ANRE va revizui cadrul de reglementare din piaţa de electricitate, în urma crizei din ianuarie

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va revizui în acest trimestru cadrul de reglementare, în sensul introducerii de garanţii în contractele de pe Piaţa Centralizată pentru Servicii Universale (PCSU), unde se tranzacţionează energia pentru consumatorii casnici, a declarat, luni, Claudiu Dumbrăveanu, directorul în cadrul ANRE.
Economica.net - lun, 27 mart. 2017, 11:46
ANRE va revizui cadrul de reglementare din piaţa de electricitate, în urma crizei din ianuarie

În cadrul unei conferinţe pe tema eticii în afaceri, el s-a referit la situaţia din această iarnă de pe bursa de energie, când preţurile au crescut încontinuu în luna ianuarie, ajungând spre finalul lunii la valori-record de peste 650 de lei pe MWh pe piaţa spot, de trei ori mai mult decât în primele zile ale anului.

Lipsa unor garanţii din contractele de pe PCSU a determinat unii traderi să prefere să rezilieze contractele pe care le aveau pe această piaţă, ceea ce a determinat creşteri de preţ în lanţ.

‘ANRE, prin toate deciziile sale, a calmat piaţa. S-a tot vorbit în ultima vreme de criză de energie, de elementele care s-au întâmplat în ianuarie. Câteodată situaţia a fost prezentată cu accente catastrofice, ca o situaţie adusă la limită, care, cu voia Domnului şi cu mult noroc a reuşit să fie ţinută sub control şi am scăpat de un mare necaz. Eu vreau să spun că lucrurile ar trebui puţin despărţite’, a arătat oficialul ANRE.

El a amintit că piaţa spot, unde preţul a crescut foarte mult în ianuarie, a fost la un nivel foarte redus în ultimii doi-trei ani, mult sub nivelul pieţelor pe termen lung şi acest lucru s-a datorat aportului masiv de energie regenerabilă şi trendului european care a mers în această direcţie, odată cu cuplarea pieţelor.

‘Platformele OPCOM sunt mature, deşi s-a vorbit de imaturitatea pieţelor, dar din păcate pe aceste pieţe şi-au făcut loc şi unii participanţi imaturi sau poate mai degrabă cu etica la graniţă. Unii competitori, atraşi de preţurile de pe PZU (Piaţa pentru Ziua Următoare, piaţa spot – n.r.), au trăit cu iluzia că ei îşi pot vinde energia prin contracte pe termen lung fără să o cumpere din altă parte şi au rămas cu procente mari de expunere pe PZU cu gândul că vor reuşi să completeze energia necesară de pe aceste pieţe, lucru practicat cu succes în urmă. Iată că a venit o lună când cei care acţionau astfel au primit o lecţie de la această piaţă’, a spus Dumbrăveanu.

Potrivit unei analize livrate luna trecută de OPCOM, ANRE consideră că nu au fost identificate elemente majore de distorsiune pe această piaţă, a susţinut directorul ANRE.

El a împărţit luna ianuarie în două perioade şi a amintit că, pe 12 ianuarie, a fost aprobată o Hotărâre de Guvern privind posibilitatea ca Transelectrica să ia anumite măsuri în condiţii de criză.

‘Au apărut informaţii că s-ar putea sista exporturile, au apărut informaţii legate de rezerve limitate de cărbune şi acest lucru a dus la un comportament al ofertelor de cumpărare în sensul creşterii. Au fost participanţi la piaţă care, poate speriaţi de aceste declaraţii, au pus oferte de cumpărare cu un preţ din ce în ce mai ridicat, la care, evident, cei care aveau energie au răspuns’, a arătat oficialul reglementatorului.

În perioada a doua a lunii ianuarie, au crescut atât ofertele de cumpărare, cât şi ofertele de vânzare şi aşa s-a ajuns la preţuri istorice.

