Anul acesta poate fi cel mai dur pentru portofoliile investitorilor americani de după 2008 – analiză

 Anul se apropie de sfârşit şi, în lipsa unor variaţii foarte ample, va fi cel mai dur pentru portofoliile investitorilor americani de după 2008, arată o analiză a casei de brokeraj XTB.
AGERPRES - mie, 21 dec. 2022, 14:04
Anul acesta poate fi cel mai dur pentru portofoliile investitorilor americani de după 2008 - analiză

„Realitatea din economie a depăşit importanţa istoriei randamentelor, până acum. Se poate spune că statistica „votează” cu o redresare, în timp ce o serie de date macroeconomice şi de poziţionare, pe care le considerăm relevante, nu vin deloc în ajutorul optimiştilor pe final de an. Cine va câştiga, vom afla în curând, calculele vor fi refăcute, astfel încât rezultatul va fi o nouă statistică”, a afirmat Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România.

Conform sursei citate, până pe 20 decembrie, S&P500 a pierdut 19,8% iar Nasdaq 32,6%.

„Europa stă relativ mai bine: DAX înregistrează -12,6%, iar BET -6,6% în aceeaşi perioadă. Pe măsură ce zilele de tranzacţionare ale anului se împuţinează, investitorii se apropie nu doar de vacanţă, necesară după valul intens şi epuizant de ştiri şi reacţii în pieţe, ci şi de momentul bilanţului. E perioada setării obiectivelor pentru viitor, de pregătire a portofoliilor pentru un nou an care se anunţă, la rândul său, plin de provocări”, precizează analiza.

Strategiile convenţionale, precum portofoliul 60% acţiuni şi 40% obligaţiuni, au adus pierderi atât de severe încât impun cel puţin o perioadă de introspecţie.

Cu toate acestea, unii traderi rămân în legătură cu pieţele, şi nu e vorba doar de cei care au tras „băţul scurt” şi au rămas alocaţi în birourile de tranzacţionare ale investitorilor instituţionali, pentru a monitoriza indicatorii pieţelor.

„După un an deosebit de plin de surprize de tot felul, în condiţiile unui nivel redus de lichiditate, evenimente neprevăzute sau speciale pot atrage atenţia, creând mişcări bruşte”, mai arată cercetarea.

Un studiu statistic ne arată performanţa pieţei între deschiderea ultimei zile de tranzacţionare de dinainte de Crăciun şi deschiderea primei zile a anului următor.

În această perioadă, în ultimii 7 ani, în medie, indicele S&P500 (futures) a câştigat 0,86%, indicele Nasdaq (futures) 0,86%, iar indicele german DAX, doar 0,07%. Valoarea medie este importantă, dar nu spune întreaga poveste, arată analiza citată.

Între 2018 şi 2021, vorbind despre anul care se apropia de sfârşit, de fiecare dată, indicii americani au avut de câştigat în perioada menţionată, care începe şi se încheie în diferite zile ale lunii şi ale săptămânii, după calendarul specific al fiecărui an. În medie, câştigul a fost de 1,98% pentru S&P500 şi 2,1% pentru Nasdaq.

Între 2015 şi 2017, însă, aceeaşi perioadă a adus pierderi, în medie -0,63% pentru S&P500 şi -0,93% pentru Nasdaq.

Anul 2018 iese în evidenţă, minimele pieţei fiind atinse exact în perioada Crăciunului. Scăderile accentuate din sesiunile dinaintea sărbătorii au fost urmate de recuperări la fel de rapide, după, ceea ce a dus la un avans de 4,16% între 24 decembrie 2018 şi 2 ianuarie 2019 pentru S&P500 şi 4,95% pentru Nasdaq, o performanţă ieşită din comun în raport cu ceilalţi ani.

În 2018 se vorbea de volatilitate ridicată, inflaţie, încetinire economică, reglementare a sectorului de tehnologie şi încetinire a creditării în China. Aceste teme, par, prin comparaţie cu anul 2022, relativ blânde.

Pe locul doi ca rezultat în ultimii 7 ani a fost „sezonul” sărbătorilor din 2021 pentru S&P500 (+1,75%) şi 2020 pentru Nasdaq (+1,8%).

În aproape toţi anii, tendinţa a fost ascendentă în ultimul trimestru, de la 1 octombrie până la ziua dinainte de Crăciun, cu excepţia anului 2018, care a adus deprecieri de 2 cifre înaintea recuperărilor consistente dintre Crăciun şi Anul Nou.

Pentru bursa germană, situaţia este diferită: cel mai bun an a fost, în perioada Sărbătorilor, 2020, cu o creştere a DAX de 3,22%.

În afară de acel an şi de 2021, când s-a înregistrat un salt de 1,83%, în general investitorii au fost mult mai prudenţi. Ei au preferat să lichideze deţineri, astfel încât, între 2015 şi 2019, fiecare an a adus scăderi între 0,44% (2016) şi 1,37% (2017), cu o medie de 0,91%.

