Preşedinte ANRE îi răspunde lui Ponta: Nu putem elimina taxa de cogenerare, doar o reevaluăm

 Preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, spune că premierul Victor Ponta nu avea, probabil, toate elementele privind taxa de cogenerare atunci când a anunţat eliminarea ei din facturi, precizând că ANRE lucra deja la o variantă de reducere a taxei.
Economica.net - mar, 16 apr. 2013, 10:34
Preşedinte ANRE îi răspunde lui Ponta: Nu putem elimina taxa de cogenerare, doar o reevaluăm

„Probabil, premierul Ponta nu a cunoscut toate elementele legate de taxa de cogenerare. (…) Nu cred că putem vorbi de eliminarea ei, ci de reevaluare, adică să scadă în anumite cazuri. (…) Vom propune o altă formă, în care să revizuim algoritmul de calcul. ANRE era preocupată de acest lucru înainte de declaraţia premierului. Încă nu avem date foarte clare”, a declarat Havrileţ pentru MEDIAFAX.

Premierul Victor Ponta a afirmat, luni, că a discutat cu ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, arătând că va fi eliminată taxa de cogenerare din facturi.

„Astăzi am vorbit cu ministrul şi se scoate taxa de cogenerare”, a spus Ponta luni la postul de televiziune B1.

Ponderea în facturi a taxei de cogenerare este de 2-3%, a arătat preşedintele ANRE. Cogenerarea înseamnă producţia simultană a electricităţii şi căldurii.

Potrivit lui Havrileţ, taxa de cogenerare a fost introdusă în facturile consumatorilor ca urmare a angajamentelor asumate pe plan extern de România pentru reducerea poluării. El a menţionat Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) era deja în discuţii cu Guvernul pe tema taxei de cogenerare.

Taxa este încasată de producătorii de energie electrică şi termică, iar eliminarea ei ar avea ca efect reducerea fondurilor pe care aceste companii le primesc şi pe care le folosesc pentru investiţii.

„Prin taxa de cogenerare sunt sprijinite CET-urile. (…) Dacă se scoate această taxă, va scădea factura la energie, dar s-ar reduce şi sprijinul pentru CET-uri”, a adăugat Havrileţ.

România, ca parte semnatară a Protocolului de la Kyoto, s-a obligat ca până în 2020 să scadă cu 20% consumul de energie din combustibili fosili prin adoptarea de măsuri de eficientizare şi economisire, precum izolarea termică a clădirilor sau utilizarea de becuri economice. O altă prevedere a Protocolului este ca până în 2020 energia regenerabilă să acopere 20% din consum.

„Este dorinţa Guvernului de a da curs solicitărilor din zona industrială. România s-a angajat faţă de Comisia Europeană să fie mai eficienţă, prin acel 20/20/20. Un «20» de acolo înseamnă eficientizare”, a mai spus Havrileţ.

Te-ar mai putea interesa și
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost lansat pe piața turcă, țară în care va fi și asamblat....
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală ...
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...