‘A apărut momentul 23 ianuarie, când un anume furnizor şi-a denunţat contractele de pe PCSU, fiind un furnizor foarte expus pe PZU, a ajuns în momentul în care n-a mai putut să cumpere de pe această piaţă energia necesară completării portofoliului. Denunţarea acestor contracte pe PCSU a dus la o cerere şi mai mare pe PZU, iar această creştere de cerere a dus evident la o creştere de preţ. Până la ora aceasta nu am găsit vreo încercare de manipulare, evoluţia preţului pe PZU a fost corectă şi a ţinut cont de cerere şi ofertă’, a adăugat Dumbrăveanu.

El a mai afirmat că PZU din România s-a comportat normal şi că, la începutul lunii februarie, când la noi se atingea nivelul istoric de 680 de lei (151 de euro), în Ungaria preţurile erau de 325 de euro.

‘Ar trebui să ne uităm puţin în reglementare şi să acţionăm pe viitor, mai ales că a fost aprobat şi Codul de echilibrare la nivel european’, a arătat oficialul ANRE.

Totuşi, el a menţionat că o problemă a fost faptul că patru furnizori au denunţat contracte pe PCSU deoarece nu existau garanţii prevăzute în contractele-cadru de pe această piaţă. Contractele-cadru sunt aprobate de ANRE.

‘Această platformă a OPCOM este cea mai tânără, prima licitaţie având loc în trimestrul doi din 2015. Deşi am observat că toată lumea acum cere garanţii, fac aici o mică paranteză şi vreau să explic de ce nu sunt garanţii. Fiind o piaţă tânără şi adresată în special celor opt milioane de clienţi casnici şi câtorva clienţi noncasnici care au drept la serviciul universal, s-a dorit ca această piaţă să fie lichidă şi funcţionează doar cu o ofertă foarte mare. Noi ne-am dori să asigurăm o energie de o calitate bine definită şi cu preţuri transparente, rezonabile, nediscriminatorii şi uşor de comparat. Aşa că nu am dorit să reglementăm excesiv, să impunem foarte multe oprelişti şi restricţii, dar, desigur, comportamentul unor participanţi la această piaţă ne vor îndemna să înăsprim condiţiile şi aici este ciudat că, pe de-o parte, lumea din piaţă solicită ANRE-ului flexibilitate şi impunerea a cât mai puţine condiţii restrictive, iar, pe de altă parte, de câte ori apare un comportament care poate nu a putut fi prevăzut de legiuitor, toată lumea într-un cor solicită înăsprirea regulilor şi o reglementare excesivă’, a subliniat Dumbrăveanu.

‘Am luat în calcul pentru acest trimestru revizuirea cadrului de reglementare şi introducerea de garanţii, dar nu cred că aceste garanţii vor putea să acopere în totalitate pagubele provocate de un comportament lipsit de etică’, a continuat oficialul ANRE.

El a precizat că participaţii din piaţă trebuie să solicite garanţii şi în contractele de pe piaţa concurenţială, pentru a se evita astfel de situaţii pe viitor.

Te-ar mai putea interesa și
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților auto. Ce trebuie să facă autoritățile ca să luăm banii
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților ...
România va fi unul dintre cei mai mari beneficiari ai Fondului Social pentru Climă, ceea ce va crea o oportunitate semnificativă de a reduce rata sărăciei energetice la nivel național. Astfel,......
Primele zboruri din spaţiul Schengen aterizează duminică pe aeroportul Henri Coandă între orele 00:05-01:00
Primele zboruri din spaţiul Schengen aterizează duminică pe aeroportul Henri Coandă între orele 00:05-01:00
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, ...
Autostrada Transilvania: Turcii de la Ozaltin, declarați câștigători ai contractului pentru viaductele de 3,2 kilometri
Autostrada Transilvania: Turcii de la Ozaltin, declarați câștigători ai contractului pentru viaductele de 3,2 kilometri
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat câștigătorul contractului pentru construcția ...
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Echipa Zesh, condusă de sătmărean Marius Martocsan, a reușit să atragă până în acest moment fonduri în valoare ...