ANRE propune o cotă obligatorie de energie regenerabilă de 12,3% pentru anul viitor

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) propune Guvernului aprobarea unei cote de 12,3% pentru energia regenerabilă care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi în anul 2017, potrivit unui document al ANRE, citat de Agerpres.
Economica.net - vin, 01 iul. 2016, 13:06
ANRE propune o cotă obligatorie de energie regenerabilă de 12,3% pentru anul viitor

„La nivelul Ministerului Energiei este constituit un grup de lucru care analizează posibilitatea modificării Legii 220/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul îmbunătăţirii sistemului de promovare prin certificate verzi. Din discuţiile purtate în cadrul grupului de lucru referitoare la perioada 2017-2020, au rezultat ca soluţii de temperare a efectelor creşterii masive a numărului de certificate verzi în piaţa de certificate verzi cauzate de revenirea la numărul de certificate verzi prevăzut la art. 6 (2) din Lege, coroborat cu recuperarea certificatelor verzi amânate până la 31.12.2020, intenţia, pe de-o parte, de stabilizare a veniturilor producătorilor de E-SRE (energie din surse regenerabile – n.r.), iar pe de altă parte menţinerea impactului certificatelor verzi în factura consumatorilor finali la o valoare suportabilă prin relaxarea perioadei de recuperare a certificatelor verzi amânate pe o perioadă cel puţin dublă a perioadei de recuperare coroborat cu continuarea amânării certificatelor verzi până la 31.12.2017 pentru centralele electrice eoliene, solare şi hidroelectrice noi”, se arată în document.

Reprezentanţii ANRE spun că un nivel al cotei de 12,3% ar putea fi stabilit dacă se elimină influenţa unor prevederi ale cadrului legal actual.

„Menţionăm că acest nivel al cotei a fost stabilit tot prin menţinerea impactului mediu al certificatelor verzi în factura consumatorilor finali la valoarea de 35 de lei pe MWh, astfel încât impactul în factura consumatorului final de energie electrică neexceptat să se situeze la o valoare suportabilă, care corespunde unui consum maxim de energie electrică exceptată de 9 TWh”, se mai arată în documentul citat.

În acest fel, se asigură preluarea în piaţă a circa 68% din certificatele emise în 2017, inclusiv cele recuperate.

ANRE propune şi o variantă de cotă obligatorie de 8,3% pentru energia regenerabilă, însă reprezentanţii instituţiei precizează că un astfel de procent ar putea trimite în insolvenţă producătorii de energie verde, iar, astfel, România ar risca să nu îşi mai atingă cota de 24% de energie regenerabilă în totalul consumului final brut de energie din anul 2020.

Oficialii ANRE mai arată că, potrivit rezultatelor analizei efectuate în prima decadă a lunii iunie, pe baza autorizaţiilor de înfiinţare acordate cu punere în funcţiune în anul 2016, se estimează instalarea în perioada iunie-decembrie 2016 a unor capacităţi de producere a energiei verzi totalizând circa 574 de MW, din care 503 MW eolieni, 49 MW fotovoltaici şi 22 MW în centrale pe biomasă.

Sistemul actual de promovare se aplică până la 31 decembrie 2016, astfel că, după această dată, nu mai sunt aşteptate alte puneri în funcţiune.

Se va ajunge astfel, estimativ, la acreditarea până la finele anului 2016 a unei capacităţi instalate totale de 5.292 MW.

Te-ar mai putea interesa și
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii au respins mandatul de a forma un guvern
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii ...
Partidul populist bulgar 'Există un astfel de popor' (ITN) a refuzat joi mandatul de a încerca să formeze un nou guvern, ceea ce deschide calea pentru preşedintele Rumen Radev de a convoca......
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea mai mare valoare din istorie la cursul BNR
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea ...
Aurul creşte azi, 28 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, ...
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...