Antonescu: Nu mă interesează ce spune Isărescu

Crin Antonescu a declarat, marţi, că nu "înghite" povestea cu economia afectată de suspendarea lui Traian Băsescu şi că nu îl interesează nici comentariile guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, întrebat fiind despre faptul că deprecierea leului ar fi fost determinată de criza politică.
Economica.net - mar, 21 aug. 2012, 12:35
Antonescu: Nu mă interesează ce spune Isărescu

El a făcut aceste afirmaţii, întrebat cum va duce, în continuare, lupta împotriva lui Traian Băsescu având în vedere că cele două luni de interimat s-au reflectat asupra economiei româneşti. Antonescu a fost, de asemenea, întrebat cum va lupta împotriva regimului fără a afecta economia, având în vedere şi mesajele guvernatorului Băncii Naţionale.

„Să nu amestecăm lucrurile. Această poveste cu economia afectată de suspendarea lui Traian Băsescu noi nu o înghitem. Economia României a fost pusă pe butuci de guvernările regimului Traian Băsescu. Niciodată, dar niciodată, pentru un om care crede în democraţie şi mă refer acum la un simplu cetăţean, nu va fi convingător argumentul «Taci, înghite, nu-ţi exprima voinţa că scade leul»”, a arătat el.

Antonescu a adăugat că nu îl interesează, din acest punct de vedere, „nici măcar comentariile guvernatorului Mugur Isărescu”.

El a susţinut că România are dreptul la democraţie, referendumul fiind un instrument democratic.

„Ceea ce trebuie să facă şi ceea ce face guvernul pentru însănătoşirea situaţiei economice este o cu totul altă problemă”, a ţinut să precizeze Antonescu.

Întrebat despre deprecierea leului, el a răspuns: „Dacă dumneavoastră credeţi că eventual dizolvarea tuturor partidelor politice în afară de Partidul Democrat sau, eventual, dizolvarea tuturor partidelor politice în afară de Parchetul General şi conferirea de puteri totale lui Traian Băsescu ar duce la un leu foarte puternic, eu mă îndoiesc şi nu iau în calcul asemenea ipoteză”.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, declara în 6 august că politicienii vor afla curând că pe pieţele financiare „gura bate fundul”, singura soluţie fiind dialogul, care ar trebui să domine discursul politic, iar cine nu îl stăpâneşte să plece, fără a avea pretenţia să-i scoată pe ceilalţi din casă.

„Folosesc cuvintele unui foarte bun prieten al României, personalitate în lumea finanţelor, care mi-a spus chiar aşa: «Măi, voi chiar nu aveţi ce să faceţi?» (…) Aşa judecă lumea, şi nu trebuie uitat că lumea aceasta este formată din pieţe de unde România ia sume importante ca să-şi finanţeze deficitul bugetar şi ca să merg mai departe pentru a plăti salarii, pensii. Deci, aici nu e vorba de o joacă a BNR şi de o interferenţă. Aici este vorba de a trasmite semnale foarte clare că această ţară trebuie să meargă înainte, instituţiile trebuie să-şi facă datoria (…) Fiecare trebuie să-şi facă datoria, iar în materie de finanţe internaţionale, atenţie, şi în finanţe interne, mai mult decât în oricare altă parte, spun eu că gura bate fundul, şi îl bate rău de tot. Şi nu avem nevoi de aşa ceva. Este un mesaj pe care îl repetăm”, a spus Isărescu.

Totodată, el a afirmat că deprecierea leului din ultima perioada a fost „rezonabilă” dacă sunt avute în vedere tensiunile politice interne, dar scăderea depăşeşte fundamentele economice, chiar dacă România are un deficit de cont curent destul de înalt, care trebuie finanţat.

Te-ar mai putea interesa și
Bursa de la București a pierdut 4,71 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de la București a pierdut 4,71 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 4,714 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 2,38%, în această săptămână, iar valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a urcat cu 273,13%, în......
Cartierele din București unde au scăzut prețurile la apartamentele cu două camere
Cartierele din București unde au scăzut prețurile la apartamentele cu două camere
În câteva cartiere din București prețul mediu cerut de proprietarii de apartamente cu două camere a scăzut chiar și ...
Olaf Scholz: Germania discută cu aliaţii săi garanţii de securitate pentru Ucraina
Olaf Scholz: Germania discută cu aliaţii săi garanţii de securitate pentru Ucraina
Germania discută garanţii de securitate pentru Ucraina cu aliaţii săi, în pregătirea terenului post-conflict din Ucraina, ...
Sphera Franchise Group, care operează restaurantele KFC, Pizza Hut și Taco Bell, analizează instalarea de surse pentru producerea de energie din surse regenerabile
Sphera Franchise Group, care operează restaurantele KFC, Pizza Hut și Taco Bell, analizează instalarea de surse pentru ...
Sphera Franchise Group, care operează în sistem de franciză brandurile KFC, Pizza Hut și Taco Bell în România, a anunțat ...