ANRE va transmite până pe 15 februarie concluziile privind analiza preţurilor mari de pe bursa de energie – OPCOM

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a solicitat, miercuri, o analiză a comportamentului participanţilor la piaţa spot a bursei de energie, concluziile urmând a fi transmise până la data de 15 februarie 2017, se arată într-un comunicat al operatorului pieţei de energie electrică din România, OPCOM.
Economica.net - joi, 02 feb. 2017, 11:32
ANRE va transmite până pe 15 februarie concluziile privind analiza preţurilor mari de pe bursa de energie - OPCOM

‘În contextul tranzacţiilor stabilite pe piaţa spot în luna ianuarie 2017, informăm opinia publică şi participanţii la piaţă că OPCOM a asigurat corecta funcţionare a platformelor de tranzacţionare, fiind respectate întocmai regulamentele şi procedurile în vigoare. În toate intervalele orare ale lunii ianuarie au fost ofertate volume de vânzare şi cumpărare care au asigurat echilibrarea poziţiilor comerciale ale participanţilor la piaţă, la preţurile de închidere rezultate, reflectând intenţiile de ofertare exprimate de participanţi’, spun reprezentanţii OPCOM.

Potrivit acestora, preţul de închidere a pieţei este rezultatul ofertelor ferme ale participanţilor la piaţa spot exprimate prin ofertele introduse de către aceştia în platformele de tranzacţionare.

Totodată, în cursul zilei de miercuri, ‘Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a solicitat o analiză a comportamentului participanţilor la PZU (piaţa spot – n.r.), analiza şi concluziile urmând a fi transmise până la data de 15 februarie 2017’, se mai arată în comunicatul OPCOM.

Preţurile pe piaţa spot a bursei de energie OPCOM au ajuns în ultimele trei săptămâni la recorduri istorice de peste 600 lei pe MWh, de două ori mai mari decât în primele zile ale acestui an. Cel mai mare nivel a fost miercuri, 1 februarie 2017, când energia se tranzacţiona pentru orele orele 18:00 – 19:00 la preţul de 680 de lei pe MWh.

De miercuri, însă, preţurile pe piaţa spot au început să scadă, fiind de maximum 657 de lei pe MWh joi şi de 600 de lei pe MWh pentru ziua de vineri, 3 februarie.

Luni, reprezentanţii ANRE au declarat, pentru AGERPRES, că analizează două tranzacţii suspecte încheiate pe OPCOM şi, ulterior, au precizat că au extins ancheta la mai multe tranzacţii, deoarece preţurile au urcat foarte mult faţă de luna decembrie a anului trecut.

România a înregistrat în zilele de 15 şi 23 ianuarie 2017 cel mai mare preţ al energiei din Europa, ajungând la 74,92 de euro pe MWh, respectiv 96,52 de euro pe MWh, potrivit datelor de pe site-ul bursei de energie OPCOM, operatorul pieţei de energie electrică şi gaze naturale din România.

Cel mai mare preţ în această lună din Europa s-a înregistrat în Ungaria, respectiv 300 de euro pe MWh.

Din datele de pe site-ul OPCOM mai reiese că preţul mare de pe piaţa spot a bursei de energie OPCOM nu a fost cauzat de un deficit de energie, deoarece pe platformele la termen ale OPCOM s-a tranzacţionat pentru luna ianuarie o cantitate de energie de 6,8 TWh, mai mare decât consumul ţării, estimat la maximum 6 TWh pentru această lună. În plus, pe piaţa spot se mai tranzacţionează o altă cantitate de 3,4 TWh.

Pe pieţele la termen, preţul pentru luna ianuarie 2017 este de 168 de lei pe MWh.

Unii furnizori de energie au ajuns să denunţe unilateral contractele pe care le au, pentru a profita de preţurile-record care se înregistrează în această perioadă pe bursă, a precizat, luni, Enel. Aceşti furnizori preferă să plătească penalităţile prevăzute în contractele pe care le denunţă, mergând apoi să vândă energia cu preţ dublu sau chiar triplu pe piaţa spot.

Te-ar mai putea interesa și
Nivelul apelor Rinului continuă să scadă, navele circulă doar parţial încărcate
Nivelul apelor Rinului continuă să scadă, navele circulă doar parţial încărcate
Nivelul apelor Rinului în Germania a continuat să scadă în week-end din cauza secetei astfel că barjele pot naviga doar încărcate parţial, au declarat luni mai mulţi brokeri de nave şi......
Polisano Pharma, care deţine 12 farmacii în judeţul Sibiu, preluată de Marcos Provit. Tranzacţia, analizată de Consiliul Concurenţei
Polisano Pharma, care deţine 12 farmacii în judeţul Sibiu, preluată de Marcos Provit. Tranzacţia, analizată de Consiliul ...
Firma Marcos Provit care operează lanţul de farmacii Evofarm preia societatea Polisano Pharma care operează farmaciile ...
Sfaturi pentru a alege lumina LED potrivită pentru fiecare cameră
Sfaturi pentru a alege lumina LED potrivită pentru fiecare cameră
Fiecare cameră este diferită de cealaltă din motivul că fiecare cameră are un scop contrastant și trebuie decorată ...
Indicele ROBOR la 3 luni continuă să crească şi a ajuns luni la 8,14% pe an
Indicele ROBOR la 3 luni continuă să crească şi a ajuns luni la 8,14% pe an
 Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...