ANRE va transmite până pe 15 februarie concluziile privind analiza preţurilor mari de pe bursa de energie – OPCOM

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a solicitat, miercuri, o analiză a comportamentului participanţilor la piaţa spot a bursei de energie, concluziile urmând a fi transmise până la data de 15 februarie 2017, se arată într-un comunicat al operatorului pieţei de energie electrică din România, OPCOM.
Economica.net - joi, 02 feb. 2017, 11:32
ANRE va transmite până pe 15 februarie concluziile privind analiza preţurilor mari de pe bursa de energie - OPCOM

‘În contextul tranzacţiilor stabilite pe piaţa spot în luna ianuarie 2017, informăm opinia publică şi participanţii la piaţă că OPCOM a asigurat corecta funcţionare a platformelor de tranzacţionare, fiind respectate întocmai regulamentele şi procedurile în vigoare. În toate intervalele orare ale lunii ianuarie au fost ofertate volume de vânzare şi cumpărare care au asigurat echilibrarea poziţiilor comerciale ale participanţilor la piaţă, la preţurile de închidere rezultate, reflectând intenţiile de ofertare exprimate de participanţi’, spun reprezentanţii OPCOM.

Potrivit acestora, preţul de închidere a pieţei este rezultatul ofertelor ferme ale participanţilor la piaţa spot exprimate prin ofertele introduse de către aceştia în platformele de tranzacţionare.

Totodată, în cursul zilei de miercuri, ‘Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a solicitat o analiză a comportamentului participanţilor la PZU (piaţa spot – n.r.), analiza şi concluziile urmând a fi transmise până la data de 15 februarie 2017’, se mai arată în comunicatul OPCOM.

Preţurile pe piaţa spot a bursei de energie OPCOM au ajuns în ultimele trei săptămâni la recorduri istorice de peste 600 lei pe MWh, de două ori mai mari decât în primele zile ale acestui an. Cel mai mare nivel a fost miercuri, 1 februarie 2017, când energia se tranzacţiona pentru orele orele 18:00 – 19:00 la preţul de 680 de lei pe MWh.

De miercuri, însă, preţurile pe piaţa spot au început să scadă, fiind de maximum 657 de lei pe MWh joi şi de 600 de lei pe MWh pentru ziua de vineri, 3 februarie.

Luni, reprezentanţii ANRE au declarat, pentru AGERPRES, că analizează două tranzacţii suspecte încheiate pe OPCOM şi, ulterior, au precizat că au extins ancheta la mai multe tranzacţii, deoarece preţurile au urcat foarte mult faţă de luna decembrie a anului trecut.

România a înregistrat în zilele de 15 şi 23 ianuarie 2017 cel mai mare preţ al energiei din Europa, ajungând la 74,92 de euro pe MWh, respectiv 96,52 de euro pe MWh, potrivit datelor de pe site-ul bursei de energie OPCOM, operatorul pieţei de energie electrică şi gaze naturale din România.

Cel mai mare preţ în această lună din Europa s-a înregistrat în Ungaria, respectiv 300 de euro pe MWh.

Din datele de pe site-ul OPCOM mai reiese că preţul mare de pe piaţa spot a bursei de energie OPCOM nu a fost cauzat de un deficit de energie, deoarece pe platformele la termen ale OPCOM s-a tranzacţionat pentru luna ianuarie o cantitate de energie de 6,8 TWh, mai mare decât consumul ţării, estimat la maximum 6 TWh pentru această lună. În plus, pe piaţa spot se mai tranzacţionează o altă cantitate de 3,4 TWh.

Pe pieţele la termen, preţul pentru luna ianuarie 2017 este de 168 de lei pe MWh.

Unii furnizori de energie au ajuns să denunţe unilateral contractele pe care le au, pentru a profita de preţurile-record care se înregistrează în această perioadă pe bursă, a precizat, luni, Enel. Aceşti furnizori preferă să plătească penalităţile prevăzute în contractele pe care le denunţă, mergând apoi să vândă energia cu preţ dublu sau chiar triplu pe piaţa spot.

Te-ar mai putea interesa și
Ford Motor cumpără platforma Electriphi
Ford Motor cumpără platforma Electriphi
Compania Ford Motor a anunţat joi că va achiziţiona platforma Electriphi, care furnizează servicii de administrare a staţiilor de reîncărcare pentru vehiculele electrice şi soft pentru......
Ioana Mihăilă: În PNRR sunt prevăzute investiții de 150 de milioane de euro pentru prevenirea infecțiilor din spitale
Ioana Mihăilă: În PNRR sunt prevăzute investiții de 150 de milioane de euro pentru prevenirea infecțiilor din spitale
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat joi că în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sunt prevăzute ...
Hidroelectrica a început acțiunea de modernizare a echipamentelor de la Porțile de Fier I
Hidroelectrica a început acțiunea de modernizare a echipamentelor de la Porțile de Fier I
Societatea Hidroelectrica a anunțat joi că a semnat contractul de achiziție sectorial având ca obiect ”Modernizarea ...
Curtea Supremă a SUA a respins cererea de anulare a legislației Obamacare
Curtea Supremă a SUA a respins cererea de anulare a legislației Obamacare
Curtea Supremă a Statelor Unite a refuzat joi să anuleze legislaţia Obamacare care, introdusă de fostul preşedinte Barack ...