ANRM: Producţia de gaze a scăzut cu 25 % faţă de 2016. Importurile vor creşte fără zăcămintele din Marea Neagră

Producţia de gaze a României va ajunge în acest an la 8,6 miliarde de metri cubi, faţă de 11,2 miliarde în 2016 şi vom importa din ce în ce mai mult, dacă nu vor fi extrase gazele din Marea Neagră, a declarat, marţi Sorin Gal, director în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANMR), într-o conferinţă de specialitate.
AGERPRES - mar, 30 mart. 2021, 15:35
ANRM: Producţia de gaze a scăzut cu 25 % faţă de 2016. Importurile vor creşte fără zăcămintele din Marea Neagră

„România a avut, în 2019, o producţie de 10,22 miliarde de metri cubi de gaze, atât onshore, cât şi offshore, în zona exploatată de OMV Petrom, iar în 2020 cantitatea s-a redus cu 9%, deci am avut 9,2 miliarde de metri cubi, scădere aproape dublă faţă de declinul natural pentru zăcămintele aflate în producţie. În 2021, producţia va continua să scadă cu alte 8-9 procente”, a spus Gal.

În acest an, producţia va fi cu 25% mai mică decât în perioada 2015 – 2016, când erau extrase 10,8 – 11,2 miliarde de metri cubi,

„Deci vom rămâne cu 8,6 – 8,7 miliarde de metri cubi. În 2015 – 2016 avem producţie de 10,8 miliarde, chiar 11,2 miliarde, deci scăderea este dramatică”, a arătat el.

Anul trecut, din cauza pandemiei şi a scăderii preţului petrolului, toate companiile mari şi-au redus investiţiile şi nu au mai săpat sonde, iar efectele se vor vedea în următorii trei ani.

„Este foarte important să avem în acest an o decizie politică în ceea ce priveşte continuarea investiţiilor din Marea Neagră. Marea Neagră cred că este cel mai important subiect în prezent în ceea ce priveşte exploatarea gazelor. Este nevoie de decizii atât pe onshore, cât şi offsore. Sper ca în acest an să avem o decizie politică, pentru că sunt mulţi investitori mici care vor să caute gaze, să preia zăcăminte mature”, a continuat oficialul ANRM.

El a amintit că în acest moment sunt patru mari jucători în Marea Neagră: OMV Petrom, care produce un miliard de metri cubi; Black Sea Oil and Gas, care în acest moment forează prima sondă şi în cursul acestui an va deveni producător; Lukoil, care trebuie să ia o decizie până în noiembrie dacă intră în faza de dezvoltare sau nu, împreună cu partenerul său, Romgaz; proiectul Neptun Deep, dezvoltat de Exxon şi OMV Petrom, iar Exxon şi-a exprimat opţiunea de a părăsi acest proiect.

„Suntem pe ultima sută de metri cu acest proiect. În 2021 se va decide viitorul Mării Negre şi este important să ne mişcăm să începem să producem. România va ajunge la aproape jumătate din producţia de gaze, 5-6 miliarde, consumul va creşte şi vom importa tot mai multe gaze”, a susţinut Gal.

El a reiterat faptul că, din estimările ANRM, în Marea Neagră se află între 200 şi 400 de miliarde de metri cubi de gaze.

„Dacă am putea extrage 60% până în 2035, vom putea acoperi necesarul de gaze al României şi necesarul pentru producerea de energie electrică în România”, a mai spus oficialul ANRM, în conferinţa online „Energy road – Energie la tine acasă”.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...