ANRE pregăteşte un pachet legislativ pentru liberalizarea timpurie a pieţei gazelor

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pregăteşte un pachet de proiecte de acte normative pentru modificarea legislaţiei din prezent din sectorul gazelor, pentru ca piaţa să poată fi liberalizată mai devreme decât era prevăzut în calendarul existent, a declarat, miercuri, pentru  Agerpres, Niculae Havrileţ, preşedintele instituţiei.
Economica.net - mie, 27 apr. 2016, 10:51
ANRE pregăteşte un pachet legislativ pentru liberalizarea timpurie a pieţei gazelor

‘Pregătim în acest moment o serie de modificări la legislaţia aflată în vigoare în prezent. Este nevoie de anularea Hotărârii de Guvern care prevede calendarul de liberalizare, precum şi de o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legii-cadru, unde există aspecte legate de liberalizate. De asemenea, este nevoie de aprobarea Codului reţelei, care să instituie anumite mecanisme pentru funcţionarea optimă a pieţei’, a spus Havrileţ.

ANRE va propune aceste modificări Guvernului prin intermediul Ministerului Energiei, care are drept de iniţiativă legislativă.

Havrileţ a adăugat că este necesar ca Transgaz, operatorul pieţei de gaze, să îşi asume rolul de a realiza echilibrarea pieţei în caz de nevoie şi, totodată, este necesară şi introducerea conceptului de consumator întreruptibil, care să poată fi deconectat de la reţeaua de gaze în cazul unei ierni grele, când este prioritară alimentarea populaţiei.

‘La ANRE, tema zilei este procesul de liberalizare a pieţei gazelor. Prin lege, s-a stabilit că momentul liberalizării este cel al convergenţei preţurilor internaţionale cu preţul intern, iar acum preţurile internaţionale sunt mai mici’, a spus Havrileţ, anterior, în cadrul unei conferinţe pe tema dezvoltării sectorului petrolier.

Prezentul calendar de liberalizare a pieţei gazelor prevede o creştere cu 10% a preţului, de la 60 de lei pe MWh la 66 de lei pe MWh, de la 1 iulie 2016, creştere care nu ar avea sens, în condiţiile în care preţurile pe piaţa liberă sunt în scădere, a susţinut Havrileţ.

Preţul reglementat al gazelor plătit de populaţie va scădea de la 1 mai cu 2-3%, datorită diminuării cu 6% a tarifelor de distribuţie a gazelor, a precizat Havrileţ, în cadrul aceleiaşi conferinţe.

‘Chiar astăzi (miercuri – n.r.) avem un Comitet de Reglementare foarte important. Tarifele de distribuţie scad cu 6%, ceea ce va duce la scăderea preţului final la consumator de 2-3%’, a susţinut Havrileţ.

El a adăugat că piaţa este în situaţia în care preţul de import a devenit mai mic decât preţul gazelor de producţie internă, situaţie care trebuie să ducă la liberalizarea totală. Potrivit sursei citate, în această situaţie importurile au crescut din nou, ajungând la 10%.

‘Consumul naţional în acest moment este de 15-16 milioane de metri cubi pe zi, iar importul ajunge la 1,5 milioane de metri cubi, deci 10% din consum. Aceasta arată că s-a schimbat filosofia pe piaţa gazelor, ceea ce nu este rău, pentru că perioada care ne interesează cel mai mult este cea de iarnă. Astfel, se revine la situaţia de normalitate în care importăm gaze vara la preţ mic şi lăsăm producţia internă pentru iarnă’, a continuat Havrileţ.

Directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjak, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că preţul gazelor de import va continua să scadă în perioada următoare şi va ajunge iarna viitoare la un nivel cu 10% mai mic decât cel al gazelor de producţie internă.

‘Preţul gazelor de import va continua să scadă şi va ajunge în trimestrul al treilea şi al patrulea al acestui an mai mic decât cel de producţie internă. Conform contractelor pe care le avem, iarna viitoare, gazele de import vor fi cu 10% mai ieftine decât cele autohtone’, a arătat el.

Te-ar mai putea interesa și
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane de leva în 2023, dublu faţă de cifra de afaceri din 2022, informează......
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...