Antonescu, RATB: Problema esenţială este lipsa banilor. Vrem o reanalizare a bugetului regiei

Conducerea Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) afirmă că aprobarea unui buget de 600 de milioane de lei pe partea de subvenţii ar ajuta la punerea în circulaţie a unui număr mai mare de autobuze şi tramvaie, în condiţiile în care lipsa banilor afectează semnificativ posibilităţile de a repara defectele a sute de autobuze.
Economica.net - mie, 25 mart. 2015, 16:10
Antonescu, RATB: Problema esenţială este lipsa banilor. Vrem o reanalizare a bugetului regiei

‘Lucrurile reclamate astăzi de colegii din sindicat sunt în mare parte reale cu ceea ce se întâmplă în stradă. Lipsa ritmicităţii mijloacelor de transport nu este un secret şi o simţim pe pielea noastră, dar problema esenţială este lipsa banilor. Vreau să ajungem la un buget pe care noi l-am propus spre aprobare pentru subvenţie, dar care a fost forfecat. Am cerut 600 de milioane de lei şi avem doar 536 de milioane de lei. Din păcate, nu reuşim să ne încadrăm pentru punerea pe picioare a parcului. Nu facem faţă’, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, directorul general al regiei, Vincenţiu Daniel Antonescu.

În opinia acestuia, următorul pas este o reanalizare a bugetului, cel puţin până la un nivel de 570-580 de milioane de lei, în aşa fel încât să poată fi puse în circulaţie 835 de autobuze faţă de 767 câte circulă în prezent.

‘Trebuie să facem lobby pentru o reanalizare a bugetului, măcar undeva la 570 – 580 de milioane de lei, ca să putem să funcţionăm în condiţii de minimă decenţă. La ceea ce s-a propus în momentul de faţă, nu ai cum să funcţionezi decât la fel ca în 2014, an în care s-au investit în jur de două milioane de lei pentru parc. Este foarte, foarte puţin. Sunt autobuze din 2007 şi 2008 care necesită întreţinere şi dacă nu le revigorăm şi anul acesta riscăm să cadă de tot la pământ. De aceea am cerut 600 de milioane de lei, ca să ajungem de la 767 de autobuze la cel puţin 835 de autobuze în circulaţie, iar la tramvaie avem un deficit de 14, şi vrem să ajungem cu 280 în traseu. La troleibuze avem 186 pe traseu şi nu există imobilizări multe’, a explicat Antonescu.

Acesta a mai menţionat că a demarat miercuri procedura de achiziţie de piese de schimb în valoare de 7 milioane de lei, ceea ce înseamnă că în cel mult 60 de zile se vor putea monta piese de schimb pe autobuze.

‘Am declanşat procedurile pentru achiziţionarea unor piese pentru autobuze şi alte vehicule, iar în următoarele 60 de zile o să începem să montăm piese pe autobuzele imobilizate şi să mai reducem numărul de reclamaţii din stradă. Tot managementul susţine aceste lucruri, pentru că vrem să scoatem cât mai multe autobuze în stradă, dar nu trebuie să uitam că, probabil, ulterior, vor ceda altele. Deci rămâne aceeaşi problemă a subfinanţării, pentru că reparăm unele, dar se strica altele’, a adăugat şeful Regiei de Transport.

Acesta a precizat că ‘nimeni nu îşi doreşte o grevă în Bucureşti’, după cum au ameninţat miercuri sindicaliştii, de aceea au fost chemaţi la discuţii pentru a găsi soluţiile împreună.

‘Avem toată deschiderea, i-am rugat să vină şi construim împreună, să discutăm pe toate problemele regiei, să facem un ‘brainstorming’ împreună cu cei din sindicat şi din primărie. Putem depăşi această etapă. Nimeni nu îşi doreşte o grevă. Sunt încrezător că vom găsi împreună soluţii să funcţionăm decent. Este pe lângă o chestie de imagine şi o pierdere economică. Trebuie să găsim resurse inclusiv din majorarea tarifelor ca sa resuscităm transportul în comun’, a apreciat Antonescu.

Şeful RATB recunoaşte că instabilitatea şi inconsecvenţa managementului RATB a creat anumite fisuri în activitatea regiei, dar statutul de director interimar nu îl împiedică să funcţioneze la capacitate maximă, argumentând încă o dată că lipsa banilor este problema esenţială în cadrul RATB.

Aproximativ 300 de membri ai Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti (STB) au protestat miercuri, de la ora 13,30 până la 15,00, în faţa sediului central al Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB), fiind nemulţumiţi de nerespectarea Contractului Colectiv de Muncă 2014-2016, dar şi de lipsa bazei materiale necesare pentru menţinerea în deplină siguranţă a parcului actual de vehicule.

‘Pe parcursul protestului, am fost invitaţi la o întâlnire cu conducerea regiei de transport, însă din păcate nu am primit niciun răspuns concret sau vreun termen pentru rezolvarea revendicărilor noastre. Ca urmare, vom intensifica acţiunile de protest, atât în faţa sediului regiei, cât şi în faţa Primăriei Generale, în perioada când bugetul municipalităţii va fi postat pe site. Cel mai probabil, acest lucru se va întâmpla în cea de-a doua jumătate a lunii aprilie. Să sperăm că până atunci oamenii vor avea răbdare şi nu ne vom trezi cumva că nu vor mai vrea să iasă la program, pentru că nu-şi mai asumă răspunderea pentru situaţia vehiculelor pe care le conduc, afectate de lipsa bazei materiale’, a declarat Vasile Petrariu, preşedintele executiv al STB.

Potrivit acestuia, la ora actuală în Bucureşti se află în circulaţie 700 de autobuze, 280 de tramvaie şi 180 de troleibuze, foarte multe vehicule rămânând în garaj din cauza lipsei pieselor de schimb şi a subansamblelor.

‘Sunt retrase din circulaţie 300 de autobuze, 200 de tramvaie şi 100 de troleibuze, publicul călător fiind afectat de intervalul mare dintre vehiculele aflate pe traseu. Suntem nemulţumiţi şi de lipsa unor strategii privind construcţia de tramvaie la Uzina RATB, lucru de care este responsabil managementul defectuos cu care regia se confruntă în ultimii ani’, a precizat Vasile Petrariu.

Te-ar mai putea interesa și
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România s-a clasat anul trecut pe locul doi în Uniunea Europeană la floarea soarelui din punct de vedere al producţiei obţinute, după Franţa, şi pe primul loc ca suprafaţă cultivată....
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. ...
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...