Antena 3, amendată cu 15.000 de lei de CNA

CNA a amendat cu 15.000 de lei Antena 3, pentru dezechilibre în dezbaterile electorale şi în emisiunile informative difuzate între 16 iulie şi 22 iulie, dar şi pentru limbajul injurios folosit de Gheorghe Zamfir la adresa preşedintelui suspendat Traian Băsescu, în emisiunea "La ordinea zilei".
Economica.net - mie, 25 iul. 2012, 05:56
Antena 3, amendată cu 15.000 de lei de CNA

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de marţi, un raport al Direcţiei Monitorizare cu privire la reflectarea pe principalele posturi de televiziune şi radio a campaniei pentru referendum, perioada 16 – 22 iulie. Sancţiunile stabilite au avut în vedere dezechilibrul între punctele de vedere pro şi contra demiterii preşedintelui României exprimate strict de oameni politici, care şi-au manifestat deschis aceste opţiuni.

CNA a decis să aplice, la propunerea Narcisei Iorga, o amendă de 15.000 de lei postului Antena 3. Sancţiunea a fost aplicată cu şapte voturi „pentru” (Gelu Trandafir, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Ioan Onisei, Răsvan Popescu, Christian Mititelu şi Mircea Valeriu Deacă) şi unul „împotrivă” (Cristina Trepcea). Alte două propuneri – de 10.000 de lei, făcută de Christian Mititelu, şi 20.000 de lei (făcută de Ioan Onisei) – nu au întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aplicate.

Sancţiunea a fost aplicată pentru dezechilibre mari între punctele de vedere pentru şi contra demiterii preşedintelui suspendat Băsescu în emisiunile de dezbatere electorală şi cele de ştiri difuzate de Antena 3, între 16 şi 22 iulie.

Astfel, în emisiunile de dezbatere electorală difuzate de Antena 3 au existat 55 de puncte de vedere pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu şi 24 contra demiterii, iar în emisiunile de ştiri de la acelaşi post au fost 346 de puncte de vedere pentru demitere şi 153 – contra demiterii.

Prezentă la şedinţa CNA, reprezentanta Antena 3, Mirela Bomboe, a spus că postul trimite invitaţii reprezentanţilor PDL, care însă refuză să se prezinte la emisiunile postului.

În acest context, Narcisa Iorga, membru al CNA, a întrebat-o pe Mirela Bomboe dacă Antena 3 a trimis vreo invitaţie staff-ului preşedintelui suspendat pentru ca Traian Băsescu să participe la vreo emisiune a Antena 3.

Mirela Bomboe a spus că nu deţine această informaţie, iar dacă doreşte un răspuns Narcisa Iorga poate să îl solicite „în scris” televiziunii Antena 3. Răspunsul a surprins-o pe Narcisa Iorga, care i-a solicitat preşedintelui CNA, Răsvan Popescu, ca instituţia să solicite Antena 3 un răspuns cu privire la această chestiune. Astfel, CNA a decis să transmită o adresă Antena 3, prin care postul să comunice dacă în perioada referendumului a trimis vreo invitaţie staff-ului de campanie al preşedintelui Băsescu, pentru ca acesta să participe la emisiuni ale postului.

Pe de altă parte, în sancţiunea aplicată Antena 3, CNA a reţinut şi emisiunea „La ordinea zilei” difuzată pe 13 iulie, pe Antena 3, în care naistul Gheorghe Zamfir a avut un discurs jignitor la adresa preşedintelui suspendat Traian Băsescu. „N-avea decât să stea pe navă, cu creierul în tangaj când făcea la provă era votcă şi când era la pupă…”, a spus Gheorghe Zamfir, fapt care a făcut-o pe moderatoarea Dana Grecu să spună „Nu ştim asta”.

Totodată, Zamfir a spus despre preşedintele suspendat că „este cea mai mare oroare şi eroare politică din 1947 până astăzi”.

Membrii CNA au considerat că Antena 3 a încălcat în acest caz articolul 40, alineatul 3 din Codul audiovizualului, potrivit căruia „Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă”.

Totodată, CNA a luat în discuţie o serie de spoturi difuzate pe Antena 3 care invită oamenii să se prezinte la vot. Unii membri ai CNA – Narcisa Iorga, Ioan Onisei, Gelu Trandafir şi Mircea Valeriu Deacă – au considerat că spoturile difuzate de Antena 3 sunt „politice”, iar difuzarea lor trebuie interzisă. O propunere a Narcisei Iorga, care a vizat intrarea în legalitate atât a spoturilor de acest fel de la Antena 3, cât şi a celor de la B1 TV şi TVR 1, nu a întrunit însă numărul minim necesar (şase) de voturi pentru a fi aplicată.

Pe de altă parte, CNA a decis în şedinţa de marţi să someze public posturile România TV, Realitatea TV şi B1 TV, care au înregistrat la rândul lor dezechilibre în dezbaterile electorale difuzate între 16 şi 22 iulie.

Astfel, în emisiunile de dezbatere electorală difuzate de România TV au existat 47 de puncte de vedere pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu şi 29 contra demiterii, în cele de la Realitatea TV – 33 pentru demitere şi 26 contra demiterii, iar la B1 TV – 30 pentru demitere şi 37 contra demiterii.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Dezvoltatorul Hagag a plătit avansul pentru cel mai scump teren vândut în București după 2008
Dezvoltatorul Hagag a plătit avansul pentru cel mai scump teren vândut în București după 2008
Dezvoltatorul Hagag a plătit avansul pentru cel mai scump teren vândut în București după 2008. Practic SA, companie ...
Dezvoltatorul Speedwell a vândut birourile și spațiile de retail din Record Park din Cluj Napoca cu 35 de milioane de euro unui fond belgian
Dezvoltatorul Speedwell a vândut birourile și spațiile de retail din Record Park din Cluj Napoca cu 35 de milioane de ...
Speedwell și Baltisse au încheiat tranzacția pentru vânzarea RECORD PARK Offices. Componenta comercială a proiectului ...
Ministrul Rafila: Presiunea pe spitale, în ciuda numărului mare de cazuri COVID, mai mică decât în valul 4
Ministrul Rafila: Presiunea pe spitale, în ciuda numărului mare de cazuri COVID, mai mică decât în valul 4
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat marţi că presiunea pe spitale, în ciuda numărului mare de cazuri ...