Antonescu, RATB: Nu cunosc motivul demiterii mele din funcţie

Rezultatele financiare înregistrate de Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) în ultimul an nu justifică 'managementul defectuos şi lipsa de fermitate şi de consecvenţă' invocate de Consiliul de Administraţie (CA) al regiei, a declarat vineri, pentru AGERPRES, directorul demis al RATB, Vincenţiu Daniel Antonescu, adăugând că nu cunoaşte motivul demiterii sale, întrucât nu a primit decizia oficială din partea CA.
Economica.net - vin, 14 aug. 2015, 11:52
Antonescu, RATB: Nu cunosc motivul demiterii mele din funcţie

‘În momentul de faţă, nu cunosc exact motivul demiterii mele din funcţie. Aştept să văd hotărârea Consiliului de Administraţie, dar, din câte am observat şi din ceea ce am citit în presă, au fost invocate managementul deficitar şi problemele legate de debitul către ANAF, pe care l-am preluat tot când am venit în regie, în iunie 2014, şi sunt din anii 2007/2008. În ceea ce priveşte lipsa de fermitate şi de consecvenţă a mea în această perioadă vă pot spune că noi am depus 15 adrese în anul 2014 către Primăria Capitalei şi către Consiliul General în care le-am adus la cunoştinţă despre situaţia cu ANAF, iar din data de 8 mai am declanşat acţiuni în instanţă. Acum suntem în recurs pe acest debit, iar o parte din sumă a şi fost achitată’, a subliniat fostul şef al RATB.

Acesta a precizat că hotărârea CA al RATB va apărea în cursul zilei de vineri, 14 august, iar în funcţie de ceea ce este menţionat va decide ce va face mai departe.

‘Nu ştiu dacă voi contesta sau nu această decizie, care va apărea în cursul zilei de vineri. În funcţie de ceea ce este menţionat, voi decide ce voi face mai departe. Eu mi-am oferit sprijinul şi experienţa pe care am dobândit-o în acest un an şi două luni noului director general pentru că sunt şi voi fi în continuare alături de regie’, a spus Antonescu.

Potrivit datelor furnizate de fostul şef al RATB, profitul brut al regiei înregistrat în iunie 2014 – momentul preluării interimatului de către acesta – a fost de 5,6 milioane de lei, iar la sfârşitul anului 2014 s-a ajuns la un profit brut de 46 de milioane de lei. La 30 iunie 2015, profitul brut al regiei a fost de 19,4 milioane de lei.

‘Până la sfârşitul lui 30 iunie 2015, toate eforturile noastre au fost direcţionate către achitarea la zi a furnizorilor, inclusiv a debitului de 17 milioane de lei către Metrorex, pe care l-am preluat când am venit, dar au fost declanşate şi procedurile de achiziţii pe partea de piese necesare reparării şi modernizării parcului existent. Pot să pun la dispoziţie toate situaţiile financiare de când am preluat, în iunie 2014, şi pe cele de la finele anului şi de la 30 iunie 2015. Toate sunt rezultate pozitive din care, dacă reiese cumva că ar fi vorba de management defectuos, rămâne la latitudinea celor care vor analiza aceste situaţii financiare’, a adăugat directorul demis.

Antonescu este hotărât ca, în cazul în care se va organiza concurs pentru postul de director general, să participe la examen.

Viceprimarul Capitalei Cornel Pieptea a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că directorul general al RATB, Vincenţiu Antonescu, a fost demis, atribuţiile sale fiind preluate temporar de unul dintre membrii Consiliului de Administraţie al regiei, Radu Orzaţă, fost consilier general din partea PP-DD.

Potrivit viceprimarului, un concurs pentru ocuparea funcţiei de director general al RATB va fi organizat anul acesta.

‘Vincenţiu Antonescu a fost demis în şedinţa Consiliului de Administraţie. Este decizia Consiliului de Administraţie al regiei – el numeşte, el revocă. Membrii Consiliului de Administraţie au făcut o evaluare per ansamblu a activităţii. S-a constatat că managementul este deficitar şi în mod special pe relaţia cu ANAF. Condiţiile pe care candidaţii (la această funcţie – n. r.) vor trebui să le îndeplinească vor fi stabilite de Consiliul de Administraţie al RATB sau, dacă aceştia consideră, în colaborare cu un expert sau o societate de profil de resurse umane’, a precizat Cornel Pieptea.

El a menţionat că este în desfăşurare o procedură de selecţie a membrilor Consiliului de Administraţie al RATB.

‘Concursul pentru ocuparea funcţiei va fi organizat de Consiliul de Administraţie al RATB. În momentul de faţă, Consiliul de Administraţie, în integralitatea lui, nu este selectat conform Ordonanţei 109, iar legea prevede că trebuie realizată această selecţie a membrilor Consiliului de Administraţie. Această procedură este în desfăşurare, sunt stabilite deja criteriile, urmează să fie dat anunţul public aşa cum prevede legea în două ziare naţionale şi aşa mai departe, iar după ce vor fi numiţi membrii Consiliului de Administraţie conform legii, aceştia având autoritate totală, ei vor proceda similar la selectarea managementului de la nivelul directoratului. În opinia mea, termenul de sfârşitul anului este unul rezonabil. Au timp suficient să întocmească şi criteriile necesare ş.a.m.d.’, a afirmat viceprimarul Capitalei.

El crede că decizia de demitere a directorului general al RATB va fi benefică pentru regie, pentru că este nevoie de o nouă organigramă în contextul transformării în societate, de un contract de delegare între municipalitate şi RATB, astfel încât să se poată asigura creşterea calităţii serviciului public.

‘Regia trebuie reaşezată pe centre de costuri şi profit, astfel încât să fie evidenţiate clar locurile unde se consumă mai mult decât ar trebui, iar acolo unde se aduc venituri să se poată stabili politici de creştere a acestor venituri. Poate că şi experienţa de consilier, deşi pe o perioadă scurtă a lui Orzaţă, va fi benefică pentru regie, astfel încât să se asigure o conlucrare mai bună şi, implicit, creşterea calităţii serviciului public’, a mai spus Cornel Pieptea.

Te-ar mai putea interesa și
Nouă ieftinire în benzinării, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Nouă ieftinire în benzinării, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi din nou prețul motorinei vândute în stațiile proprii, astfel că motorina devine și mai ieftină comparativ cu......
Tensiunile cresc lângă Taiwan şi în Marea Chinei de Sud.  26 de avioane şi cinci nave chineze în jurul insulei Taiwan, în ultimele 24 de ore
Tensiunile cresc lângă Taiwan şi în Marea Chinei de Sud. 26 de avioane şi cinci nave chineze în jurul insulei Taiwan, ...
Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat vineri că a detectat 26 de avioane şi cinci nave chineze în jurul insulei ...
Turcia suspendă toate relaţiile comerciale cu Israelul
Turcia suspendă toate relaţiile comerciale cu Israelul
Turcia a suspendat joi relaţiile sale comerciale cu Israelul, după ce a restrâns deja exporturile către această ţară ...
Bani mai mulți pentru peste 8 milioane de viitori pensionari. Unde cotizează românii cu cele mai mari salarii și ce salariați au beneficiat de cele mari creșteri ale fondurilor
Bani mai mulți pentru peste 8 milioane de viitori pensionari. Unde cotizează românii cu cele mai mari salarii și ce salariați ...
De la 1 ianuarie 2024, contribuția salariaților din România în sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II) a ...