ANSVSA: Analizăm dacă vorbim de evaziune fiscală sau etichetare greşită la carnea tocată retrasă

Autorităţile vor face anchete pentru a vedea dacă în cazul celor 200 de kilograme de carne tocată retrase de pe piaţă este vorba de evaziune fiscală sau de etichetare greşită, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, Vladimir Mănăstireanu, preşedintele interimar al Autorităţii Naţionale Sanitară-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor /ANSVSA/.
Economica.net - vin, 15 mart. 2013, 14:51
ANSVSA: Analizăm dacă vorbim de evaziune fiscală sau etichetare greşită la carnea tocată retrasă

Acesta a subliniat că ancheta ANSVSA referitoare la suspiciunea de fraudă prin substituirea de specii este în plină desfăşurare şi se face trasabilitatea loturilor de carne.

„Am retras de pe piaţă 200 de kilograme de carne tocată şi trebuie să vedem unde au mai plecat loturi din carnea care a fost folosită la prepararea acesteia. Recoltăm probe din loturile de carne respective şi, după ce avem rezultatele buletinelor de analiză şi rezultatele întregii anchete, vom face publice toate datele. Vreau să ştiţi că, dacă se confirmă că unitatea de procesare carne a făcut evaziune fiscală, vom anunţa organele abilitate şi vom lua şi noi măsurile impuse de legislaţia sanitară-veterinară în vigoare. Dacă se dovedeşte, de asemenea, în cursul anchetei, că, din cadrul colegilor noştri, au greşit sau au prelevat greşit probele, vom lua măsuri şi nu vom acoperi pe nimeni. Scopul nostru este să dovedim dacă a fost sau nu fraudă, dacă a fost sau nu etichetare greşită a cărnii tocate şi dacă s-a folosit altfel de carne la procesarea acestei cărnii tocate sau nu”, a afirmat Mănăstireanu.

Potrivit oficialului ANSVSA, „atât timp cât este o anchetă amplă în desfăşurare”, nu pot fi oferite date suplimentare.

„Carnea care se foloseşte în preparatele tocate sunt piese de carne macră. De unde provine acea carne vom stabili după ce facem trasabilitatea acestor loturi. Că este un lot sau mai multe, nu pot să vă spun atâta timp cât nu facem şi nu finalizăm ancheta. Vom determina şi din aceste loturi de carne dacă este carne macră etichetată greşit sau dacă s-a făcut fraudă la procesator. Atât timp cât este o anchetă amplă în desfăşurare, nu vă putem oferi date suplimentare”, a menţionat şeful interimar al ANSVSA.

Întrebat ce părere are despre informaţia potrivit căreia soţia patronului firmei care a produs micii este angajată la DSVSA Prahova, şeful interimar al ANSVSA a dat asigurări că vor fi anunţate organele penale abilitate, dacă se va constata că în suspiciunea de fraudă sunt implicaţi salariaţi ai instituţiei.

„Atâta timp cât există o anchetă, nu pot să vă dau date suplimentare din ancheta. Ancheta este extinsă. Ancheta o facem pe toate palierele şi, dacă se demonstrează că sunt implicaţi şi colegi de-ai noştri, vom lua măsurile administrative şi vom anunţa organele penale abilitate. Cât este ancheta în desfăşurare nu pot să vă dau date suplimentare”, a explicat el.

Mănăstireanu a ţinut să precizeze că scopul acestei acţiuni este tocmai acela de a descoperi firmele care fac fraudă şi a le da publicităţii. În context, el a reiterat că suspiciunea de fraudă nu are implicaţii asupra sănătăţii consumatorului.

„S-a descoperit această etichetare greşită şi vă repet: suspiciunea de fraudă nu are implicaţii asupra sănătăţii consumatorului. Scopul acestor acţiuni este tocmai pentru a descoperi firmele care fac fraudă şi a le da opiniei publice. După ce se termină ancheta, vă vom da toate datele şi vă promit că nu vom ascunde nimic opiniei publice”, a mai spus acesta.

Autorităţile române au avertizat, joi, pe Sistemul Rapid de Alertă, despre o suspiciune de fraudă prin înlocuirea de cărnii de vită cu carne de cal, iar circa 200 de kilograme de carne tocată au fost retrase dintr-un magazin din Capitală.

Vladimir Mănăstireanu a precizat, la momentul respectiv, că această neregulă s-a descoperit în urma unui control oficial al inspectorilor sanitari – veterinari, care a avut loc săptămâna trecută.

Şeful Direcţiei Sanitar – Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Prahova, Mihai Terecoasă, a declarat, vineri, că asupra unei cantităţi de 1.536 de kilograme de mici produşi de o firmă din Ploieşti, ambalaţi în 1.920 de caserole a câte 800 de grame, există suspiciunea că ar conţine carne de cal în loc de carne de vită.

Aceasta cantitate de mici a fost distribuită în 36 de judeţe, în acest context, autorităţile sanitar-veterinare emiţând o alertă.

De asemenea, Terecoasă a precizat că, în urma controlului efectuat la producătorul din Ploieşti, nu s-a găsit nimic din lotul suspect, nici carne, nici produs finit, firma respectivă fiind închisă de pe data de 1 martie, pentru igienizare.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...