ANRMAP va sesiza DNA sau Parchetul cu privire la ilegalităţi făcute de fosta conducere

Şeful ANRMAP, Lucian Dan Vlădescu, acuză fosta conducere a autorităţii, asigurată de Cristina Trăilă, că a anulat ilegal procese verbale de contravenţie, că a făcut angajări pe relaţii de rudenie şi prietenie şi achiziţii la suprapreţ prin firme înfiinţate special pentru a furniza servicii ANRMAP.
Economica.net - mar, 17 iul. 2012, 12:28
ANRMAP va sesiza DNA sau Parchetul cu privire la ilegalităţi făcute de fosta conducere

Neregulile vor fi sesizate DNA sau Parchetului de pe Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„Doamna Trăilă anula procese-verbale de contravenţie pe care le aplicau organele de control. Sunt cel puţin două cazuri, unul în care a existat un cuantum de amenzi de 200.000 lei, iar suma a fost redusă la 30.000 lei printr-o semnătură, iar un altul, un proces-verbal de contravenţie de 70.000 lei, a fost anulat integral”, a declarat marţi Vlădescu, într-o conferinţă de presă.

La rândul său, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), Mircea Fechet, a dat ca exemplu mai multe persoane angajate cu funcţii-cheie, precum cumnata Cristinei Trăilă, Carmen Colţan, care lucrează la Registratură, ocupându-se cu transmiterea şi primirea corespondenţei instituţiei. Actuala conducere a constatat că documentele legate de cazul celor 40 contracte cu probleme ale Primăriei Sectorului 3 „nu au circulat bine” în cadrul ANRMAP.

„Unele dintre aceste persoane au avut curajul să meargă mai departe de salariile pe care le câştigau şi au înfiinţat societăţi comerciale, care prin achiziţii directe au căpuşat bugetul ANRMAP, fiind vorba de sute de milioane de lei vechi, în unele cazuri, iar în altele de miliarde de lei vechi, care au dispărut din bugetele noastre”, a spus Fechet.

El a arătat că sora directorului de Comunicare din cadrul autorităţii are o firmă care se ocupă cu servicii precum legătorie şi îndosariere, însă o parte din aceste servicii nu au fost prestate, deşi există facturi în acest sens.

Un alt exemplu este cel de achiziţii directe efectuate de ANRMAP prin firma Telefort Prod Serv, care are cifra de afaceri bazată exclusiv pe banii proveniţi de la ANRMAP, aceasta încasând 2,2 miliarde lei vechi în circa doi ani şi jumătate pentru servicii de mentenanţă calculatoare şi consumabile. Fechet a arătat că un toner de imprimantă era încărcat cu 700 lei în loc de 49 lei la alt furnizor.

Tot în acest caz, preşedintele ANRMAP a precizat că a constatat că administratorul firmei Telefort, Sorin Iordache, fără să aibă legătură cu ANRMAP, a avut un cont ilegal de administrare în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice), unde putea valida anunţuri de intenţie sau de participare şi putea să vadă documente de atribuire ale anumitor primării sau în ce stadiu se aflau acestea.

Totodată, el a arătat că persoane care nu sunt angajate în Direcţia de Evaluare a ANRMAP utilizau conturi deschise în SEAP, prin care puteau avea acces la informaţii privilegiate.

„E anormal ca persoane străine de procedura de evaluare să ştie ce vrea o autoritate contractantă, care sunt criteriile, şi să poată transmite informaţii către competitori pentru a-şi putea pregăti ofertele şi a veni în întâmpinarea acestor proceduri de achiziţie”, a spus Vlădescu.

Accesul acestor persoane la baza SEAP a fost interzis de vineri.

Conducerea ANRMAP va semnala aceste nereguli organelor statului competente, cel mai probabil Direcţiei Naţionale Anticorupţie sau Parchetului de pe Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În plus, autoritatea aşteaptă un control din partea Curţii de Conturi, programat în perioada 19 septembrie-12 octombrie, precum şi unul din partea Corpului de Control al premierului, care să verifice toate neregulile constatate la ANRMAP.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...