ANRE taie cu 33% rentabilitatea distribuitorilor de gaze E.On şi Engie – proiect de ordin

ANRE va uniformiza nivelul ratei reglementate a rentabilităţii pentru distribuţia şi gaze şi pentru distribuţia de energie electrică. Pentru cei doi distribuitori de gaze, acest indicator scade cu 32,8% în următorii cinci ani.
Mihai Nicuţ - lun, 26 nov. 2018, 11:59
ANRE taie cu 33% rentabilitatea distribuitorilor de gaze E.On şi Engie - proiect de ordin

„Rata reglementată a rentabilității capitalului investit acordată pentru imobilizările corporale și necorporale pentru activitatea de distribuție a gazelor naturale este cea aprobată pentru activitatea de distribuţie a energiei electrice pentru perioada a patra de reglementare”, scrie în proiectul de ordin al ANRE.

Autoritatea a decis în septembrie că valoarea ratei reglementate a rentabilităţii (RRR) care se va aplica distribuţiilor de electricitate operate de Enel, CEZ, E.On şi Electrica de la 1 ianuarie 2019 este de 5,66%, în următoarea perioadă de reglementare: 2019-2023. ANRE a decis să remunereze cu un punct în plus, până la 6,66% investiţiile în active noi care vor fi făcute în reţele în viitoarea perioadă de reglementare.

Ca atare, şi pentru distribuţia de gaze, ANRE a stabilit aceeaşi valoare a RRR, de 5,66%. La fel, şi pentru distribuitorii de gaze Autoritatea va aviza o RRR de 6,66% pentru investiţiile noi în reţele. „Pentru perioada a patra de reglementare, pentru imobilizările corporale și necorporale noi, puse în funcțiune, aferente sistemului de distribuție, se stabilește un stimulent în valoare de 1 punct procentual peste rata reglementată a rentabilității capitalului investit aprobată”, se arată îm proiectul de ordin.

Citeşte şi:

Enel taie la aproape jumătate investițiile în rețelele electrice din România, din cauza reglementărilor ANRE

În momentul de faţă, rata de rentabilitate pentru distribuţia de gaze este de 8,43%, aşadar ANRE impune o reducere a acesteia, în viitor, de până la 32,8%.

Nivelul RRR este unul dintre factorii luaţi în calcul la stabilirea valorii tarifelor de distribuţie a gazelor. În mod excepţional, acestea nu vor fi modificate în 2019, diferenţele din anul viizor urmând a fi luate în calcul în anii din restul perioadei.

„Pentru primul an al perioadei a patra de reglementare, până la stabilirea venitului reglementat și a venitului reglementat corectat aferente activității de distribuție a gazelor naturale, tarifele reglementate în vigoare rămân nemodificate. Diferențele de venituri datorate aplicării acestor tarife vor fi recuperate ulterior, în conformitate cu prevederile prezentului ordin”, scrie în proiectul de ordin al ANRE.

Cei mai mari distribuitori de gaze naturale din România sunt Engie şi E.On, prima companie în jumătatea de sud a ţării, a doua în cea de nord. Reţelele sunt operate prin firmele Distrigaz Sud Reţele şi Delgaz Grid.

 

Te-ar mai putea interesa și
Retailerul Auchan ajunge cu MyAuchan din stațiile Petrom la 50 de unități. Mai au 350 de reamenajat
Retailerul Auchan ajunge cu MyAuchan din stațiile Petrom la 50 de unități. Mai au 350 de reamenajat
La începutul lunii mai, rețeaua de magazine MyAuchan din stațiile Petrom, operată de retailerul francez Auchan, a ajuns la 50 de unități în peste 20 de localități. ...
SUA, pe cale să depăşească momentul critic al pandemiei. Circa 58% dintre adulţi sunt deja vaccinaţi – oficial american anti-COVID-19
SUA, pe cale să depăşească momentul critic al pandemiei. Circa 58% dintre adulţi sunt deja vaccinaţi – oficial ...
SUA sunt pe cale să depăşească momentul critic al pandemiei, aproximativ 58% dintre adulţi fiind deja vaccinaţi anti-COVID-19, ...
Drum de mare viteză București – Alexandria: CNAIR a scos la licitație studiul de fezabilitate
Drum de mare viteză București – Alexandria: CNAIR a scos la licitație studiul de fezabilitate
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a publicat pe 8 mai anunțul de licitație pentru ...
Năsui: Săptămână aceasta ducem problema declaraţiei de beneficiar real pentru firme în Coaliţie
Năsui: Săptămână aceasta ducem problema declaraţiei de beneficiar real pentru firme în Coaliţie
Declaraţia de beneficiar real pentru firme a redevenit obligatorie, de aceea, săptămâna aceasta, problema va fi dusă ...