ANRE: Obligaţii de eficienţă energetică să revină şi distribuitorilor, nu doar producătorilor

Economica.net
14 03. 2013
gaze_gaz_65865500_32296000_11832400

„Strategia energetică a României se concentrează prea mult pe sectorul producţiei, ar trebui să vedem dacă nu cumva avem deja suficientă capacitate de generare a energiei. Să încercăm să transferăm de pe producători un pic de obligaţie şi pe distribuitori şi furnizori. Interfaţa cu consumatorul este furnizorul, nu producătorul. Ar fi bine (ca furnizorii – n.r.) să aibă o atitudine mai flexibilă şi mai atentă faţă de consumatori”, a afirmat joi Calotă, într-o conferinţă de presă pe tema înfiinţării Asociaţiei Române pentru Promovarea Eficienţei Energetice (ARPEE).

Printre membrii fondatori ai ARPEE se numără companiile Energobit Group, GDF Suez România, Lafarge România, OMV Petrom, PwC România, ABB, Alstom, Dalkia România şi Elcomex IEA. Din asociaţie nu face parte nicio companie de stat.

România consumă de 2,5 ori mai multă energie pentru producerea unei unităţi de Produs Intern Brut (PIB) faţă de media Uniunii Europene. Alături de alte state europene, România s-a obligat să scadă cu 20% consumul final de energie în 2020, faţă de 2005.

Potrivit asociaţiei, România ar putea să crească eficienţa energetică, până în 2020, cu 24%, deci peste nivelul asumat faţă de UE, însă pentru acest rezultat ar fi nevoie de investiţii semnificative.

„Din studiile ARPEE reiese că eficienţa energetică se poate îmbunătăţi cu până la 24% până în 2020, România fiind capabilă să susţină o creştere economică de 4% până la 6% anual, fără a consuma mai multă energie decât în prezent”, potrivit unui comunicat al ARPEE.

Pe de altă parte, chiar dacă în România s-ar investi miliarde de euro pentru creşterea eficienţei energetice, efectele pe termen scurt ar fi neglijabile, întrucât economiile realizate ar avea o valoare apropiată de cea a sumelor cheltuite pentru acest obiectiv.

Potrivit PriceWaterhouseCoopers, cel mai mare potenţial de reducere a consumului de energie îl are sectorul furnizării de energie.

„Este nevoie de investiţii, dar nu am estimat sumele necesare. Trebuie unităţi de producţie mai eficiente, în reţeaua de transport şi distribuţie, în reabilitarea termică a blocurilor”, a afirmat, în conferinţă, Bogdan Belciu, partener al PricewaterhouseCoopers România.

El a adăugat că dacă s-ar realiza investiţiile în reducerea consumurilor de energie s-ar face economii la nivel naţional de până la 7,4 miliarde de euro până în 2020.