Aşadar, pentru cei 7 ani studiaţi, randamentul mediu al perioadei dintre ziua anterioară Crăciunului şi prima zi a anului următor a fost de doar 0,07%, fără orientarea – în medie – constructivă a pieţei americane.

„Subperformanţa relativă a bursei germane se regăseşte nu doar la nivelul perioadei de sărbători. Doar într-un singur an din ultimii 7 ani a reuşit DAX să ofere un randament mai bun decât S&P500, fiind vorba despre 2015, când a oferit 9,56% versus -0,73% pentru indicele american”, precizează autorul analizei.

În anii următori, diferenţele au fost uneori de peste 10 puncte procentuale, ca în 2018, 2020 şi 2021.

„Cum va arăta, în mod particular, acest final de an? Răspunsul depinde de o multitudine de factori, iar viteza alternării fazelor de optimism şi pesimism sugerează că parcursul următoarelor săptămâni nu poate fi previzionat cu precizie. În anumiţi ani, tendinţa fondurilor de a oferi o imagine favorabilă investitorilor poate susţine sectoarele cu o performanţă relativă mai bună”, conform sursei citate.

Anul acesta, energia va răspunde, însă, mai degrabă semnalelor referitoare la încetinirea economiei globale şi la influenţele asupra ofertei dinspre sfera geopoliticii.

Anumite semne indică, însă, un risc suplimentar pentru burse provenind din nevoia de rebalansare a portofoliilor unor fonduri suverane. Deşi nu este inevitabilă, aceasta ar putea conduce la presiunea unor vânzări de acţiuni din SUA şi la cumpărări de bonduri de zeci de miliarde de dolari.

De asemenea, profilul neobişnuit al anului, cu o încredere mai mare arătată de investitorii de retail, în timp ce investitorii instituţionali s-au poziţionat mai prudent în piaţa din SUA, ar putea crea vulnerabilităţi, dacă primii ar ajunge să renunţe la strategia „buy the dip” (cumpărare pe corecţii).

„Argumentele anterioare, alături de poziţia fermă a Rezervei Federale, în ciuda încetinirii inflaţiei, ar susţine ideea unei perioade rezervate, însă într-un an atât de volatil, o răsturnare de situaţie ar fi aliniată cu statistica pe termen mai lung. În ultimele 5 zile ale anului şi primele 2 ale anului următor, statistic acţiunile au înregistrat creşteri în 3 din 4 ocazii”, mai arată analiza.

Potrivit sursei citate, aşa numitul „avans de Crăciun” a adus un randament mediu de 1,3% pentru S&P500 din 1969 încoace. Până acum, în decembrie, S&P500 a pierdut 6,25%, rezultat spectaculos de diferit de media istorică de +1,6%, care o face cea mai avantajoasă pentru burse, se mai arată în analiza casei de brokeraj XTB România.

Cu aproape 20 de ani de experienţă în pieţele financiare, XTB este, în prezent, unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume şi o companie completă de investiţii listată pe Bursa de la Varşovia.

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Municipiului București va organiza patru proceduri de atribuire pentru 3.780 de autorizaţii de taxi
Primăria Municipiului București va organiza patru proceduri de atribuire pentru 3.780 de autorizaţii de taxi
Primăria Capitalei va declanşa patru proceduri succesive de atribuire, la intervale de câte patru luni, pentru un număr total de 3.780 de autorizaţii de taxi, conform unei hotărâri aprobate......
Cum calculează Netflix prețul și câți bani cere în fiecare țară: de la 21,48 de dolari/lună în Elveția, la doar 2,82 de dolari în Pakistan
Cum calculează Netflix prețul și câți bani cere în fiecare țară: de la 21,48 de dolari/lună în Elveția, la doar ...
Netflix, gigantul video streaming-ului, a transformat modul în care consumăm divertismentul prin oferta vastă de filme, ...
Energia electrică în Spania a ajuns să fie aproape gratuită, în condițiile unei producții foarte mari a regenerabilelor
Energia electrică în Spania a ajuns să fie aproape gratuită, în condițiile unei producții foarte mari a regenerabilelor
Preţurile la electricitate în Spania au scăzut joi până aproape de zero, în condiţiile în care parcurile fotovoltaice ...
Pierdere uriașă la Petromidia, cea mai mare rafinărie din România, 270 mil. USD, în 2023. Compania și-a depreciat activele cu aproape un sfert de miliard de dolari, resursele financiare se limitează drastic
Pierdere uriașă la Petromidia, cea mai mare rafinărie din România, 270 mil. USD, în 2023. Compania și-a depreciat activele ...
Situația Petromidia, care asigură 40% din capacitatea de rafinare a României, s-a înrăutățit dramatic, inclusiv din ...