Antena 3, amendată cu 15.000 de lei de CNA

CNA a amendat cu 15.000 de lei Antena 3, pentru dezechilibre în dezbaterile electorale şi în emisiunile informative difuzate între 16 iulie şi 22 iulie, dar şi pentru limbajul injurios folosit de Gheorghe Zamfir la adresa preşedintelui suspendat Traian Băsescu, în emisiunea "La ordinea zilei".
Economica.net - mie, 25 iul. 2012, 05:56
Antena 3, amendată cu 15.000 de lei de CNA

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de marţi, un raport al Direcţiei Monitorizare cu privire la reflectarea pe principalele posturi de televiziune şi radio a campaniei pentru referendum, perioada 16 – 22 iulie. Sancţiunile stabilite au avut în vedere dezechilibrul între punctele de vedere pro şi contra demiterii preşedintelui României exprimate strict de oameni politici, care şi-au manifestat deschis aceste opţiuni.

CNA a decis să aplice, la propunerea Narcisei Iorga, o amendă de 15.000 de lei postului Antena 3. Sancţiunea a fost aplicată cu şapte voturi „pentru” (Gelu Trandafir, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Ioan Onisei, Răsvan Popescu, Christian Mititelu şi Mircea Valeriu Deacă) şi unul „împotrivă” (Cristina Trepcea). Alte două propuneri – de 10.000 de lei, făcută de Christian Mititelu, şi 20.000 de lei (făcută de Ioan Onisei) – nu au întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aplicate.

Sancţiunea a fost aplicată pentru dezechilibre mari între punctele de vedere pentru şi contra demiterii preşedintelui suspendat Băsescu în emisiunile de dezbatere electorală şi cele de ştiri difuzate de Antena 3, între 16 şi 22 iulie.

Astfel, în emisiunile de dezbatere electorală difuzate de Antena 3 au existat 55 de puncte de vedere pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu şi 24 contra demiterii, iar în emisiunile de ştiri de la acelaşi post au fost 346 de puncte de vedere pentru demitere şi 153 – contra demiterii.

Prezentă la şedinţa CNA, reprezentanta Antena 3, Mirela Bomboe, a spus că postul trimite invitaţii reprezentanţilor PDL, care însă refuză să se prezinte la emisiunile postului.

În acest context, Narcisa Iorga, membru al CNA, a întrebat-o pe Mirela Bomboe dacă Antena 3 a trimis vreo invitaţie staff-ului preşedintelui suspendat pentru ca Traian Băsescu să participe la vreo emisiune a Antena 3.

Mirela Bomboe a spus că nu deţine această informaţie, iar dacă doreşte un răspuns Narcisa Iorga poate să îl solicite „în scris” televiziunii Antena 3. Răspunsul a surprins-o pe Narcisa Iorga, care i-a solicitat preşedintelui CNA, Răsvan Popescu, ca instituţia să solicite Antena 3 un răspuns cu privire la această chestiune. Astfel, CNA a decis să transmită o adresă Antena 3, prin care postul să comunice dacă în perioada referendumului a trimis vreo invitaţie staff-ului de campanie al preşedintelui Băsescu, pentru ca acesta să participe la emisiuni ale postului.

Pe de altă parte, în sancţiunea aplicată Antena 3, CNA a reţinut şi emisiunea „La ordinea zilei” difuzată pe 13 iulie, pe Antena 3, în care naistul Gheorghe Zamfir a avut un discurs jignitor la adresa preşedintelui suspendat Traian Băsescu. „N-avea decât să stea pe navă, cu creierul în tangaj când făcea la provă era votcă şi când era la pupă…”, a spus Gheorghe Zamfir, fapt care a făcut-o pe moderatoarea Dana Grecu să spună „Nu ştim asta”.

Totodată, Zamfir a spus despre preşedintele suspendat că „este cea mai mare oroare şi eroare politică din 1947 până astăzi”.

Membrii CNA au considerat că Antena 3 a încălcat în acest caz articolul 40, alineatul 3 din Codul audiovizualului, potrivit căruia „Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă”.

Totodată, CNA a luat în discuţie o serie de spoturi difuzate pe Antena 3 care invită oamenii să se prezinte la vot. Unii membri ai CNA – Narcisa Iorga, Ioan Onisei, Gelu Trandafir şi Mircea Valeriu Deacă – au considerat că spoturile difuzate de Antena 3 sunt „politice”, iar difuzarea lor trebuie interzisă. O propunere a Narcisei Iorga, care a vizat intrarea în legalitate atât a spoturilor de acest fel de la Antena 3, cât şi a celor de la B1 TV şi TVR 1, nu a întrunit însă numărul minim necesar (şase) de voturi pentru a fi aplicată.

Pe de altă parte, CNA a decis în şedinţa de marţi să someze public posturile România TV, Realitatea TV şi B1 TV, care au înregistrat la rândul lor dezechilibre în dezbaterile electorale difuzate între 16 şi 22 iulie.

Astfel, în emisiunile de dezbatere electorală difuzate de România TV au existat 47 de puncte de vedere pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu şi 29 contra demiterii, în cele de la Realitatea TV – 33 pentru demitere şi 26 contra demiterii, iar la B1 TV – 30 pentru demitere şi 37 contra demiterii.

Te-ar mai putea interesa și
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale Poduri din județul Bacău, de către Emma Lambda Limited
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care compania cipriotă Emma Lambda Limited intenționează să preia Stratum Energy România LLC, împreună cu Stratum Energy Romania LLC......
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale denunță cenzura impusă de Guvern
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale ...
Aplicaţia TikTok nu mai funcţionează începând din această joi în Kârgâzstan, la cererea serviciilor de securitate ...
Daniela Dărăban (ACUE): Eficienţa energetică rămâne cel mai bun combustibil pe care această ţară îl are, după care vorbim de investiţii în noi resurse
Daniela Dărăban (ACUE): Eficienţa energetică rămâne cel mai bun combustibil pe care această ţară îl are, după ...
Eficienţa energetică reprezintă cel mai bun combustibil şi abia apoi vorbim despre investiţii în noi resurse, iar în ...
Deși în scădere față de anul trecut, prețurile ouălor continuă să fie ridicate pentru buzunarele românilor
Deși în scădere față de anul trecut, prețurile ouălor continuă să fie ridicate pentru buzunarele românilor
Perioada Sărbătorii de Paște este unul dintre cele două evenimente importante din perspectivă religioasă ce pot reprezenta ...