ANRE: Preţul reglementat al energiei a crescut cu 6% la 1 ianuarie 2013

Preţul reglementat al energiei electrice a crescut la nivel naţional cu 6% la 1 ianuarie 2013, dar a scăzut cu 1,3% şase luni mai târziu, de la 1 iulie, a declarat, luni, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Emil Calotă, la prezentarea în Parlament a Raportului privind preţurile şi tarifele reglementate pe 2013, elaborat de ANRE.
Economica.net - lun, 24 mart. 2014, 11:06
ANRE: Preţul reglementat al energiei a crescut cu 6% la 1 ianuarie 2013

Potrivit acestuia, principalele cauze care au dus la aceste modificări au fost: creşterea costurilor cu achiziţia energiei electrice ca urmare a înlocuirii unei cote din energia electrică livrată de Hidroelectrica pe contracte reglementate cu energie electrică livrată de OMV Petrom şi de Complexul Energetic, creşterea costurilor cu achiziţia certificatelor verzi de la 18 lei pe MWh, în perioada ianuarie – iulie 2012, la 30 de lei, în intervalul iulie – decembrie 2012, creşterea costurilor de furnizare, de la 4 lei, în primul semestru din 2012, la 4,2 lei, pe client, în a doua parte a anului.

De asemenea, au crescut tarifele de transport, distribuţie, sistem şi piaţă de la 1 ianuarie 2013, a scăzut cantitatea de energie livrată de producătorii clasici, ca urmare a creşterii producţiei din surse regenerabile, dar şi din cauza prognozei defavorabile a Hidroelectrica privind cantitatea de energie ce urma să fie produsă în 2013.

În raportul ANRE se mai arată că energia s-a scumpit, pe de o parte, din cauză că a crescut preţul combustibililor, iar pe de altă parte deoarece au urcat preţurile pe piaţa spot, ca urmare a situaţiei de forţă majoră în care s-a aflat Hidroelectrica pe fondul secetei.

‘Ca urmare, tarifele reglementate pentru energia electrică livrată de furnizorii de ultimă instanţă consumatorilor casnici şi non-casnici care nu au uzat de eligibilitate au crescut la nivel naţional, începând cu data de 1.01.2013, cu 6%’, a precizat Calotă.

El a adăugat că, în urma modificării legislaţiei din domeniul energiei verzi, tarifele reglementate au fost din nou modificate la 1 iulie 2013, de data aceasta în scădere cu 1,3%.

Raportul mai arată că, în total, piaţa reglementată de energie a consumat, în 2013, cantitatea de 15,3 TWh.

Producătorul de energie nucleară a acoperit o treime din acest consum, furnizând pe piaţa reglementată 5,3 TWh, la un preţ de 142 de lei pe MWh, acesta fiind al doilea preţ ca mărime de pe piaţa reglementată.

Cea mai ieftină electricitate a fost produsă de Hidroelectrica şi a fost vândută pieţei reglementate cu 125 de lei pe MWh.

Producătorul de energie hidro a furnizat populaţiei şi firmelor din segmentul reglementat, anul trecut, o cantitate de energie de 3,9 TWh.

Următorul producător ca importanţă pentru populaţie este Complexul Energetic Oltenia, de unde au provenit 2,4 TWh de energie electrică, la un preţ de 190 de lei pe MWh.

Centrala OMV Petrom de la Brazi a livrat şi ea pe piaţa reglementată 1,5 TWh, la preţul de 169 de lei/MWh.

Totodată, Electrocentrale Bucureşti a furnizat 1,2 TWh, cu 189 de lei pe MWh.

Alţi producători care au alimentat piaţa reglementată, în 2013, au fost Complexul Energetic Hunedoara, Termica Suceava, Electrocentrale Oradea, CET Bacău, CET Arad, CET Govora, RAAN Drobeta Turnu-Severin şi CET Arad.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...