ANSVSA: Amenzi în valoare de 652.200 de lei pentru neconformităţi la operatori economici din industria agroalimentară

Inspectorii sanitar-veterinari au sancţionat cu 652.200 de lei o serie de operatori economici care activează în industria agroalimentară, în sectorul produselor alimentare non-animale, pe durata unor acţiuni de control efectuate în luna septembrie.
AGERPRES - mie, 13 oct. 2021, 12:14
ANSVSA: Amenzi în valoare de 652.200 de lei pentru neconformităţi la operatori economici din industria agroalimentară

Autoritatea Naţională Sanitară – Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) menţionează, într-un comunicat de presă, că acţiunile de control se realizează în baza Programului de supraveghere şi control pentru anul 2021 şi vizează operatorii din industria alimentară care îşi desfăşoară activitatea în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, pâinii şi produselor de patiserie, altor produse alimentare, băuturilor răcoritoare şi alcoolice, precum şi unităţi de depozitare – alimentare, seminţe, legume – fructe, scrie Agerpres.

Pe parcursul lunii septembrie 2021, Direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, dar şi a Municipiului Bucureşti au efectuat 10.542 de controale în unităţile din industria agroalimentară.

În urma controalelor au fost constatate o serie de neconformităţi, printre care: neconformităţi privind respectarea bunelor practici de igienă şi fabricaţie (neîntreţinerea igienică a spaţiilor de depozitare, întreţinerea necorespunzătoare a spaţiilor tehnologice de producţie, lipsa vestiarului pentru angajaţi, neasigurarea stocurilor corespunzătoare de substanţe destinate operaţiunilor de dezinfecţie etc.); neconformităţi privind monitorizarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP; neconformităţi legate de asigurarea trasabilităţii şi conformităţii produselor alimentare (etichetare, buletine de analiză cu rezultate nesatisfăcătoare, ambalaj necorespunzător, produse expirate); neconformităţi privind personalul muncitor (neîntocmirea fişelor de aptitudini, neefectuarea cursului de igienă, lipsa echipamentului de protecţie, neatestarea stării de sănătate a personalului); alte tipuri de neconformităţi: desfăşurarea de activităţi neînregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, comercializare, neinformarea autorităţilor competente despre procedura de retragere a produselor neconforme de pe piaţă)

De asemenea, s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator, urmărindu-se conformitatea produselor alimentarea, încadrarea calităţii acestora în limitele maxime admise privind prezenţa de reziduuri de pesticide, contaminanţi şi alte substanţele interzise în alimente.

În plus, au fost recoltate probe în vederea verificării conformităţii în ceea ce priveşte respectarea criteriilor microbiologice în alimente şi de pe suprafeţe/ustensile de lucru în unităţile de industrie alimentară.

Totodată, au fost dispuse măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate şi s-au aplicat 105 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 652.200 de lei.

Te-ar mai putea interesa și
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
Statele Unite au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii......
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Admiterea României în programul Visa Waiver reprezintă un obiectiv strategic naţional, iar ţara noastră este tot mai ...
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai ...
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile ...