ANRMAP: Avem probleme în derularea contractelor din cauza contestaţiilor depuse

Derularea contractelor întâmpină probleme din cauza contestaţiilor, multe dintre ele depuse de dragul contestării, a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de specialitate, Bogdan Paul Dobrin, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice /ANRMAP/.
Economica.net - joi, 14 mai 2015, 08:22
ANRMAP: Avem probleme în derularea contractelor din cauza contestaţiilor depuse

‘Avem probleme în derularea contractelor din cauza blocajelor apărute la atribuirea unui proiect. Multe contestaţii sunt depuse de dragul contestaţiei. Este o idee ca să fie introdusă garanţia de participare pentru atunci când se depune contestaţie la documentaţie. Austria are taxă de contestaţie de 10.000 de euro. Ai plătit-o şi nu ţi-o mai iei înapoi. La noi există garanţia de bună conduită pe care o plăteşti şi ţi-o iei înapoi indiferent că reuşeşti să câştigi sau nu contestaţia. Avem contestaţii şi din cauza capacităţii slabe a autorităţii contractante, mai ales la nivel local’, a explicat Dobrin.

La rândul său, Bogdan Lehel Lorand, preşedintele Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor /CNSC/ a precizat că operatorul economic trebuie să prezinte o justificare atunci când depune o contestaţie, scrie Agerpres.

‘Dacă operatorul economic solicită denunţarea unilaterală a contractului, trebuie să aducă o justificare, gen că nu mai dispune de fonduri bugetare, una dintre cele mai reale justificări. Pe de altă parte, nu poţi lăsa doar autorităţii contractante acest demers. Din moment ce operatorul îşi programează în buget finanţare pentru un anumit proiect, e puţin posibil ca acel proiect să nu meargă la departe. Bineînţeles, pot exista şi excepţii’, a spus Lorand.

Conform datelor oficiale, CNSC a anulat, în 2014, licitaţii cu o valoare aproximativă de 846 milioane de euro, fiind înregistrate 3.753 de contestaţii formulate de către operatorii economici.

Consiliul a admis, anul trecut, 35,95% din totalul contestaţiilor, în timp ce pentru 66,76% a dispus respingerea. În acelaşi timp, 1.294 de contestaţii au vizat documentaţia de atribuire, iar 2.495 rezultatul procedurii. De asemenea, din totalul contestaţiilor, 1.581 au fost pentru proceduri de atribuire a contractelor de achiziţie publică finanţate din fonduri europene, în timp ce 2.172 pentru proceduri de atribuire a contractelor de achiziţie publică finanţate din fonduri publice interne.

La nivelul anului trecut, 3.646 de decizii au rămas definitive, în contextul în care din cele 724 de hotărâri atacate 65 au fost casate sau modificate în tot de instanţe, iar 47 au fost modificate în parte.

CNSC a pronunţat, în 2014, decizii în cadrul unor proceduri de atribuire având valoarea estimativă de peste 8,6 miliarde de euro, procentul total estimat al procedurilor de atribuire în care a pronunţat decizii de admitere fiind de 32,71%, iar cel în care a emis decizii de respingere de peste 67%.

De la înfiinţarea Consiliului, în 2006, instituţia a soluţionat peste 50.000 de contestaţii, cele mai multe fiind înregistrate în 2010, respectiv peste 9.000, iar pentru acest an se estimează o creştere a acestora. Rata de succes a soluţionării contestaţiilor a fost de 98,1%.

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai multe fonduri pentru Ucraina, aflată în război cu Rusia, informează AFP....
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile ...
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...