Antonis Samaras: Ideea ieşirii Greciei din zona euro aparţine trecutului

Ideea ieşirii Greciei din zona euro aparţine trecutului şi este 'o amintire tristă', a declarat luni noapte premierul elen Antonis Samaras, transmite site-ul ekathimerini.com.
Economica.net - mar, 14 mai 2013, 09:22
Antonis Samaras: Ideea ieşirii Greciei din zona euro aparţine trecutului

Grecia s-a confruntat şi continuă să fie afectată de o criză fără precedent, care a arătat de asemenea ‘slăbiciunile şi contradicţiile structurii Europei’, a afirmat la Atena oficialul elen.

‘Exista o perioadă când se părea că izgonirea Greciei din familia europeană era inevitabilă dar acum această idee este de domeniul trecutului, este o amintire tristă’, a afirmat Samaras. Acesta a adăugat: ‘În urmă cu un an, Grecia era un exemplu a ce trebuie să fie evitat. Astăzi povestea elenă de succes devine un simbol al noii dinamici europene’.

Premierul şi-a exprimat, însă, îngrijorarea legată de creşterea şomajului, care a ajuns la aproape 30% din totalul populaţiei, cei mai afectaţi fiind tinerii. Totuşi, a adăugat Samaras, ‘câte ţări ar fi putut supravieţui în astfel de condiţii. Câte state ar fi reuşit să adopte reforme structurale ample fără să se dezmembreze, fără să-şi piardă coeziunea şi sentimentul demnităţii naţionale’.

Rata şomajului în Grecia a atins, în februarie, nivelul record de 27%, de la 26,7% în ianuarie, reflectând adâncirea recesiunii după anii de austeritate impuşi în schimbul asistenţei financiare, a anunţat, joi, Oficiul central de statistică din Grecia (ELSTAT).

Este cel mai ridicat nivel al şomajului de când ELSTAT a început publicarea datelor, în 2006. În februarie 2012, rata şomajului era de 21,9%.

Potrivit datelor ELSTAT, un număr record de 1,320 milioane greci nu aveau un loc de muncă în februarie, în timp ce 3,568 milioane erau înregistraţi ca fiind angajaţi.

Rata şomajului în Grecia aproape s-a triplat de la debutul crizei, în 2009, şi rămâne în continuare cel mai ridicat nivel din zona euro, unde rata medie a şomajului a fost de 12,1% în martie.

Cea mai ridicată rată a şomajului, de 62,2%, este înregistrată în rândul tinerilor (cu vârste cuprinse între 15 şi 24 ani).

Potrivit celor mai recente estimări bugetare ale guvernului de la Atena, economia Greciei se va contracta cu 4,5% în acest an în timp ce rata medie a inflaţiei ar urma să se situeze la 0,8%.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – API
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – ...
Constructorul austriac Porr a început organizarea de șantier pe secțiunea 4 Tigveni - Curtea de Argeș din Autostrada Sibiu - Pitești, a anunțat duminică Asociația Pro Infrastructură (API).......
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
După ce Economica a publicat materialul referitor la posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori, așa cum ...
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Preşedintele bulgar Rumen Radev a calificat drept cinic refuzul unor parteneri din UE de a primi ţara sa în spaţiul Schengen, ...
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
O agenţie de plasare a forţei de muncă recrutează 300 de oameni care vor să lucreze pe nave de croazieră în 2023. ...