ANRE propune o cotă obligatorie de energie regenerabilă de 12,3% pentru anul viitor

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) propune Guvernului aprobarea unei cote de 12,3% pentru energia regenerabilă care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi în anul 2017, potrivit unui document al ANRE, citat de Agerpres.
Economica.net - vin, 01 iul. 2016, 13:06
ANRE propune o cotă obligatorie de energie regenerabilă de 12,3% pentru anul viitor

„La nivelul Ministerului Energiei este constituit un grup de lucru care analizează posibilitatea modificării Legii 220/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul îmbunătăţirii sistemului de promovare prin certificate verzi. Din discuţiile purtate în cadrul grupului de lucru referitoare la perioada 2017-2020, au rezultat ca soluţii de temperare a efectelor creşterii masive a numărului de certificate verzi în piaţa de certificate verzi cauzate de revenirea la numărul de certificate verzi prevăzut la art. 6 (2) din Lege, coroborat cu recuperarea certificatelor verzi amânate până la 31.12.2020, intenţia, pe de-o parte, de stabilizare a veniturilor producătorilor de E-SRE (energie din surse regenerabile – n.r.), iar pe de altă parte menţinerea impactului certificatelor verzi în factura consumatorilor finali la o valoare suportabilă prin relaxarea perioadei de recuperare a certificatelor verzi amânate pe o perioadă cel puţin dublă a perioadei de recuperare coroborat cu continuarea amânării certificatelor verzi până la 31.12.2017 pentru centralele electrice eoliene, solare şi hidroelectrice noi”, se arată în document.

Reprezentanţii ANRE spun că un nivel al cotei de 12,3% ar putea fi stabilit dacă se elimină influenţa unor prevederi ale cadrului legal actual.

„Menţionăm că acest nivel al cotei a fost stabilit tot prin menţinerea impactului mediu al certificatelor verzi în factura consumatorilor finali la valoarea de 35 de lei pe MWh, astfel încât impactul în factura consumatorului final de energie electrică neexceptat să se situeze la o valoare suportabilă, care corespunde unui consum maxim de energie electrică exceptată de 9 TWh”, se mai arată în documentul citat.

În acest fel, se asigură preluarea în piaţă a circa 68% din certificatele emise în 2017, inclusiv cele recuperate.

ANRE propune şi o variantă de cotă obligatorie de 8,3% pentru energia regenerabilă, însă reprezentanţii instituţiei precizează că un astfel de procent ar putea trimite în insolvenţă producătorii de energie verde, iar, astfel, România ar risca să nu îşi mai atingă cota de 24% de energie regenerabilă în totalul consumului final brut de energie din anul 2020.

Oficialii ANRE mai arată că, potrivit rezultatelor analizei efectuate în prima decadă a lunii iunie, pe baza autorizaţiilor de înfiinţare acordate cu punere în funcţiune în anul 2016, se estimează instalarea în perioada iunie-decembrie 2016 a unor capacităţi de producere a energiei verzi totalizând circa 574 de MW, din care 503 MW eolieni, 49 MW fotovoltaici şi 22 MW în centrale pe biomasă.

Sistemul actual de promovare se aplică până la 31 decembrie 2016, astfel că, după această dată, nu mai sunt aşteptate alte puneri în funcţiune.

Se va ajunge astfel, estimativ, la acreditarea până la finele anului 2016 a unei capacităţi instalate totale de 5.292 MW.

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...