru acest rezultat ar fi nevoie de investiţii semnificative.

„Din studiile ARPEE reiese că eficienţa energetică se poate îmbunătăţi cu până la 24% până în 2020, România fiind capabilă să susţină o creştere economică de 4% până la 6% anual, fără a consuma mai multă energie decât în prezent”, potrivit unui comunicat al ARPEE.

Pe de altă parte, chiar dacă în România s-ar investi miliarde de euro pentru creşterea eficienţei energetice, efectele pe termen scurt ar fi neglijabile, întrucât economiile realizate ar avea o valoare apropiată de cea a sumelor cheltuite pentru acest obiectiv.

Potrivit PriceWaterhouseCoopers, cel mai mare potenţial de reducere a consumului de energie îl are sectorul furnizării de energie.

„Este nevoie de investiţii, dar nu am estimat sumele necesare. Trebuie unităţi de producţie mai eficiente, în reţeaua de transport şi distribuţie, în reabilitarea termică a blocurilor”, a afirmat, în conferinţă, Bogdan Belciu, partener al PricewaterhouseCoopers România.

El a adăugat că dacă s-ar realiza investiţiile în reducerea consumurilor de energie s-ar face economii la nivel naţional de până la 7,4 miliarde de euro până în 2020.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ministrul Agriculturii: România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului şi a transportului animalelor vii; ar afecta grav fermierii
Ministrul Agriculturii: România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului şi a transportului animalelor vii; ar afecta ...
România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului şi a transportului animalelor vii iar aceste preocupări stranii ...
Ministerul Muncii: Vârsta de pensionare nu va fi majorată, iar stagiul complet de cotizare nu va fi modificat
Ministerul Muncii: Vârsta de pensionare nu va fi majorată, iar stagiul complet de cotizare nu va fi modificat
Proiectul legislativ de reformă a legii pensiilor nu va majora vârsta de pensionare şi nu va modifica durata actuală ...
Opt retaileri online, printre care şi eMAG, cer UE să regândească definiţia „utilizatorului final activ”
Opt retaileri online, printre care şi eMAG, cer UE să regândească definiţia „utilizatorului final activ”
Un grup de opt companii cu afaceri online au cerut miercuri guvernelor din Uniunea Europeană să regândească ceea ce poate ...