Anton: România are resurse energetice multe, bune, nu foarte mari. Trebuie păstrat mixul energetic

România este o ţară care are resurse energetice multe, bune, nu foarte mari, dar are de toate şi de aceea trebuie păstrat mixul energetic, a declarat, luni, ministrul propus pentru preluarea portofoliului Energiei, Anton Anton, la audierile din comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului.
Economica.net - lun, 29 ian. 2018, 08:43
Anton: România are resurse energetice multe, bune, nu foarte mari. Trebuie păstrat mixul energetic

‘România este o ţară care are resurse multe, bune, nu foarte mari, dar avem de toate. Avem şi nuclear şi hidro şi termo şi mixul acesta energetic trebuie să îl păstrăm. În sensul acesta, la nuclear, avem două unităţi în funcţiune şi de dorim să mai construim încă două. Cele două unităţi pe care le avem în funcţiune va trebui foarte repede să le închidem pentru că se termină timpul de funcţionare. Mai avem doi ani de zile. Din fericire există posibilitatea de reabilitare a lor şi acest lucru va dubla viaţa acestor unităţi’, a spus Anton.

În privinţa centralelor pe cărbune, Anton a precizat că acestea vor rămâne o componentă importantă a mixului energetic, dar vor trebui retehnologizate pentru reducerea nivelului de poluare.

‘La cărbune, avem o treime din energia produsă din arderea cărbunelui. Nu este eficientă, produce poluare, dar nu înseamnă că voi închide centralele de cărbune. Vor trebui retehnologizate, astfel încât nivelul de poluare din centralele pe cărbune să scadă, dar cărbunele va rămâne o componentă importantă a mixului energetic’, a spus ministrul propus pentru portofoliul Energiei la audieri.

Anton Anton a afirmat că în sectorul hidro ‘se va bate’ pentru hidrocentrala Tarniţa, care aduce României nişte ‘avantaje certe’.

‘Încep cu o afirmaţie tehnică, până astăzi nu avem alt sistem de acumulare a energiei decât acumularea prin pompaj. Deci primul lucru pe care trebuie să-l spun este că mă voi bate pentru sistemul Tarniţa, care aduce nişte avantaje certe. Nu numai naţionale, ci şi cel puţin regionale. Nimeni din jurul nostru nu este în stare să acumuleze energie. Şi astăzi ne batem din ce în ce mai mult să avem energie din resurse regenerabile. Foarte bine. Numai că aia vine când bate vântul şi când este soare, nu când aprinde cetăţeanul becul. Nu când consumatorul are nevoie de această energie. Şi pentru chestia asta am nevoie de un sistem de acumulare. (…) În afară de Tarniţa mai există nişte hidrocentrale care trebuie puse în funcţiune cât se poate de repede şi să vedem care este modalitatea de a construi noi centrale. În prezent, circa 40% din potenţial energetic este acoperit de hidrocentrale, deci mai avem ceva loc. În plus, cred că este nevoie de reabilitarea turbinelor, adaptarea lor la noile condiţii pentru că astăzi vârful se acoperă numai cu centrale hidro, pentru că nu am făcut nimic altceva. La hidro am nevoie de cercetare, dezvoltare şi reproiectare a agregatelor hidraulice’, a explicat Anton.

Potrivit sursei citate, în sectorul de regenerabile este nevoie de ‘o preocupare serioasă şi sistematică’ pe biomasă.

‘La regenerabile, am văzut că avem păduri de centrale eoliene. Bine, rău, ele produc şi produc mult şi această energie trebuie să pot să o folosesc şi să pot să o stochez. Avem câmpuri de centrale solare. Nu ne-am preocupat serios şi sistematic de biomasă şi trebuie să facem nu numai partea legislativă ci şi pe cea operaţională, pentru că avem nişte condiţii impuse de Comunitatea Europeană din care facem parte’, a mai spus ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Energie.

Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Energiei, Anton Anton, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

Anton Anton a fost validat cu 44 voturi pentru, 13 împotrivă şi nicio abţinere.

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...