ANRM a adus la buget venituri din tarife de 17,6 milioane lei, în 2019. Încasările au crescut cu 203%

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a contribuit în acest an la bugetul de stat cu venituri din tarife de peste 17,6 milioane de lei, până la 16 septembrie, faţă de 9,8 milioane de lei pe întregul an 2018, fiind înregistrată până acum o creştere a încasărilor de 203%, se arată într-un comunicat al ANRM.
Economica.net - vin, 20 sept. 2019, 08:54
ANRM a adus la buget venituri din tarife de 17,6 milioane lei, în 2019. Încasările au crescut cu 203%

Anul trecut, Agenţia a contribuit la bugetul de stat cu venituri din tarife de 9,8 milioane de lei, faţă de 8,7 milioane de lei, în 2017 (creştere de 13%).

Pe de altă parte, ANRM respinge acuzaţiile publicate de unele instituţii media cu privire la obţinerea de către anumite firme de construcţii din regiunea Moldovei a unor licenţe pentru exploatarea balastierelor în zona Moldovei.

„Precizăm că firmele la care se face referire în presă, respectiv Mavgo Holding SRL din Piatra Neamţ, Aqua Park din Slobozia, judeţul Neamţ, Pro Invest din Piatra Neamţ, Astral Trading SRL din Piatra Neamţ şi Danlin XXL din comuna Secuieni, Neamţ, nu au avut licenţă pentru exploatarea balastierelor, ci doar permise de exploatare care au fost obţinute, iniţial, cu mult înainte de venirea lui Gigi Dragomir la conducerea ANRM şi au fost prelungite anual, conform normelor legale în vigoare, pentru continuarea activităţii”, subliniază comunicatul citat.

Şeful ANRM a explicat, în context, că Agenţia acordă, anual, peste 1.000 de permise de exploatare a balastierelor, a carierelor de piatră şi nisip, pentru firme din toată ţara.

„Aceste permise se acordă de către ANRM în baza unui dosar solid, depus de firmele care solicită acest lucru. Noi respectăm legea. Alocăm timp pentru acordarea fiecărui permis de exploatare, fără preferinţe politice şi fără a ţine cont de relaţii personale”, precizează Dragomir.

Potrivit instituţiei, Aqua Park a obţinut de la ANRM permis pentru exploatare nisip şi pietriş încă din 2011, prelungit anual, Astral Holding are permis de exploatare nisip şi pietriş de la ANRM din 2002, care i-a fost prelungit, anual, Danlin XXL are permis de exploatare nisip şi pietriş din 2005, prelungit, anual, Pro Invest are permis din iunie 2012, prelungit anual, iar Mavgo Holding SRL din Piatra Neamţ are permis din mai 2016, prelungit anual.

Totodată, ANRM aminteşte o decizie a Curţii de Apel Iaşi care a dat câştig de cauză instituţiei în procesul privind transferul licenţei de exploatare pentru perimetrul Cristeşti -Drăguşeni, de la Agregate Est la Ami Turing.

„Curtea de Apel Iaşi a dat câştig de cauză ANRM, în procesul cu reclamantele Ami Turing SRL şi Agregate Est SRL, în care acestea din urmă cereau obligarea ANRM să aprobe transferul licenţei de exploatare pentru perimetrul Cristeşti -Drăguşeni, de la Agregate Est la Ami Turing. ANRM a emis Adresa nr.3534/21.03.2018 prin care şi-a exprimat aprobarea prealabilă cu privire la transferul Licenţei de exploatare nr. 3285/2002, perimetrul Cristeşti – Drăguşeni, substanţă nisip şi pietriş. Ordinul final privind aprobarea transferului licenţei de exploatare nu a mai fost semnat de către preşedintele ANRM deoarece acest transfer este ilegal în condiţiile actuale, fapt confirmat de sentinţa Curţii de Apel Iaşi. ANRM a demarat formalităţile de verificare a legalităţii activităţii desfăşurate de societatea Ami Turing SRL”, se mai arată în comunicat.

 

Te-ar mai putea interesa și
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a declarat vineri că ţara sa îşi accelerează producţia de tancuri şi de sisteme grele de rachete (termobarice) cu lansare multiplă, dar că sunt......
Guvernul polonez va acorda subvenţii de peste 500 de milioane de dolari fermierilor afectaţi de preţurile scăzute la cereale
Guvernul polonez va acorda subvenţii de peste 500 de milioane de dolari fermierilor afectaţi de preţurile scăzute la ...
Guvernul polonez va plăti fermierilor subvenţii în valoare de 2,1 miliarde de zloţi (516,49 milioane de dolari), pentru ...
Orban: Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina
Orban: Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina
Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina, cât timp are un "guvern naţional", a declarat ...
Autostrada Lugoj – Deva: UMB a început să aducă în șantier utilaje pentru secțiunea tunelurilor FOTO
Autostrada Lugoj – Deva: UMB a început să aducă în șantier utilaje pentru secțiunea tunelurilor FOTO
Pasionații de infrastructură au postat vineri imagini cu utilaje aduse de UMB pe secțiunea lipsă din Autostrada Lugoj ...