ANRMAP va standardiza achiziţia de bilete de avion, „laptele şi cornul”, merele pentru şcoli

Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice vrea să standardizeze documentaţia de atribuire pentru achiziţia de bilete de avion, de lapte şi cornuri pentru şcoli şi de mere pentru consiliile judeţene, a declarat marţi vicepreşedintele instituţiei, Mircea Fechet.
Economica.net - mar, 26 mart. 2013, 11:18
ANRMAP va standardiza achiziţia de bilete de avion,

„Standardizăm achiziţia de bilete de avion, standardizăm laptele şi cornul, standardizăm achziţia de mere pentru consiliile judeţene, chestiuni care par neînsemnate la prima vedere, dar în legătură cu care am constatat că autorităţile contractante aveau anumite dificultăţi”, a afirmat Fechet la conferinţa „Mediafax Talks about SMEs” organizată de MEDIAFAX în parteneriat cu Asociaţia Română a Băncilor (ARB).

El a dat un exemplu în care un consiliu judeţean nu a divizat achiziţia publică pentru lapte destinat elevilor din şcoli, astfel că cerinţele au fost prea stricte, iar firmele din judeţ nu au putut participa la procedura de achiziţie, câştigând o firmă situată la trei judeţe depărtare.

Fechet a precizat că ANRMAP îşi propune să standardizeze din ce în ce mai mult documentaţia de atribuire pentru contractele de complexitate redusă.

„Standardizarea o să uşureze accesul companiilor mici la contractele de achiziţie publică, va face mai predictibilă evaluarea acestor contracte. În acest moment lucrăm la o serie de documente standardizate”, a mai spus vicepreşedintele instituţiei.

Totodată, IMM-urile vor avea un acces mai facil la procedurile de achiziţii publice odată cu implementarea în legislaţia naţională a unui set de directive europene care vor reglementa achiziţiile publice.

„În prima jumătate a acestui an probabil vom avea un nou set de directive europene care vor reglementa achiziţiile publice, vom avea cel mai probabil o perioadă de 24 luni pentru transpunerea acelor directive în legislaţie naţională. O chestiune de interes pentru IMM-uri este aceea că vor avea nişte reglementări specifice şi obligatorii care vor permite un acces mai facil al acestor societăţi comerciale la piaţa achziţiilor publice şi anume pentru prima oară se va introduce activitatea lotizării contratelor de achiziţie publică. Cu alte cuvinte, un contract mai mare, în funcţie de complexitatea lui, obligatoriu trebuie spart în mai multe contracte mici pentru ca respectivele criterii de calificare şi complexitatea acelor contrcate să fie proporţională cu volumul pe care şi-l poate asuma o companie mai mică”, a explicat Fechet.

El a arătat că pragul pentru acestă lotizare va fi probabil de 500.000 de euro, însă detaliile nu sunt încă stabilite, în acest moment negociiindu-se încă directivele cu Parlamentul.

Fechet a mai precizat că IMM-urile au în prezent facilităţi în procesul de achiziţii publice, respectiv garanţa de participare e redusă la 50%, acestea pot depune declaraţii pe propria răspundere până aproape în faza finală a procedurii pentru a avea costuri mai mici.

Mai mult, potrivit unei hotărâri de Guvern, 40% din achiziţiile publice trebuie realizate online, măsura fiind menită să reducă costurile ofertanţilor în procedurile de achiziţii, fiind efecte benefice şi pentru IMM-uri.

Te-ar mai putea interesa și
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii au respins mandatul de a forma un guvern
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii ...
Partidul populist bulgar 'Există un astfel de popor' (ITN) a refuzat joi mandatul de a încerca să formeze un nou guvern, ceea ce deschide calea pentru preşedintele Rumen Radev de a convoca......
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea mai mare valoare din istorie la cursul BNR
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea ...
Aurul creşte azi, 28 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, ...
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...