Antonis Samaras, în impas din cauza crizei audiovizualului public

Discuţiile dintre premierul grec Antonis Samaras şi aliaţii săi guvernamentali nu au ajuns la un numitor comun miercuri, criza audiovizualului public evoluând către o veritabilă criză de guvernare a coaliţiei aflate la putere, relatează AFP. Samaras şi ceilalţi doi aliaţi urmau să se întâlnească din nou joi.
Economica.net - joi, 20 iun. 2013, 12:12
Antonis Samaras, în impas din cauza crizei audiovizualului public

„Va fi o discuţie foarte dificilă care va continua şi se va încheia mâine (joi) seara”, a declarat liderul socialist Evangelos Venizelos, ieşind de la reşedinţa premierului conservator, după trei ore şi jumătate de discuţii.

În opinia liderului micului partid de stânga moderat Dimar, Fotis Kouvelis, reuniunea tripartită a fost o experienţă „penibilă”.

Samaras încearcă, întâmpinând dificultăţi, să soluţioneze o criză pe care el însuşi a creat-o, după ce a închis unilateral, pe 11 iunie, fără acordul partenerilor săi de la guvernare şi fără preaviz sau discuţii, radioteleviziunea publică ERT, privând ţara de posturi de televiziune şi de staţii de radio publice, dar şi de numeroase posturi străine. Acţiunea lui Samaras a declanşat proteste generale.

Samaras a justificat închiderea în mod brusc a audiovizualului public, o premieră într-o ţară democratică, prin necesitatea de a face economii, în contextul în care Grecia este obligată de creditorii internaţionali să pună în aplicare economii bugetare drastice.

După ce a fost obligat, luni seara, de Consiliul de Stat, cea mai înaltă instanţă administrativă a ţării, să redeschidă temporar antenele până la constituirea unui nou grup al audiovizualului, premierul a încercat să ofere garanţii partenerilor săi guvernamentali care se opun acestei decizii radicale.

Şeful Guvernului grec a prezentat, inclusiv, perspectiva unei remanieri guvernamentale până la sfârşitul lunii iunie, cu scopul de evita alegerile anticipate, în cazul în care partenerii săi de la guvernare s-ar desolidariza de acţiunile sale.

Participanţii la reuniunea de miercuri seara au confirmat voalat că discuţiile întâmpină dificultăţi atât asupra unor probleme de guvernare şi împărţire a puterii în cadrul coaliţiei, cât şi asupra conflictului audiovizualului.

„Nu este numai problema ERT (organismul radioteleviziunii publice), este o problemă de gestiune a Guvernului de coaliţie tripartită (…) Noi trebuie să avem o colaborare care să asigure un teren de înţelegere între cele trei partide”, a spus Kouvelis.

„Una dintre problemele discutate a fost modalitatea în care organismul audiovizualului public va funcţiona, după decizia Consiliului de Stat. Şi alte chestiuni au fost discutate, chestiuni pe care premierul le-a ridicat în urmă cu două zile”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului grec, Simos Kedikoglou.

Aproximativ 2.000 de persoane, potrivit poliţiei, au manifestat în cea de a opta seara consecutiv în faţa sediului radioteleviziunii publice împotriva închiderii emiţătorului, care antrenează pierderea locului de muncă pentru aproximativ 2.700 de persoane.

Unele bannere cereau „demisia lui Samaras”, ci nu a „salariaţilor ERT”.

Liderul opoziţiei Alexis Tsipras (stânga radicală Syriza), venit în sprijinul manifestanţilor, a apreciat că „niciun compromis nu este posibil în democraţie” şi a făcut apel la îndepărtarea de la putere a guvernului.

Până în prezent, premierul a refuzat să restabilească ERT, motivând că organismul costă prea scump. El a propus indemnizarea salariaţilor şi crearea unei noi radioteleviziuni publice, cu un personal redus.

Miercuri seara, ERT nu difuza. Doar postul de televiziune parlamentar Vouli a reapărut pe canalul ERT difuzat de Nova.

La rândul lor, posturile de televiziune străine BBC, TV5, DeutscheWelle şi CNN, care anterior erau transmise prin intermediul canalului ERT, au dispărut de pe ecrane.

Luni seara, în cursul unei prime reuniuni a liderilor coaliţiei, premierul a propus retransmiterea provizorie a unor programe, cu o grilă minimă de programe realizate de aproximativ treizeci de jurnalişti, şi a sugerat, pentru prima dată, că o remaniere guvernamentală ar fi posibilă până la sfârşitul lunii iunie.

Grecia trebuie, pentru a îndeplini cerinţele troikăi creditorilor internaţionali, Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, să implementeze vaste reforme privind asanarea economiei, în cadrul unui plan de ajutor masiv în valoare de 240 de miliarde de euro.

După peste o săptămână de discuţii cu privire la continuarea unor reforme şi amplificarea crizei audiovizualului public, reprezentanţii troikăi au anunţat miercuri că părăsesc Atena, dar se vor întoarce înainte de sfârşitul lunii.

Samaras este aşteptat, joi, la Viena pentru a participa la o reuniune a partidelor conservatoare europene şi se va întâlni cu Angela Merkel. În cursul serii va relua discuţiile cu cei doi parteneri guvernamentali, la Atena.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...