ANSVSA își intensifică acțiunile de control în contextul creșterii numărului de focare de gripă aviară în Europa

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus intensificarea controalelor oficiale în exploataţiile de păsări, în urma creşterii semnificative la nivel comunitar a focarelor de gripă aviară înalt patogenă, subtipul H5N1, atât la păsările migratoare cât şi la păsările domestice, conform unui comunicat, relatează Agerpres.
AGERPRES - vin, 14 ian. 2022, 19:33
ANSVSA își intensifică acțiunile de control în contextul creșterii numărului de focare de gripă aviară în Europa

„În urma creşterii semnificative la nivel comunitar a focarelor de gripă aviară înalt patogenă, subtipul H5N1, atât la păsările migratoare, cât şi la păsările domestice, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus intensificarea controalelor oficiale în toate exploataţiile comerciale de păsări (ferme şi exploataţii comerciale de tip A), precum şi în exploataţiile nonprofesionale amplasate în zonele cu risc ridicat de introducere şi răspândire a virusurilor HPAI”, se menţionează în comunicat.

Totodată, ANSVSA a transmis tuturor structurilor teritoriale instrucţiuni cu privire la măsurile ce trebuie aplicate la nivelul exploataţiilor nonprofesionale, comerciale şi privind păsările sălbatice.

De la debutul anului 2022 au fost notificate 58 de focare la păsări domestice şi păsări ţinute în captivitate în Belgia, Danemarca, Cehia, Germania, Italia, Portugalia, Polonia, Franţa, Ungaria şi Marea Britanie.

În Ungaria au fost confirmate 10 focare secundare, respectiv: şapte focare în fermele comerciale de raţe şi într-o gospodărie, în localitatea Kiskunmajsa din regiunea Bacs-Kiskun, un focar secundar la o fermă de raţe cu un efectiv de 11.407 capete de lângă localitatea Biharugra din regiunea Bekes, iar două focare la o fermă de păsări cu efective mixte (280 de capete) şi la o fermă de curci (3.109 capete) din regiunea Csongrad-Csanad.

„Ca urmare a depistării primului focar gripă aviară din localitatea Bigharugra, din data de 29 decembrie 2021, zona de supraveghere (10 km) cuprinde şi şapte localităţi din judeţul Bihor (Ateaş, Berechiu, Cheresig, Cefa, Riot, Sânicolau Român şi Marţihaz)”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, până la această dată, în România nu a fost depistată prezenţa virusului influenţei aviare în exploataţii de păsări domestice.

Cu toate acestea, potrivit ANSVSA, în judeţul Galaţi a fost confirmat un caz de influenţă aviară înalt patogenă H5N1 la un pescăruş, precum şi un caz la o raţă sălbatică împuşcată pe raza judeţului Tulcea. La finele anului trecut, în arealul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, a fost confirmat un caz de gripă aviară înalt patogenă la o lebădă de iarnă.

„Având în vedere interesul protejării aviculturii româneşti, ANSVSA a solicitat sprijinul preşedintelui Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) în vederea informării membrilor UCPR şi crescătorilor de păsări, să intensifice măsurile de biosecuritate în exploataţiile comerciale pe care le deţin. Acestea trebuie aplicate inclusiv în timpul afluirii de material de reproducţie sau păsări vii pentru repopularea fermelor provenite din comerţul intracomunitar sau din ţări terţe”, se mai spune în comunicat.

De asemenea, ANSVSA a solicitat prim-ministrului sprijinul pentru facilitarea colaborării la nivel judeţean dintre Instituţia Prefectului şi DSVSA pentru prevenirea şi, în caz de necesitate, a eradicării rapide a bolii, ţinând cont de faptul că, activitatea sanitară veterinară, preponderentă tehnic, are o complexitate majoră care asigură o legătură inseparabilă între sănătatea animalelor şi sănătatea omului.

Încă din luna decembrie a anului trecut, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul ANSVSA şi DSVSA au demarat controale în opt judeţe amplasate pe graniţa de vest şi sud-est a României (Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Giurgiu, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea).

Te-ar mai putea interesa și
Au început alegerile pentru viitorul C.A. al BNR. Noua conducere va fi numită până cel târziu 1 iulie. Isărescu mai primește un mandat, Leonardo Badea va lua supravegherea bancară-SURSE
Au început alegerile pentru viitorul C.A. al BNR. Noua conducere va fi numită până cel târziu 1 iulie. Isărescu mai ...
A început bătălia pentru posturile din Consiliul de Administrație al BNR. Numirea și validarea noului Consiliu trebuie să aibă loc până la începutul vacanței parlamentare, la data de 1......
Banca Transilvania raportează pentru primele trei luni din an un profit net consolidat de peste 1,1 miliarde de lei, în creștere cu 35%
Banca Transilvania raportează pentru primele trei luni din an un profit net consolidat de peste 1,1 miliarde de lei, în ...
Guprul Banca Transilvania a anunțat astăzi că a obținut un profit net consolidat de 1,1324 de miliarde de lei (+35% față ...
Ploile abundente din Africa de Vest au dus cotațiile la cacao în jos, tendință care ar putea continua
Ploile abundente din Africa de Vest au dus cotațiile la cacao în jos, tendință care ar putea continua
Cotaţiile futures la cacao sunt în scădere, în urma ploilor favorabile pentru recoltele din Vestul Africii şi a analizei ...
Bittnet raportează o pierdere netă de 9,7 milioane de lei pentru primele trei luni ale anului
Bittnet raportează o pierdere netă de 9,7 milioane de lei pentru primele trei luni ale anului
Bittnet Group a încheiat primul trimestru al acestui an cu o pierdere netă de 9,7 milioane de lei, comparativ cu o pierdere ...