1EUR = 4.7786 RON | Bucureşti 11 º

Companii

ANRE vrea să micşoreze la jumătate tarifele practicate de bursa de energie OPCOM

Tarifele reglementate practicate de operatorul pieţei de energie electrică, OPCOM, vor scădea în perioada următoare, unele cu mai mult de jumătate, întrucât operatorul a realizat anul trecut un profit mai mare decât cel reglementat, se arată într-un proiect de ordin iniţiat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE).

14 iul, 2016 | Agerpres

'ANRE a monitorizat activităţile desfăşurate de operatorul pieţei de energie electrică. Monitorizarea a presupus analiza datelor finale ale anului tarifar 2015 şi ale realizărilor aferente primelor şase luni ale anului 2016. Rezultatele analizei indică o depăşire a profitului reglementat al operatorului, datorată cu precădere numărului considerabil mai mare al unităţilor tranzacţionate faţă de cele prognozate, dar şi creşterii numărului de participanţi plătitori ai componenţei de administrare din categoria 'participanţi, cu excepţia producătorilor cu Pi (puterea instalată - n. r.) mai mică sau egală cu 1 MW'', se arată în nota explicativă.

Prin urmare, pentru a asigura la nivelul anului 2016 încadrarea profitului reglementat al operatorului în limitele prevăzute în metodologie, inclusiv a corecţiei venitului realizat de operatorul pieţei de energie electrică în anul 2014 şi în anul 2015, ANRE a propus modificarea componentelor tarifului reglementat.

Astfel, componenta de administrare a pieţelor centralizate ar urma să scadă de la 12.700 de lei/participant/an/piaţă la 5.500 de lei/participant/an/piaţă; componenta de realizare a tranzacţiilor pe pieţele centralizate în care operatorul pieţei de energie electrică este contraparte va scădea de la 0,12 lei/unitate tranzacţionată la 0,05 lei/unitate tranzacţionată; componenta de realizare a tranzacţiilor pe pieţele centralizate în care operatorul pieţei de energie electrică nu este contraparte, cu excepţia pieţei centralizate cu negociere dublă continuă a contractelor de energie electrică, va scădea de la 0,03 lei/unitate tranzacţionată la 0,02 lei/unitate tranzacţionată; componenta de realizare a tranzacţiilor pe piaţă centralizată cu negociere dublă continuă a contractelor de energie electric va fi micşorată de la 0,08 lei/unitate tranzacţionată la 0,03 lei/unitate tranzacţionată.

'Tariful reglementat se aplică în vederea acoperirii costurilor reglementate pentru activităţile operatorului pieţei de energie electrică pe pieţele centralizate de energie electrică (PZU, PI, PCCB-LE, PCCB-NC, PCSU, PMC, PC-OTC ) şi de certificate verzi (PCCV, PCBCV), inclusiv pentru activitatea de calcul a obligaţiilor de plată/drepturilor de încasare pentru participanţii la piaţă de echilibrare şi pentru părţile responsabile cu echilibrarea. Tariful reglementat este plătit de către participanţii la pieţele centralizate, beneficiari direcţi ai serviciilor operatorului pieţei de energie electrică', se mai spune în nota de fundamentare.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO